De Business

Punem punctul pe știi

S-a stabilit unde se pot sacrifica legal mieii pentru Paşte

Autorităţile atenţionează populaţia să fie atentă de unde achiziţionează produse pentru sărbătorile religioase.

joi, 15 martie 2018, 02:50
2 MIN
 S-a stabilit unde se pot sacrifica legal mieii pentru Paşte

Deoarece se apropie sărbătorile pascale iar magazinele încep să se umple de produse de sezon, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVAS) demarează o serie de controale în judeţ.

 „În mod tradiţional, consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil.  DSVSA Iaşi a dispus o serie de măsuri specifice, una dintre ele fiind efectuarea de controale în vederea asigurării condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea de miel, ouăle destinate consumului uman precum şi alte alimente de origine animală. Pentru a veni în întâmpinarea, atât a proprietarilor de animale cât şi a consumatorilor, DSVSA Iaşi a dispus organizarea şi amenajarea temporară a unui loc special pentru sacrificarea mieilor (Piata Agroalimentară Dacia din municipiul Iaşi), în perioada 15 martie- ·07 aprilie, între orele 07 – 17, sub supravegherea unui medic veterinar oficial”, a precizat Gabriel Ciobanu, director executiv în cadrul DSVAS Iaşi.

Această derogare privind sacrificarea mieilor în alte locuri decât în unităţile de abatorizare autorizate s-a făcut în contextul existenţei unui mare număr de miei sacrificati în această perioadă şi a distanţelor foarte mari până la abatoarele autorizate.  Tot în această perioadă, instituţia anunţă faptul că programul de lucru al circumscripţiilor Sanitare de pe teritoriul judeţului Iaşi va fi prelungit şi în zilele de sâmbătă şi duminică (luni – sâmbătă: orele 8.30- 17 şi duminică: orele 8.30 – 14.30).  

Inspectorii veterinari vor urmări în timpul controalelor situaţia mieilor destinaţi sacrificarii, şi anume dacă aceştia sunt sănătoşi şi pot fi sacrificaţi pentru consum, verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului şi în timpul tăierii, etc. La comercializare, aceştia trebuie să găsească certificate sanitare-veterinare iar carcasele trebuie să fie marcate cu marca de sănătate din abator. La capitolul ouă, acestea trebuie să fie marcate cu codul producătorului înainte să fie vândute, la fel şi la laptele crud, brânzeturi, etc. „Având in vedere contextul epidemiologic actual, respectiv confirmarea până în prezent a trei focare de pestă porcină africană pe teritoriul României şi apariţia recentă a unui nou focar de în Republica Moldova, se menţin restricţiile sanitare veterinare privind comercializarea porcinelor în târgurile de animale la nivelul judeţului Laşi. Atenţionăm astfel, atât proprietarii de animate cât şi administratorii,  deţinătorii de târguri de animale, că este interzisă organizarea de târguri pentru vânzarea şi cumpărarea de porcine”, a mai precizat Gabriel Ciobanu. 

Comentarii