UAIC trece online. Practica trebuie făcută față în față, altfel nu sunt recunoscute diplomele în UE

marți, 13 octombrie 2020, 01:54
2 MIN
 UAIC trece online. Practica trebuie făcută față în față, altfel nu sunt recunoscute diplomele în UE

Senatul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a decis, în urma propunerii făcute de către Consiliul de Administraţie, ca activitatea didactică de la toate facultăţile să se mute în mediul online, în condiţiile în care au fost depistate mai multe cazuri de infecţie cu virusul SARS-COV-2 în rândul personalului administrativ şi a studenţilor. 

Practic, această decizie se va aplica pentru seminarii şi laboratoare, în contextul în care cursurile s-au desfăşurat la toate facultăţile, de la început, online, mai puţin la cele de Teologie Ortodoxă şi Romano-Catolică. Însă, cum facultăţile au avut autonomie în a-şi lua propriile decizii, o parte dintre acestea, cum ar fi Facultatea de Economie şi Administrarea a Afacerilor, a organizat de la început activitatea didactică online. Din informaţiile "Ziarului de Iaşi", în momentul de faţă, doar activităţile de tutorat, de coordonare licenţă, master şi la doctorat se mai desfăşoară faţă în faţă. Decizia însă nu înseamnă că toţi studenţii îşi pot împacheta bagajele şi pleca acasă din chiriile în care stau sau din cămine: rectorul UAIC, Tudorel Toader, a explicat că trebuie să fie realizate faţă în faţă, în condiţii de siguranţă, cel puţin 30% dintre activităţile practice, laboratoarele în esenţă, pentru ca diplomele studenţilor să fie recunoscute. "Se suspendă seminariile, dar laboratoarele trebuie să fie organizate 30% faţă în faţă, este o normă europeană care spune că trebuie să fie acel procent pentru ca să fie recunoscută activitatea didactică. Am lăsat facultăţilor libertatea să decidă orarul, pentru a fi respectate cât mai bine normele de siguranţă", a declarat Tudorel Toader.

Opt cazuri active de la 1 septembrie în evidenţa universităţii

Cel mai afectat sector de COVID-19 al universităţii a fost cel administrativ, fiind mai multe cazuri înregistrate în rândul personalului auxiliar, dar şi la Departamentul Relaţii Internaţionale şi la mai multe secretariate. De altfel, în momentul de faţă, două secretariate sunt şi închise: la Facultatea de Matematică şi la Facultatea de Geografie şi Geologie. Există şi o serie de cazuri în rândul studenţilor, deşi nu este exact clar câte dintre acestea sunt active: a existat o studentă din Republica Moldova, dar şi doi studenţi de la Drept. Rectorul UAIC a precizat pentru "Ziarul de Iaşi" că în total există 8 persoane confirmate din opt septembrie încoace şi că astăzi sunt două cazuri active şi un număr de 30 de contacţi direcţi ai acestora, care se află carantinaţi sau izolaţi la domiciliu. "Am zis să stopăm activitatea faţă în faţă, ca să nu riscăm mai mult. Majoritatea sunt personal administrativ, în zona căminelor nu am avut probleme, studenţii pot să îşi desfăşoare activitatea online şi de acasă dacă doresc", a completat rectorul. 

Comentarii