Putin minte de îngheaţă apele în faţa lui Macron în cazul Alexei Navalnîi

joi, 24 septembrie 2020, 14:26
2 MIN
 Putin minte de îngheaţă apele în faţa lui Macron în cazul Alexei Navalnîi

Vladimir Putin i-ar fi spus în cadrul unei conversaţii telefonice recente preşedintelui francez, Emmanuel Macron, că politicianul de opoziţie rus Alexei Navalnîi s-ar fi otrăvit singur cu Novociok, scrie Moscow Times.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost externat miercuri din spitalul berlinez unde a fost transportat după ce s-a îmbolnăvit grav în urmă cu două săptămâni în timpul unui zbor în Siberia. Cotidianul francez Le Monde a scris, citând surse, că Putin i-ar fi sugerat lui Macron că Navalnîi s-ar fi putut otrăvi singur cu Novociok fără a preciza însă un motiv. Comentariul preşedintelui rus ar fi fost făcut în timpul unui apel telefonic avut cu omologul său francez în 14 septembrie, acesta afirmând de asemenea despre Navalnîi că ar fi „un agitator intern care a simulat boli în trecut”, potrivit surselor Le Monde.

Kremlinul susţine că Navalnîi nu a fost otrăvit, motivând lipsa unei anchete oficiale prin faptul că autorităţile germane nu au împărtăşit informaţiile disponibile cu partea rusă. În plus, consilierii lui Navalnîi ar fi scos din ţară dovezi cruciale, susţin ruşii. Germania afirmă că are dovezi susţinute şi de cercetători francezi şi suedezi potrivit cărora politicianul de opoziţie rus a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Novociok.

Navalnîi a reacţionat ironic la materialul din Le Monde, scriind pe Instagram că „planul şiret” a fost să „prepar Novociok în bucătărie, îl beau discret în avion… mor într-un spital din Omsk şi ajung într-o morgă din Omsk unde cauza decesului ar fi fost stabilită drept 'a trăit destul'”.

„Dar Putin mi-a luat-o înainte”, a glumit Navalnîi, adăugând că „în cele din urmă am petrecut 18 zile în comă ca un idiot şi nici n-am obţinut ce-am dorit”. Luni, Navalnîi a cerut ca hainele pe care le purta în momentul îmbolnăvirii sale să fie împachetate şi trimise în Germania pentru a putea constitui probe în anchetă.

Într-un mesaj video adresat Adunării Generale a ONU marţi, preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut explicaţii „rapide şi fără cusur” din partea Rusiei privind otrăvirea lui Navalnîi, catalogând folosirea unor arme chimice drept trecerea unei „linii roşii”.

Comentarii