Prioritate zero: VAR în Liga I

sâmbătă, 07 iulie 2018, 01:50
4 MIN
 Prioritate zero: VAR în Liga I

La noi în România, unde suspiciunea faţă de arbitri este aproape axiomatică, introducerea sistemului de asistenţă video este necesară ca aerul, indiferent de costuri.

Problemele de arbitraj care nu se mai termină au determinat FIFA şi pensionarii de la International Board să se aplece oleacă asupra introducerii tehnologiei moderne în sprijinul arbitrajului. După marea greşeală de la meciul Germania – Anglia (4-1) de la Cupa Mondială din 2010, oamenii de la Board au convenit că este necesară măcar suplimentarea arbitrajului pe linia porţii. Reamintim, la scorul de 2-1 pentru nemţi, Frank Lampard a înscris un gol, mingea a depăşit cu cel puţin două circumferinţe linia porţii, dar uruguayanul Jorge Larriondo şi echipa lui n-au validat golul. Bombardaţi de erorile de arbitraj, oamenii de bună credinţă au vrut mai mult, însă nu s-a putut. Discuţii s-au purtat pro şi contra de multă vreme şi, paradoxal, foarte mulţi dintre cei „împotrivă“ au fost arbitri. S-a întâmplat ca şi semnatarul acestor rânduri să discute pe atunci cu doi arbitri şi ambii au fost… pentru contra! Motivul? principiul sacrosanct al suveranităţii arbitrului pe teren.

Ei bine, FIFA a găsit – spre lauda ei – rezolvarea problemei fără a atenta la preţioasa suveranitate a omului cu fluier şi a făcut-o chiar în sprijinul ei. Mai exact, asistenţa VAR se aplică numai în anumite faze (detaliile sunt deja cunoscute), numai la cererea arbitrului şi are doar efect consultativ. Decizia aparţine numai şi numai „suveranului“. Mai mult, operatorii VAR pot atenţiona arbitrul în cască şi îl pot invita să urmărească o fază la marginea terenului. Dacă vrea arbitrul să se conformeze, e treaba lui. Dacă ţine cont de analiza VAR, aşişderea, dacă nu, îşi asumă răspunderea, că doar e suveran!

De data aceasta, arbitrii cinstiţi (în opinia personală, majoritari în breaslă) au aplaudat această decizie. Iar Cupa Mondială Rusia 2018 a confirmat valabilitatea ei.

Şeful comisiei de arbitraj a FIFA a prezentat cu date statistice eficienţa sistemului cu VAR şi a conchis: „95% dintre deciziile luate de arbitri au fost corecte, dar după ce alte 14 faze au fost schimbate cu ajutorul VAR, procentajul a urcat la 99,3%“. Cârcotaşii ar putea spune că FIFA îşi apără şandramaua, dacă acelaşi personaj n-ar concluziona: „Am spus mereu că VAR nu înseamnă perfecţiune – ar putea exista în continuare o interpretare greşită sau o greşeală – dar cred că aţi fi de acord că 99,3% este foarte aproape de perfecţiune“. Şi, plus, dacă omul nu s-ar numi Pierluigi Collina, unul dintre cei mai mari arbitri ai lumii din toate timpurile.

Însă la noi, în ţara tuturor posibilităţilor, criticii nu se lasă. Lasând la o parte jurnaliştii care îşi văd periclitat în perspectivă unul dintre cele mai spumoase subiecte („corupţia“ în arbitraj) ci de oameni de mare valoare ai fotbalului românesc. Selecţionerul român al Turciei a susţinut, în direct şi la o oră de vârf, că sistemul VAR este o „porcărie“„ucide“ partea umană a fotbalului, „imprevizibilul“. Selecţionerul român al Turciei este cunoscut prin aceea că acuză arbitrajul aproape la fiecare înfrângere şi, în mod normal, ar trebui să fie bucuros de această schimbare, care nu ucide „partea umană“, ci o ajută. Este problema lui Mircea Lucescu dacă se teme că îşi pierde un alibi prin culpabilizarea arbitrului, este adevărat că „Il Luce“ este cel mai bun antrenor român al tuturor timpurilor, însă în materie de arbitraj este bine să ţinem cont mai mult de părerea lui Collina. Cu tot patriotismul, la scară mondială italianul înseamnă mai mult în arbitraj chiar decât Lucescu în antrenorat.

Noi ştim care este atitudinea suporterului român: arbitrul nu greşeşte, ci FURĂ. La cel mai neînsemnat corner (hai să nu zicem aut!) cu probleme, se strigă „HOŢII, HOŢII!“. Experţi de canapea, care văd „enşpe“ reluări, incriminează o decizie luată în câteva secunde. Toate aceste lucruri se pot rezolva prin sistemul VAR. Un arbitru onest va apela ori decâte ori are dubii la o fază, pentru că ştie că nu va fi considerat HOŢ dacă îşi acoperă decizia. Suveranitatea arbitrului şi sprijinul tehnologiei au devenit congruente şi asta contează mai puţin decât cele cinci-zece minute care se pierd în plus. Şi tocmai pentru că în România suspiciunea este aproape axiomatică, implementarea sistemului VAR, cel puţin la Liga I, este o necesitate care trebuie satisfăcută. Indiferent de preţ!

Comentarii