De Business

Punem punctul pe știi

Primul file de carne sintetică de vită obținut de japonezi cu imprimanta 3D

marți, 07 septembrie 2021, 09:10
1 MIN
 Primul file de carne sintetică de vită obținut de japonezi cu imprimanta 3D

Carnea sintetică, care nu provine de la animale, a trecut la un alt nivel mulţumită japonezilor care au creat primul file de carne ”de vită”. Premiera a fost anunțată de o echipă de cercetători universitari prin combinarea a trei tipuri diferite de celule stem. Specialiştii de la Universitatea din Osaka au reuşit să realizeze primul file de carne de vită sintetic prin imprimare 3D.

Carnea sintetică înseamnă un produs în laborator începând cu celule animale „reale”, dar fără a recurge la sacrificare. Acesta nu este carnea de vită Kobe (oraş japonez renumit pentru carnea sa), ci carnea generică Wagyu, adică provenind de la vaci de rasă japoneză (care include şi carnea Kobe).

Noutatea nu este relevantă doar în lumina notorietăţii cărnii Wagyu, una dintre cele mai bune din lume (cea care provine din carnea de vită Kobe, de exemplu, costă de obicei nu mai puţin de 300 de euro pe kilogram), ci şi, mai ales, ca referinţă la caracteristici care o fac atât de renumită.

În Osaka au reuşit miracolul datorită utilizării a trei tipuri diferite de celule stem – izolate din ţesutul muscular, ţesutul adipos şi vasele de sânge – care, aproape ca într-un puzzle, oamenii de ştiinţă le-au poziţionat în vitro una lângă cealaltă. Restul s-a făcut prin imprimare 3D.

Rezultat? Un micro-file de doar 1,5 centimetri potenţial gata de gătit. De aici până la a vedea carnea Wagyu sintetică pe mesele noastre, pasul nu este unul scurt. Rezultatul pozitiv al cercetărilor de laborator este ceva, dar lansarea unei producţii la scară largă îndreptată către consumatori implică mai multe operaţiuni.

Aflați amănunte de pe agrointel.ro.

Comentarii