Se poate aplica? Teme timp de zece minute la clasa I, timp de două ore la clasa XII

miercuri, 29 septembrie 2021, 09:58
2 MIN
 Se poate aplica? Teme timp de zece minute la clasa I, timp de două ore la clasa XII

În funcție de instituția de învățământ, profil, profesori, un elev din România poate petrece chiar și patru-cinci ore pe zi rezolvând teme. Asta la capătul a unei zile de școală de alte cinci-șase ore. Un ordin de ministru din 2016 spune că temele pentru acasă nu trebuie să depășească două ore pe zi.

Un studiu din 2012 realizat de Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) arată că timpul alocat de elevi pentru temele de acasă diferă mult de la o țară la alta.

În China, de exemplu, țara cu cel mai performant sistem de educație din lume, potrivit rezultatelor PISA, unde elevii sunt cu aproximativ 3 ani de școlarizare peste majoritatea țărilor membre ale OECD – copiii alocă aproximativ 14 ore pe săptămână temelor de acasă.

În același timp, în Coreea de Sud, țară aflată pe un onorabil loc șapte în clasamentul mondial al PISA, media de timp săptămânală petrecută pentru rezolvarea temelor este sub 3 ore.

Estonia, țara europeană cu cel mai bun sistem de educație în prezent, le dă copiilor teme cam de o oră pe săptămână.

Elevii români lucrează în medie peste 7 ore săptămânal.

Expertul în parenting Urania Cremene a menționat într-un interviu pentru Școala 9 că temele ar trebui să respecte regula „10 minute pe nivel școlar”. Adică un copil de clasa întâi să aibă o temă care să-i ocupe 10 minute, și abia un licean din ultimul an să ajungă la două ore de teme pe zi.

„Temele, per se, nu sunt un lucru rău. Temele îi ajută pe copii să fie mai responsabili, mai atenți și să se asigure că au înțeles ce s-a predat la clasă. Problema apare atunci când temele ocupă tot timpul liber al copiilor, adică atunci când, după câteva ore de școală, copilul vine acasă și mai are și acolo încă vreo câteva ore de teme”, a menționat specialista.

Urania Cremene spune și că nu este demonstrat științific faptul că o cantitate mai mare de teme înseamnă și o pregătire mai bună.

Aflați amănunte de pe scoala9.ro.

Comentarii