Sute de dascăli ieşeni dau examen astăzi

miercuri, 14 iulie 2021, 01:50
2 MIN
 Sute de dascăli ieşeni dau examen astăzi

Peste 450 de cadre didactice sunt aşteptate astăzi la susţinerea examenului de definitivat în învăţământ, sesiunea 2021, candidaţii înscrişi urmând să susţină testări la 43 de discipline. La nivelul judeţului Iaşi a fost organizat un singur centru de examen la Colegiul Naţional "Garabet Ibrăileanu", toţi cei 464 de candidaţi care au îndeplinit condiţiile necesare din cei 526 înscrişi la începutul anului urmând să înceapă testările de la ora 9.00. Astfel, au fost acceptaţi la examen doar candidaţii care au efectuat un stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs este "Bine" sau "Foarte bine", iar media aritmetică a notelor obţinute la inspecţia la clasă şi la evaluarea portofoliului profesional este de minimum 8, iar notele nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.

Candidaţii vor avea acces în sălile de examen de la ora 7.30, urmând să fie permis accesul până la ora 8.00, în baza unui document de identitate valabil. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de 4 (patru) ore, timp care poate fi depăşit doar în cazul candidaţilor cu cerinţe speciale cărora, ca urmare a solicitării pentru asigurarea egalităţii de şanse, li s-a aprobat acest lucru.

La nivelul judeţului Iaşi cei mai mulţi candidaţi pentru obţinerea definitivatului în învăţământ sunt înregistraţi la "învăţământ preşcolar în limba română", adică educatori, fiind 136 de candidaţi, la învăţământ primar în limba română sunt înscrişi 71 de candidaţi, la educaţie fizică şi sport un număr de 48 de candidaţi, iar la limba engleză un număr de 22 de candidaţi.

Primele rezultate vor fi afişate pe 21 iulie, în centrele de examen şi pe site-ul Ministerului Educaţiei, iar contestaţiile pot fi depuse la centrul de examen pe 21 şi 22 iulie. Rezultatele finale se vor afişa pe 28 iulie.

Pentru obţinerea definitivatului este nevoie de cel puţin nota 8, care se calculează luând în calcul 70% din nota la proba scrisă, 10% nota pentru portofoliu, iar 20% nota de la inspecţia la clasă. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, cadrul didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.

Comentarii