USLIP a făcut miting la Casa Pătrată

Protest cu vuvuzele pentru sporul de suprasolicitare neuropsihică

vineri, 08 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Protest cu vuvuzele pentru sporul de suprasolicitare neuropsihică

Câteva zeci de angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar din Iaşi au protestat în cursul zilei de ieri la sediul Prefecturii Iaşi. Manifestarea a fost organizată de către Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP Iaşi), nemulţumirile fiind legate de faptul că o parte dintre angajaţii din Învăţământ nu beneficiază de sporul de 10% pentru suprasolicitare neuropsihică. 

Mai exact, chiar dacă majoritatea profesorilor primesc acest spor, personalul didactic din cadrul Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională, personalul de la conducerea unităţilor şcolare, dar şi personalul auxiliar din şcoli, precum secretarii, contabilii sau inginerii de sistem, nu beneficiază de sporul acordat profesorilor potrivit Legii salarizării unitare 153/2017, care menţionează că, începând cu 1 decembrie 2018, personalul de la catedră va primi cu 10% mai mult la salariu.

Reprezentanţii USLIP acuză faptul că neacordarea acestui drept salarial pentru toţi angajaţii este discriminatoriu, mai ales că directorii unităţilor şcolare au şi ore la catedră, iar personalul Centrului de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) este încadrat ca personal didactic. „Aceste categorii au fost excluse şi considerăm că nu există un cadru legal, atât directorii, cât şi personalul CJRAE avânt ore cu elevii. Directorii sunt, de asemenea, parte din personalul didactic şi la fel şi cei din CJRAE”, a explicat Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.

La protestul de ieri, care a început de la ora 13.00, cele câteva zeci de persoane din care au fost prezente la Prefectura Iaşi şi-au cerut drepturile la portavoce, au suflat în vuvuzele şi au agitat steaguri şi pancarte. Reprezentaţii CJRAE Iaşi au afirmat că „suntem aici ca să spunem că şi noi suntem profesori, că lucrăm cu copiii şi suntem supuşi stresului şi că avem aceleaşi probleme pe care le are tot personalul didactic din şcoli. De aceea, solicităm doamnei ministru Ecaterina Adronescu să aplice legea şi să nu mai facă derogări de la lege”.

De asemenea, reprezentanţii personalului auxiliar au precizat la protestul de ieri că nu au mai beneficiat de majorări salariale din anul 2016 şi că este nedrept să fie excluşi de la acest spor, având în vedere că sunt parte a aceluiaşi sistem de învăţământ. „Noi, conform planului de salarizare, nu vom mai avea nicio creştere salarială, iar volumul de muncă este insuportabil. Nu mai facem faţă volumului de muncă şi lucrăm inclusiv noapte pe diferite programe de lucru precum EduSal sau alte aplicaţii, programe care se schimbă de la o lună la alta şi să nu mai vorbim de alte drepturi la care suntem îngrădiţi. Concediul de odihnă al directorilor s-a redus, dintr-odată, de la 62 de zile la 25 de zile”, au mai afirmat angajaţii din învăţământ. 

Comentarii