Rectorul Universităţii Semmelweis din Budapesta va deveni Doctor Honoris Causa al UMF

marți, 22 noiembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Rectorul Universităţii Semmelweis din Budapesta va deveni Doctor Honoris Causa al UMF

Prof.dr. Béla Merkely, rectorul Universităţii Semmelweis din Budapesta, va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF). Ceremonia de acordare a titlului va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 10.00, în Aula Centrului de Simulare „Prof. Univ. dr. Cristian Dragomir”. 

Conform reprezentanţilor universităţii, prof.dr. Béla Merkely este o personalitate proeminentă a lumii medicale internaţionale în domeniul cardiologiei intervenţionale. Este considerat a fi cercetător de top şi model pentru generaţii de studenţi, „profesorul Merkely s-a remarcat şi prin viziunea modernă cu care a trasat politicile de dezvoltare ale universităţii Semmelweiss, îmbinând tradiţia de 250 de ani a universităţii, cu strategia realizării unei reforme globale în domeniile educaţiei, cercetării şi sănătăţii”, au transmis reprezentanţii UMF.

Aceştia au comunicat şi faptul că este o onoare pentru universitate să îl primească în familia academică a UMF Iaşi pe rectorul Universităţii Semmelweis din Budapesta. „Domnia sa este rectorul celei mai vechi universităţi de ştiinţe medicale din Ungaria – Universitatea Semmelweis – care este pentru noi un model de reformă curriculară, universitate care pune accentul pe formarea medicală orientată spre practică, pe adaptarea continuă la cele mai complexe schimbări şi provocări în sănătate şi în învăţământul superior şi pe extinderea relaţiilor internaţionale, a numărului de studenţi şi de cursuri”, au mai spus reprezentanţii universităţii.

Activitatea profesorului Bela Merkely s-a concentrat şi pe infarctul miocardic şi, în calitate de fondator al programului maghiar de inimă artificială, a transformat Ungaria în lider mondial în transplantul de inimă pentru adulţi. Cele mai importante realizări ştiinţifice ale sale sunt în cardiologiai intervenţionale, tratamentul ne-farmaceutic al insuficienţei cardiace, imagistică invazivă şi neinvazivă în insuficienţa cardiacă, aritmii şi investigaţii clinice acute ale mecanismelor aritmiilor, factori endogeni vaso-activi, aritmogeni.

 

 

Comentarii