Simbolistica nopții de Crăciun pentru credincioșii catolici. Când se va sluji la catedrală

miercuri, 21 decembrie 2022, 23:27
2 MIN
 Simbolistica nopții de Crăciun pentru credincioșii catolici. Când se va sluji la catedrală

Episcopia Romano-Catolică din Iași a anunțat programul slujirilor în zilele de Crăciun, în special în cadrul Catedralei „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași. 

Astfel, în noaptea de Crăciun, pe 24 decembrie, episcopul de Iași, Preasfințitul Iosif Păuleț, va prezida Liturghia de la ora 22.00, iar apoi, în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie, va celebra din nou Liturghia de la ora 11.00. Duminică, 25 decembrie, sunt programate, de altfel, mai multe slujbe: de la orele 08.00 și 09.15, cât și de la 16.00 și 18.00. „Vă doresc tuturor din inimă o întâlnire rodnică cu Isus la Crăciun! El este lumina, pacea și bucuria noastră. Noi, la rândul nostru, suntem chemați să devenim lumină pentru frații noștri (…), promotori ai păcii (…) și să aducem bucurie celor din jurul nostru, în special copiilor și persoanelor înaintate în vârstă, care au nevoie de prezența și atenția noastră”, a spus PS Iosif Păuleț la finalul unei scrisori pastorale lansate cu această ocazie.

În zilele dinainte de Crăciun, credincioșii catolici din Iași au fost chemați să se pregătească sufletește, să se spovedească, să se împace cu Dumnezeu și să ia hotărâri bune pentru viața lor. Preoții i-au vizitat pe bolnavii care nu pot veni la Liturghie. Reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice au explicat și originea reprezentărilor în catedrală a presepiului de Crăciun, care cuprind pruncul Iisus, pe Iosif, Maria, păstorii, magii și animalele. „Pentru aceasta s-au folosit statui și diferite materiale. Obiceiul își are rădăcinile în anul 1223, când Sfântul Francisc din Assisi a vorbit cu un prieten din Greccio (Italia) să-i dea voie să facă într-o mică peșteră de pe terenul său o scenă cu nașterea lui Isus, așa cum a fost la Betleem. Acesta a adus la locul ales un bou, un măgăruș, câteva oițe și o ieslișoară în care a așezat un copilaș din lemn.

În noaptea de Crăciun, Sfântul Francisc, însoțit de mulți prieteni și de săteni, a venit la presepiu pentru a sărbători Nașterea lui Isus, prin celebrarea Sfintei Liturghii. Cei prezenți au lăcrimat de bucurie când Francisc citea evanghelia. Acest mod de a sărbători Crăciunul a fost reluat și în anii următori și se păstrează și astăzi”, au precizat cei de la ERCIS. Ei au mai specificat că bradul împodobit reprezintă lumea cerească, acea lume nouă care a început să ia naștere o dată cu venirea lui Cristos pe pământ.

Comentarii