Trebuie să ne temem sau să ne bucurăm de dezvoltarea AI?

vineri, 29 decembrie 2023, 02:50
2 MIN
 Trebuie să ne temem sau să ne bucurăm de dezvoltarea AI?

Vor încorpora oamenii elemente de AI? Vor fi în stare să producă locuri de muncă noi ca să înlocuiască pe deplin pe cele care se pierd? Vor evolua roboții separat față de oameni? Vor avea autonomie, și câtă? Va dezvolta AI-ul conștiință proprie? Vor fi rivalii oamenilor? 

În urmă cu un an a făcut senzație în lumea pasionaților de tehnologie, dar în egală măsură și în rândul celor interesați de limbaj și cunoaștere în sens larg, lansarea robotului de inteligență artificială ChatGPT. De la început a arătat abilități surprinzătoare la a răspunde întrebărilor din domenii variate, cu o rată uimitor de mare a răspunsurilor corecte. În anumite domenii, cunoștințele sale și modul de exprimare depășeau media populației, ba chiar și media răspunsurilor oferite de specialiști, dacă aceștia erau luați în eșantioane mari. Într-un singur an, performanțele sale au crescut remarcabil, ultima variantă lucrând cu ușurință atât cu limbajul text, cât și cu imagini, video sau sunet. Tot mai mulți gânditori consideră că asistăm la începutul unei noi revoluții tehnologice cu impact semnificativ asupra modului de viață al oamenilor.

A fost un an în care s-a discutat intens despre felul în care Inteligența Artificială va afecta viața de zi cu zi. Va fi de ajutor, și va înlocui mijloacele clasice, greoaie, ale căutării și prelucrării datelor. Va oferi expertiză oamenilor care au nevoie să înțeleagă și să acționeze pe baza unor informații exacte și verificate. Va aduce revoluții în medicină, comunicații, biologie, chimie, fizică etc. Dar va afecta siguranța locurilor de muncă și va fi un competitor „evoluționist” al omului. Specialiști de renume în domeniul cognitiv au semnat o scrisoare adresată liderilor politici în care cer o pauză în dezvoltarea acestor modele de inteligență artificială până la înțelegerea impactului pe care-l pot produce asupra oamenilor.

Cum ne vom acomoda acestui mediu? Vor încorpora oamenii elemente de AI? Vor fi în stare să producă locuri de muncă noi ca să înlocuiască pe deplin pe cele care se pierd? Vor evolua roboții separat față de oameni? Vor avea autonomie, și câtă? Va dezvolta AI-ul conștiință proprie? Vor fi rivalii oamenilor? Altfel spus, trebuie să ne temem sau să ne bucurăm de dezvoltarea AI? 

Aceasta este provocarea pe care am adresat-o la sfârșit de an colaboratorilor paginii de Opinii a ziarului:

Florin Cîntic: Dorel Inteligentu'

Nichita DanilovO altă minunată lume nouă

Michael AstnerI'm Your Man – un film-avertisment

Alexandru CĂLINESCUInteligenţa artificială şi prostia naturală

Codrin Liviu CUȚITARUIstoria fricii

Gabriel MURSAInteligenţa artificială, un instrument extrem de util

Comentarii