Republica Moldova se aşteaptă să fie invadată în orice moment de către ruşi

marți, 09 august 2022, 11:25
1 MIN
 Republica Moldova se aşteaptă să fie invadată în orice moment de către ruşi

Vicepremierul Republicii Moldova a avertizat că apelul unui oficial separatist la anexare de către Rusia a regiunii separatiste Transnistria şi o serie de ameninţări sofisticate cu bombă menite să paralizeze capitala ar putea fi un preludiu la o operaţiune militară a Rusiei. Rusia menţine o forţă de peste 1.500 de soldaţi în Transnistria, care s-a desprins de Moldova cu ajutorul Moscovei în timpul unui război civil între 1990 şi 1992. 

Forţele separatiste locale, estimate la aproximativ 20.000 de persoane, inclusiv serviciile de securitate, sunt interoperabile cu trupele de la Kremlin, dar sunt slab echipate deocamdată. Ameninţările cu bombă şi planul de a se alătura Federaţiei Ruse, anunţate la 22 iulie de Vitali Ignatiev, ministrul de externe al Transnistriei, au coincis cu un val de acţiuni separatiste pro-ruse în regiune,ceea ce a alimentat temerile Republicii Moldova că se pregăteşte o operaţiune mai amplă din partea Kremlinului, potrivit The Times.

Moldova a avut un număr record de 50 de alerte cu bomba la 5 iulie. Toate au fost false, însă acestea au vizat instituţii publice din Chişinău, dar şi alte locuri din ţară, ţinând poliţia ocupată întreaga zi, paralizând instituţiile.

SURSA: newsweek.ro

Comentarii