De Business

Punem punctul pe știi

Rezervele de grafit ne pun pe harta producătorilor de maşini electrice

marți, 14 septembrie 2021, 10:56
2 MIN
 Rezervele de grafit ne pun pe harta producătorilor de maşini electrice

Grafitul este un mineral care a avut un rol important în istoria ultimelor secole fiindcă din el s-au făcut minele a miliarde de creioane, dar grafitul este folosit în industria grea şi este tot mai mare cerere pentru utilizarea în bateriile maşinilor electrice. România are rezerve importante de grafit şi sunt intenţii de a revitaliza exploatările din Oltenia, dar mulţi paşi mai sunt de făcut. În articol puteţi citi despre istoria grafitului în România şi în lume, despre zona Baia de Fier şi despre grafen, un ”material minune” care încă nu a ”cucerit” lumea.

Grafitul este carbon natural aproape pur, de culoare neagră, cu luciu metalic, din care se fac electrozi pentru metalurgie şi industria chimică. Are un rol esenţial în istorie fiindcă din el s-au făcut miliarde de creioane, iar în viitor este tot mai important datorită rolului său în bateriile folosite pe maşinile electrice.

În 2020 volumul estimat de producţie pentru toate minele de grafit din lume a fost de 1,1 milioane tone metrice, iar China este, de departe, cel mai mare producător. Alte ţări care stau bine sunt Brazilia, Madagascar, India, Turcia sau Coreea de Nord.

Cea mai mare mină de grafit din ţară a fost la Baia de Fier, în Oltenia: prezenţa grafitului a fost semnalată acolo acum 150 de ani şi mina a funcţionat din anii 50 şi a fost închisă în 1994, pe motiv că nu mai era rentabilă.

Ministrul economiei anunţa la final de august că licitaţia internaţională pentru studiul de fezabilitate pentru exploatarea grafitului din România a fost încheiată de compania de stat Salrom. Ministrul se referea la zăcământul din cele două exploataţii din zona Baia de Fier, Cătălinu şi Ungurelaşu şi adăuga că ar ajunge pentru câteva zeci de ani de exploatare.

Cererea de baterii pentru maşini electrice va creşte mult, iar bateria reprezintă peste 30% din costul de producţie pentru un model 100% electric, din cauză că materialele rare necesare sunt scumpe şi rafinarea lor costă mult. Grafitul este şi el folosit la construcţia anodului celulelor bateriei, iar pentru reducerea costurilor se fac teste pentru ca grafitul să fie înlocuit cu siliciu.

În ultimul deceniu s-a scris mult despre un material minune care se obţine din grafit: grafenul, un material extrem de subţire, dar cu o rezistenţă extraordinară. Deşi s-a vorbit mult despre modul cum grafenul va schimba lumea, el se găseşte în puţine produse fiindcă este greu de produs în cantităţi mari şi costurile sunt ridicate.

Minele de grafit, când nu sunt gestionate după cele mai noi norme de mediu, generează praf gri peste tot – în aer şi în apă – şi poluare. Un studiu de caz din China arată că În oraşele de lângă cele mai mari mine de grafit aerul este poluat, în apă sunt aruncate cantităţi mari de deşeuri miniere şi copacii s-au uscat.

Citiţi materialul integral pe hotnews.ro

 

 

Comentarii