De Business

Punem punctul pe știi

Soluţii gratuite pentru platforma de vaccinare de la o firmă din Iaşi

miercuri, 17 martie 2021, 08:00
2 MIN
 Soluţii gratuite pentru platforma de vaccinare de la o firmă din Iaşi

O firmă de IT din Iaşi care oferă servicii de testare a traficului şi performanţei website-urilor propune administratorilor platformei oficiale de programare la vaccin anti-covid să le utilizeze gratuit serviciile, în contextul în care utilizatorii întâmpină deseori probleme la accesarea site-ului. Rungutan este o platformă de API Load Testing care promovează conceptul de „Performance Testing în 3 minute”, teste care ajută la identificarea oricăror probleme de performanţă a unui website sau a unei aplicaţii mobile şi să le remedieze, oferindu-se, astfel, o experienţă plăcută utilizatorilor. 

Deşi dau dovadă de solidaritate în vremuri grele, cei doi fondatori, Costina şi Marius Mitrofan, care fac parte din comunitatea Fab Lab Iaşi şi au o experienţă în acest domeniu de aproape 5 ani pe piaţa internaţională, arată că autorităţile par să le ignore iniţiativa.

CUM SE FACE TESTAREA UNUI SITE

„De când s-a lansat platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ au fost nenumărate postări şi menţiuni ale Rungutan, în care s-a sugerat administratorilor platformei să ne utilizeze gratuit serviciile pentru testarea capacităţii de trafic a acesteia. Au fost şi numeroşi intermediari care au vorbit despre noi, însă se pare că mesajul tot nu a ajuns la cine trebuie. Nimeni nu ne-a întrebat cu ce îi putem ajuta pentru a evita în asemenea momente cruciale, în care deja s-a dat startul Etapei a 3-a de vaccinare, întârzieri la încărcare, timpi morţi, instabilitate a platformei şi incapacitate de a procesa un număr mare de request-uri pe minut”, spune Costina Mitrofan.

Cititi si: Aplicaţii vestite în toată ţara, dezvoltate de tineri din Iaşi. Povestea a trei startup-uri

În termeni simpli, un API este un set de reguli şi instrucţiuni care arată cum se comunică cu o aplicaţie. Aceste reguli sunt necesare pentru ca serverul de aplicaţii să poată înţelege cererile şi să le proceseze în consecinţă. Cei doi ieşeni sunt dispuşi să ajute inclusiv la crearea unui plan de scalare a infrastructurii ce ţine în picioare platforma de programare la vaccinare contra Covid-19, astfel încât toate costurile de server să fie în orice moment sub control. „Platforma poate fi testată pentru 10 milioane de request-uri pe minut. Bineînţeles, şi infrastructura site-ului respectiv trebuie să susţină aceste 10 milioane de cereri. Tocmai din acest motiv noi ne oferim să facem această diagnoză, gratuit, pentru a vedea în ce punct ar pica platforma în sine”, a declarat Costina Mitrofan pentru „Ziarul de Iaşi”. 

 

 

Comentarii