Preşedintele pro-occidental al Georgiei rezistă, rezistă, rezistă….

miercuri, 18 octombrie 2023, 20:12
2 MIN
 Preşedintele pro-occidental al Georgiei rezistă, rezistă, rezistă….

Parlamentul georgian nu a reuşit miercuri să o pună sub acuzare pe preşedinta pro-occidentală Salome Zurabişvili, care a acuzat guvernul că a subminat încercarea Georgiei de a adera la Uniunea Europeană, potrivit AFP.

Deputaţii din partidul de guvernământ Visul Georgian au obţinut doar 86 din cele 100 de voturi necesare (o majoritate de două treimi) pentru a-l demite pe şeful statului, în primul vot de destituire din istoria acestei ţări din Caucaz, devenită independentă în 1991, şi pe care partidele de opoziţie l-au boicotat. Luni, Curtea Constituţională a decis că Zurabişvili, ale cărei puteri sunt limitate, a încălcat Constituţia prin faptul că a călătorit în străinătate pentru a face lobby pentru aderarea Georgiei la UE fără permisiunea guvernului. „Niciun obstacol nu va putea să mă împiedice să ating singurul obiectiv pe care mi l-am propus astăzi: obţinerea statutului de candidat la UE pentru Georgia până la sfârşitul anului”, a declarat în faţa Parlamentului, înainte de vot, acest fost diplomat francez, acum în vârstă de 71 de ani, foarte critic la adresa actualului guvern.

„În aceste vremuri dificile, fac apel la partenerii noştri europeni să nu abandoneze Georgia în ciuda acestui vot de destituire antieuropean”, a adăugat ea.

Într-un moment în care Rusia este înfrântă în Ucraina, nu trebuie să i se permită să îşi consolideze influenţa în această regiune prin recurgerea la „soft power”, ocupaţie şi destabilizarea regiunii Mării Negre”, a adăugat Zurabişvili, aleasă preşedinte în 2018.

Liderul partidului de guvernământ, Irakli Kobakhidze, i-a cerut demisia, afirmând că aceasta este „complet lipsită de legitimitate politică şi morală”.

La fel ca Ucraina şi Moldova, alte două foste republici sovietice, Georgia s-a adresat Bruxelles-ului pentru a deveni candidată imediat după începutul invaziei ruseşti în Ucraina anul trecut, care a reînviat amintirile neplăcute ale războiului purtat de Rusia pe teritoriul său în 2008.

Conform sondajelor de opinie, aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO, consacrată în constituţia Georgiei, se bucură de sprijinul a peste 80% din populaţia georgiană.

Vezi mai multe amanunte pe hotnews.ro

Comentarii