Sindicatul Sanitas stă cu ochii pe sporurile care se acordă angajaţilor din spitale

marți, 28 august 2018, 16:38
2 MIN
 Sindicatul Sanitas stă cu ochii pe sporurile care se acordă angajaţilor din spitale

Federaţia Sanits a creat un formular electronic prin intermediul căruia îşi propune să verifice dacă sporurile salariale sunt acordate în instituţiile din domeniul Sănătăţii. Demersul vine ca un răspuns la semnalele de alarmă tot mai frecvente primite din zonele locale, conform cărora aceste indemnizaţii fie nu sunt acordate, fie nu sunt acordate corespunzător, spun cei de la Sanitas.

„Politicul consideră că actualul Regulament de sporuri instituie avantaje majore pentru tot sistemul de sănătate şi asistenţă socială din România. În contextul în care Federaţia Sanitas primeşte din ce în ce mai multe semnale de la membrii de sindicat că realitatea din teritoriu este contrară declaraţiilor politice“, se menţionează în comunicarea sindicaliştilor. Aceştia spun că vor încerca să intervină direct, prin discuţii şi negocieri, în instituţiile unde sporurile nu sunt acordate conform legii sau sunt acordate discriminator. În ceea ce priveşte judeţul Iaşi, nivelul minim al sporurilor este respectat, spun reprezentanţii Sanitas Iaşi, însă nemulţumirea vine din faptul că acesta este cu mult mai scăzut decât în oraşele mici.

„Dacă e să vorbim strict de Iaşi, nivelul minim al sporurilor este respectat. Sunt şi două spitale, Spitalul Clinic Parhon şi Spitalul de Recuperare, care au sporuri la un nivel mai mult decât minim. Supărarea cea mai mare legată de capitolul sporuri apare pentru faptul că, în centrul universitar, activitatea este complexă, dar sporurile sunt minime, pe când într-un orăşel mai mic activitatea nu se ridică la acelaşi nivel de complexitate, iar sporurile sunt maxime. Asta se întâmplă pentru că mecanismul de acordare, cel 30% pe ordonator principal, îi permite unei primării care are în vedere un singur spital, de exemplu, să acorde sporurile maxime. Când vorbim însă de un centru universitar, situaţia stă altfel deoarece, în Iaşi, Consiliul Judeţean are, spre exemplu, şase spitale de luat în calcul, plus asistenţă socială cu 2.500 de angajaţi. Oricât de multă bunăvoinţă există, nu ai cum să acorzi procente care să ajungă la nivelul maxim al sporurilor, şi de aici apare frustrarea în orice centru universitar, nu doar la noi“, a menţionat Iulian Cozianu, preşedintele Sanitas Iaşi.

Acesta spune că un astfel de demers le va oferi o imagine de ansamblu asupra situaţiei din ţară, iar acolo unde vor exista anomalii, aceştia vor sesiza Ministerul Sănătăţii sau Ministerul Muncii pentru găsirea unor soluţii. Chestionarul poate fi găsit pe site-ul Federaţiei SANITAS, dar şi pe pagina de Facebook a acestora. Răspunsurile vor avea caracter confidenţial, fiind folosite doar de către Federaţie. 

 

Comentarii