Şcolile particulare se luptă să aducă elevii în clase

Tribunalul Iaşi: suspendarea cursurilor în municipiu, nelegală

vineri, 20 noiembrie 2020, 02:50
2 MIN
 Tribunalul Iaşi: suspendarea cursurilor în municipiu, nelegală

Un magistrat de la secţia de contencios administrativ consideră că decizia autorităţilor judeţene de a suspenda cursurile doar în baza incidenţei cazurilor de bolnavi de Covid-19 nu ar fi legală. Urmează ca judecătorii Curţii de Apel să se pronunţe asupra ordinului de ministru care se aplică la nivel naţional.

 

Decizia a fost luată ieri, la Tribunal, într-un proces deschis de către Asociaţia Şcolilor Particulare şi de mai multe şcoli private din Iaşi. Reclamanţii au contestat în instanţă hotărârea 76/04.11.2020, mai exact prevederile referitoare la suspendarea cursurilor în regim faţă în faţă din Iaşi. Acea decizie, luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, a fost emisă după ce în municipiul Iaşi se atinsese incidenţa de 3 la mie în ceea ce priveşte cazurile de Covid-19. Ea prevedea suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică în şcoli începând cu 9 noiembrie.

Hotărârea 76 nu a mai apucat să intre în vigoare deoarece şcolile au fost închise la nivel naţional printr-un ordin de ministru emis în dată de 8 noiembrie.
Din acest motiv, decizia de ieri a judecătorilor nu produce efecte directe, cu atât mai mult cu cât decizia nu este definitivă. "Deşi produce în continuare efecte Ordinul Ministrului Educaţiei şi Cercetării, soluţia de astăzi (n.r. – ieri) reprezintă o primă confirmare a caracterului abuziv al privării copiilor de dreptul fundamental la educaţie şi totodată o invitaţie fermă la responsabilitate şi la o analiză raţională pentru toate autorităţile cărora le aparţine prerogativa dispunerii unor asemenea măsuri", ne-a declarat Octavian Bichiş, avocatul reclamanţilor.

Ordinul prin care şcolile au fost închise la nivel naţional este şi el în analiza judecătorilor ieşeni, la Curtea de Apel Iaşi, după ce un proces similar cu cel tranşat ieri a fost deschis de aceeaşi reclamanţi. “Înţelegem să contribuim la ameliorarea situaţiei epidemiologice din ţara noastră, înţelegem că măsura suspendării cursurilor faţă în faţă este o măsură care este necesară în anumite situaţii, dar nu înţelegem de ce se adoptă o astfel de măsură fără o analiză serioasă, de ce se adoptă o astfel de măsură la nivel general. Poate copiii din grădiniţe, din clasele primare mici şi din clasele de final de nivel ar fi putut să vină la şcoală", a spus Christian Comşa, preşedintele Asociaţiei Şcolilor Particulare. O decizie judiciară cu privire la soarta elevilor este aşteptată pe 25 noiembrie, la Curtea de Apel Iaşi.

 

 

Comentarii