De Business

Punem punctul pe știi

PROPUNERE: ROBOR-ul nou ar putea fi aplicat şi creditelor în curs

marți, 16 aprilie 2019, 11:27
1 MIN
 PROPUNERE: ROBOR-ul nou ar putea fi aplicat şi creditelor în curs

Noua metodă de calcul al ROBOR ar putea fi aplicată şi la creditele în curs, nu numai celor viitoare. Cel puţin aşa prevede un amendament care a trecut marţi de Comisia Economică a Senatului, urmând a fi discutat în plen. 

Băncile manifestă o opoziţie făţişă faţă de noua implementare a indicelui în funcţie de care se ajustează periodic creditele. Amendamentul a fost formulat senatorul ALDE Daniel Zamfir, care a declarat că se va crea o „discriminare” dacă indicele ROBOR nu ar fi aplicat la toate creditele. „Este nefiresc să se aplice doi indici, unul calculat corect, şi unul calculat incorect”, a spus el, potrivit Digi24. Deputatul a respins ideea că e o măsură populistă şi că ratele nu vor scădea. 

Conform ordonanţei adoptate deja de Guvern, noua formulă de calcul a ROBOR se aplică doar creditelor noi. Cetăţenii cu rate în lei, care au deja un credit în desfăşurare, pot face cerere de refinanţare la bănci. Iniţial, ministrul Eugen Teodorovici a anunţat că noua formulă de calcul a ratelor se va aplica doar creditelor noi, iar românii care au deja împrumuturi pot face cerere de refinanţare. 

Comentarii