Topul celor mai înalte clădiri din Iaşi: un bloc de la periferie va bate mari turnuri din Centru

joi, 01 martie 2018, 02:50
4 MIN
 Topul celor mai înalte clădiri din Iaşi: un bloc de la periferie va bate mari turnuri din Centru

O construcţie aprobată ieri în Consiliul Local va schimba vârful clasamentului celor mai înalte construcţii din oraş u astfel, un bloc turn cu 14 etaje din capăt Păcurari va deveni a treia cea mai mare clădire (locul amplasamentului, în schiţa de mai sus). Pe primele două locuri rămân încă neameninţate turnul Palas (73 metri) şi turnul UMF din Elena Doamna (65 metri).

O firmă va construi în capătul Păcurariului a treia cea mai înaltă clădire din Iaşi. Planul urbanistic zonal (PUZ) a fost aprobat ieri de către consilierii locali, iar următorul pas este obţinerea autorizaţiei de construire. Investitorul este International Connection SRL, firmă ce are în plan dezvoltarea unui ansamblu cu cinci corpuri de clădire, iar cel mai înalt imobil va avea 62 metri şi 14 etaje. Această înălţime va plasa clădirea pe locul trei în topul celor mai înalte clădiri din Iaşi, după turnul Palas (73 metri) şi turnul UMF din strada Elena Doamna (65 metri), fostul sediu al UPA. Celelalte corpuri de clădire din Păcurari vor avea o înălţime de până la 30 metri, şi maximum şase etaje. Ansamblul va fi amenajat în zona rampei de ieşire a pasajului subteran Canta, pe dreapta, unde investitorul are o suprafaţă de aproape 3.200 mp. Clădirile vor adăposti spaţii comerciale, birouri şi locuinţe colective. PUZ-ul propus de International Connection SRL a fost publicat încă din luna septembrie 2017, plenul Consiliului Local (CL) aprobându-l ieri fără comentarii.

Premieră: PNL a votat în favoarea unui PUZ

În octombrie 2017, liberalii au anunţat că nu vor mai vota niciun PUZ supus dezbaterii CL acuzând lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG) actualizat (document strategic care stabileşte condiţiile de construire în fiecare zonă din oraş). În şedinţele din ultimele luni, consilierii PSD au profitat de decizia politică adoptată de liberali pentru a le reproşa, în mai multe rânduri, că votează împotriva dezvoltării Iaşului. Unul dintre cele mai tensionate momente a fost cel în care liberalii s-au abţinut de la votul pentru construirea de cămine studenţeşti. „Având în vedere că sunt în consiliul de administraţie la Şcoala «Titu Maiorescu» şi cunosc acest proiect, le voi solicita colegilor mei din PNL să susţinem acest proiect“, a spus liderul de grup al consilierilor PNL, Eduard Boz. Proiectul de la unitatea de învăţământ constă construirea unei săli de sport. Votul favorabil dat de liberali a stârnit un val de ironii din partea consilierilor PSD.

Cititi si: Un turn din Păcurari va schimba topul celor mai înalte clădiri din Iaşi

„Rugămintea mea faţă de secretarul municipiului este să anunţe, de fiecare dată, unde fac parte consilierii liberali când au de votat un proiect ca acest lucru să se-ntâmple la fiecare proiect în care domniilor lor sunt în consiliile de administraţie şi să nu fie un privilegiu al liderului de grup al PNL“, a comentat consilierul PSD Gabriel Surdu. Pe ordinea de zi a şedinţei CL au mai fost alte 10 proiecte privind aprobarea de PUZ-uri (locuinţe individuale şi locuinţe colective), inclusiv turnul de 62 m din Păcurari, dar liberalii s-au abţinut de la vot în toate cazurile, ceea ce echivalează, practic, cu un vot „împotrivă“. Demn de menţionat este că, în maximum două luni, în plenul CL vor intra planurile urbanistice pentru Spitalul Regional de Urgenţe şi Aeroportul Internaţional Iaşi.

Bugetele EcoPiaţa şi CTP, aprig disputate

Consilierii locali au dezbătut ieri aproape 50 de proiecte de hotărâre. Două dintre cele mai disputate proiecte au vizat aprobarea bugetelor pe anul 2018 în cazul EcoPiaţa şi Companiei de Transport Public (CTP). Investiţiile minimale prevăzute de cele două instituţii au dat naştere unor discuţii aprinse în plen. Liberalii au solicitat un program clar de modernizare a pieţelor şi montarea de aer condiţionat în mai multe tramvaie, cheltuieli ce nu se regăsesc în bugetul EcoPiaţa şi, respectiv, cel al CTP. La rândul lui, consilierul independent Andrei Postolache şi-a exprimat dezamăgirea că CTP nu va implementa nici în acest an sistemul de e-ticketing şi cel cu panouri informative în staţii pentru aflarea timpilor de aşteptare. „Investiţiile sunt prea mici pentru că şi bugetul EcoPiaţa este foarte mic, în condiţiile în care un buget mai mare ar fi trebuit să fie suportat de cei care intră în piaţă. Pieţele trebuie să aibă şi un rol social. Vreau ca, în lunile martie – aprilie, atunci când vor veni cu bilanţul anului 2017, să luăm o decizie foarte clară ce se va întâmpla în continuare cu pieţele din Iaşi“, a comentat primarul Mihai Chirica, el vorbind şi despre necesitatea implementării unui program de modernizare.

Cititi si: Cel mai înalt bloc din Iaşi va răsări în intersecţia de la Rondul vechi CUG

Despre CTP, edilul Iaşului a transmis şefilor companiei să găsească soluţii pentru „condiţii suplimentare de climatizare“ în cazul a cel puţin 10 tramvaie, o posibilă alocare de fonduri în acest sens fiind posibilă de la capitolul „alte dotări“, unde CTP a prevăzut o sumă totală de 840.000 lei, dar fără a nominaliza dotările. Bugetul CTP ajunge la 115 milioane lei, în condiţiile în care peste 72 milioane lei reprezintă cheltuielile cu personalul, iar bunurile şi serviciile au alocate peste 38 milioane lei. Consilierii locali au mai aprobat ieri hotărâri privind înfrăţirea Iaşului cu Houston, Texas.

Comentarii