De Business

Punem punctul pe știi

Tehnologia 5G intră pe nesimţite în vieţile locuitorilor din Iaşi

sâmbătă, 19 septembrie 2020, 12:16
4 MIN
 Tehnologia 5G intră pe nesimţite în vieţile locuitorilor din Iaşi

Noul standard este conceput pentru a fi mult mai rapid decât tehnologia actuală, dar 5G nu se rezumă doar la accelerarea conexiunilor telefoanelor inteligente la internet.

Majoritatea companiilor de telefonie mobilă din ţară au lansat serviciul de internet mobil rapid de a cincea generaţie (5G). El încă nu este disponibil peste tot în municipiul Iaşi, iar oferta de dispozitive compatibile este destul de limitată, dar aceste lucruri se vor schimba în lunile viitoare. Însă, ce este mai exact 5G şi ce rol va avea în viaţa noastră? Noul standard este conceput pentru a fi mult mai rapid decât tehnologia actuală, dar 5G nu se rezumă doar la accelerarea conexiunilor telefoanelor inteligente la internet.

Este vorba despre a permite internetul Wi-Fi mai rapid peste tot şi pentru orice, 5G având în vedere o gama variată de aplicaţii, de la telemuncă la teleşcoală, de la telemedicină la turism virtual, de la administraţie virtuală la reţele sociale, de la Internet of Things (IoT) la Internet of Vehicles şi conducere automată. Va putea oferi, astfel, putere de conexiune masivă şi rapidă care pot ajuta la transformarea modului în care este oferită asistenţa medicală. Totodată, conexiunile de reţea 5G vor avea o influenţă majoră asupra dezvoltării maşinilor cu conducere automată, dar şi asupra dispozitivelor «smart home», cum ar fi asistentul virtual Alexa de la Amazon.

Principalele aplicaţii

Ciprian Romeo Comşa, conf.dr. la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ETTI) din cadrul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) şi Innovation manager la Continental Automotive România, arată că tehnologia 5G aduce faţă de 4G o serie de avantaje tehnologice. „Cele mai importante aspecte sunt legate de cantitatea net ridicată de informaţii suportată şi de numărul ridicat de dispozitive ce se pot conecta simultan, dar şi de întârzierea mult redusă indusă în vehicularea informaţiilor în reţea, ceea ce deschide calea utilizării acestei tehnologii în aplicaţii critice, precum intervenţii chirurgicale de la distanţă, tele-operarea unor vehicule sau comunicații inter-vehiculare. Cealaltă tehnologie emergentă de conectivitate, LoRaWAN, creează premisele colectării eficiente a informaţiilor importante, dar nu neapărat consumatoare de mare volum sau critice ca temporalitate oferite de diverşi senzori (calitate aer, umiditate sol, iluminare, presiune, mobilitate etc.) dispuşi pe arii geografice nu neapărat restrânse, cum ar fi un oraş sau un teren agricol”, a explicat Ciprian Romeo Comşa pentru „Ziarul de Iaşi”.

Se caută noi aplicaţii

Conectivitatea şi capacitatea oferite de 5G deschid potenţialul pentru servicii noi şi inovatoare, spune şi Cristian Paţachia, Development & Innovation manager la Orange România. „În prezent, căutăm modele de utilizare şi colaborare cu cei din mediul privat şi academic pentru a dezvolta servicii noi prin intermediul 5G. Nu mă refer neapărat la serviciile clasice, tradiţionale, de acces la internet de pe telefonul mobil, respectiv viteză mai mare, descărcare mai bună şi o întârziere mai mică, ci mă refer la aplicaţii din zona de turism, retail, sănătate, educaţie, iar aici colaborăm cu tot felul de entităţi, de la startup-uri la proiecte de cercetare academică şi până la companii mai mari, cum este Continental Automotive România”, a declarat Ciprian Paţachia joi, în cadrul evenimentului „Tehnologia de azi pentru produsele viitorului”, organizat de Fab Lab Iaşi. La rândul său, Dan Zaharia, fondatorul Fab Lab Iaşi invită startup-urile, studenţii din universităţile tehnice ori dezvoltatorii care au un produs sau un concept de produs bazat pe tehnologiile 5G şi IoT să se înscrie în competiţia 5G Online Challenge din această toamnă. „Finaliştii acestui concurs vor beneficia de spaţiu de lucru în Fab Lab Iaşi (prin programul Hub Pass), mentorat pentru rafinarea produsului şi susţinere pentru realizarea unor proiecte pilot pentru clienţii finali”, a spus Dan Zaharia.

Un pas înainte în educaţie

Ciprian Romeo Comşa consideră că sunt evidente necesitatea educaţiei în aceste tehnologii, pe de o parte, precum şi oportunitatea dezvoltării de proiecte interdisciplinare care să răspundă gamei variate de aplicaţii noi activate de aceste caracteristici tehnologice, pe de altă parte. „În ceea ce priveşte primul punct, mediul academic răspunde prin includerea în planurile de învăţământ a fundamentelor referitoare şi la aceste noi tehnologii sau chiar prin înfiinţarea unor noi programe, cum este programul de masterat Information Technologies for Telecommunications (IT4T) înfiinţat la ETTI. Totodată, parteneriatele cu companiile de telecomunicaţii, exemplificând aici parteneriatul între Orange România şi TUIASI, vor oferi studenţilor la licenţă şi mai ales celor de la masterat posibilitatea de a experimenta caracteristicile acestor tehnologii, iar studenţilor la doctorat oportunitatea de a veni cu contribuţii pentru îmbunătăţirea tehnologiei şi a gamei de aplicaţii. Toate acestea relevă faptul că noile tehnologii de conectivitate au nu doar o semnificaţie tehnică, ci contribuie şi la interconectarea mai puternică a ecosistemului local de IT&C, de la autorităţi la mediul antreprenorial şi cel social, de la mediul academic la cel economic. Acestea împreună aduc premisele dezideratelor de Smart City şi Smart Mobility spre care tindem”, a conchis Ciprian Romeo Comşa. 

 

 

Comentarii