Sanda Toma, orfană şi crescută de călugăriţe, a rămas văduvă la 50 de ani

sâmbătă, 26 noiembrie 2022, 21:16
1 MIN
 Sanda Toma, orfană şi crescută de călugăriţe, a rămas văduvă la 50 de ani

Actriţa Sanda Toma a murit la vârsta de 88 de ani, anunţă sâmbătă reprezentanţii Teatrului de Comedie. Născută la 27 octombrie 1934, la Bucureşti, Sanda Toma a urmat Institutul Sfânta Maria din strada Pitarmoş şi, ulterior, Liceul Gheorghe Lazăr. Apoi, după oscilări şi căutări între Politehnică şi Litere, Sanda Toma intră la Institutul de Teatru I.L. Caragiale, pe care îl absolvă, la clasa profesoarei Aura Buzescu. 

Întrebată într-un interviu dacă ar schimba ceva în viaţa ei şi dacă ar vrea să o ia de la capăt tot făcând teatru, a răspuns: „Sincer? Da! Dacă m-aş gândi la liniştea, la sănătatea, la viaţa mea de zi cu zi ar trebui să răspund: Nu! Dar spun: Da! Odată, Radu Religan mi-a spus: eşti o orgolioasă, din orice rol vrei să faci ceva! Detest mediocritatea. Vreau să fac orice pe îndelete, temeinic, bine. Dacă asta înseamnă orgoliu, sunt, deci şi orgolioasă”. 

S-a născut în 1934, când vremurile erau tulburate de iminenţa unui războiul mondial. A rămas orfană de mamă la vârsta de cinci luni sora mamei. La 4 aprilie 1944, copil fiind, a fost silită să se refugieze din casa în care locuia şi care avea să fie distrusă în scurt timp de bombardament. Apoi a stat o vreme în refugiu, în preajma Bucureştiului, la Ciocăneşti, împreună cu mătuşa ei. Până la 13 ani a învăţat la călugăriţe, Institutul Sfânta Maria din Pitar Moş.

Cititi articolul integral pe newsweek.ro

 

 

 

Comentarii