Se lucrează la proiectarea celui mai rapid computer din lume – Aurora

marți, 19 martie 2019, 08:12
1 MIN
 Se lucrează la proiectarea celui mai rapid computer din lume – Aurora

Un grup condus de guvernul Statelor Unite colaborează cu producătorul de cipuri Intel şi compania Cray pentru dezvoltarea şi construirea celui mai rapid computer din lume, până în 2021, pentru efectuarea de cercetări legate de armele nucleare şi alte domenii.

Departamentul pentru Energie şi Argonne National Laboratory, de lângă Chicago, au anunţat că lucrează la un supercomputer numit Aurora, împreună cu Intel, cel mai mare furnizor de cipuri destinate centrelor de date, şi Cray, companie specializată în echipamente ultrarapide.

Contractul pentru acest proiect, în valoare de 500 de milioane de dolari, cere companiilor să creeze un computer cu aşa-numite performanţe exaflop, respectiv capabil să efectueze un cvintilion (1018) de calcule pe secundă.

Dacă proiectul va avea succes, Aurora ar reprezenta un progres major faţă de computerele actuale, cu performanţe pentaflop, capabile să efectueze un cvadrilion (1015) de calcule pe secundă.

Una dintre funcţiile principale ale Aurora ar fi simularea exploziilor nucleare, un pilon al dezvoltării armelor, de la interzicerea testelor reale.

Aurora va avea capacităţi de inteligenţă artificială pentru proiecte cum ar fi dezvoltarea unor materiale mai bune pentru baterii şi ajutarea Administraţiei Veteranilor să prevină sinuciderile, a declarat Rick Stevens, director asociat de laborator pentru Argonnem care supraveghează proectul computerului exascale, la un briefing de presă.

news.ro

Comentarii