Un succes pentru recăpătarea încrederii

miercuri, 16 ianuarie 2019, 02:43
6 MIN
 Un succes pentru recăpătarea  încrederii

 

Fără a străluci, Simona Halep a învins-o cu mari emoţii pe Kaia Kanepi şi va juca în turul următor la Australian Open cu tânăra speranţă americană, Sofia Kenin. Mihaela Buzărnescu şi Ana Bogdan au avut meciurile în mână, dar au pierdut

 

O zi”aşa şi “aşa” pentru ai noştri tenismeni la Australian Open. Mihaela Buzărnescu şi Ana Bogdan au pierdut meciurile din turul I pe care le aveau în mână, Marius Copil a câştigat primul său test din acest an, iar Simona Halep a reuşit o victorie nu lipsită de emoţii în faţa “tancului” Kaia Kanepi.

Buzărnescu (26 WTA) a avut o adversară de marcă, având opt ani în plus, care ne scuteşte de comentarii: Venus Williams.

Williams cea mare a început cu serviciu şi lovituri puternice, cu veniri dese la fileu. Mihaela noastră a răspuns de pe fundul terenului, încercând să lungească punctele şi căutând să o mişte cât mai mult pe americancă. Iniţial, evoluţia în forţă, scurtă şi intensă a fostului lider WTA, a împiedicat-o pe româncă să-şi pună în aplicare tactica. Dar pe măsură ce puterea rivalei a mai scăzut, Buzărnescu a reuşit combinaţii cu care a produs multe puncte. În primul set, cele două jucătoare şi-au fructificat serviciul până la 4-3 pentru Williams. Ea a fost cea care a reuşit primul break, la zero, dar Buzărnescu nu a lăsat-o să ia setul şi a făcut rebreak, tot la 0. Meciul a mers în tie-break, pe care românca l-a închis cu 7-3, după 54 de minute. În setul secund a fost rândul jucătoarei de 30 de ani să rupă echilibrul cu break în al doilea game, însă nici ea nu l-a consolidat cu serviciul şi Williams a egalat la 2. Buzărnescu a luat din nou un avantaj de două ghemuri, cu un alt break, la 4-3, şi a servit pentru meci. Americanca a fost foarte agresivă pe serviciul româncei şi a făcut rebreak, la 0, apoi a egalat la 5. S-a ajuns din nou în tie-break, pe care de această dată l-a câştigat Williams, tot la 3, după aproape două ore de la start. Setul decisiv a fost controlat tot de jucătoarea americană, care a obţinut break-ul în ghemul al doilea şi l-a dublat la 5-2, trecând-o pe Mihaela Buzărnescu pe lista capilor de serie eliminaţi în primul tur al Australian Open, după un meci de două ore şi 40 de minute încheiat cu scorul de 6-7, 7-6, 6-2 pentru americancă. Venus Williams va evolua în manşa a doua cu franţuzoaica Alizé Cornet, locul 46 WTA, care a trecut, cu 6-2, 6-2, de spaniola Lara Arruabarrena.

Ana Bogdan a avut o adversară lipsită de experienţă, poloneza Iga Swiatek (177 WTA) şi a avut şi ea meciul în mână, însă jucătoarea de 17 ani a câştigat cu 6-3, 3-6, 6-4 deşi a avut probleme medicale. La scorul de 3-2 pentru Ana, în  setul decisiv, Swiatek a solicitat intervenţia fizioterapeutului pentru o accidentare la coapsa stângă. Această problemă nu a împiedicat-o pe sportiva poloneză să revină  de la 2-4.

În fine, Simona Halep a reuşit o calificare muncită, după o victorie xcu 6-7, 6-4, 6-2 în faţa puternicei (la propriu!) estone Kaia Kanepi (71 WTA). Kanepi câştigase ultima lor întâlnire, cu 6-2, 6-4, la US Open. Pe arena “Margaret Court” s-au întâlnit două sportive cu vizibile probleme fizice, greoaie în mişcare, ce au jucat tenisul pe care şi-l amintesc, în lipsa unei activităţi competiţionale consistente, în ultima perioadă. Halep a evoluat previzibil, iar Kanepi s-a "ascuns" bine în spatele serviciului ei puternic. La început, Kanepi a avut probleme la serviciu doar în primele două jocuri. A doua oară, Halep a făcut break, însă în următoarele două game-uri, românca a câştigat doar un punct, după o dublă greşeală a rivalei. Setul a mers apoi în tie-break, nu înainte ca  Simona Halep să salveze două mingi de 5-7. Tie-break-ul a fost un monolog al estonei, care s-a impus cu 7-2, Simona Halep şi-a continuat jocul cenuşiu în debutul setului secund. Kaia a reuşit break-ul la 1-1, dar apoi şi-a cedat serviciul, pe baza propriilor greşeli. Din acel moment, energia jucătoarei estone a început să scadă constant, la fel forţa şi precizia loviturilor ei. Sportiva română a simţit că este loc de întors soarta meciului şi s-a "agăţat" de fiecare minge, a devenit mai atentă, mai concentrată, a plasat loviturile mai bine, mai departe de adversară. Totuşi, echilibrul s-a păstrat până la 5-4 pentru ea. A urmat un joc lung, de aproape opt minute, pe serviciul balticei, câştigat de Simona. Acesta a fost primul set câştigat de Simona Halep după aproape cinci luni. În setul decisiv, deşi Simona Haelp a fost mai dezinvoltă, Kanepi a continuat să facă pagube cu serviciul ei. Dar forţele sale s-au diminuat şi mai mult, iar la 3-2 pentru sportiva română, estona nu şi-a făcut servicul, după ce a condus cu 40-0. Kaia Kanepi nu a putut mai mult şi a cedat setul, cu 2-6, după două ore şi 11 minute de la start. Următoarea adversară a Simonei va fi o jucătoare tânără de 20 de ani, americanca născută la Moscova, Sofia Kenin (37 WTA). Aceasta este antrenată de tatăl ei, Alex Kenin, cu care a emigrat în “Lumea Nouă”. Este o jucătoare de forţă, care practică backhand-ul cu două mâini. Săptămâna trecută, Sofia a obţinut primul turneu ITF din cariera ei, învingând-o în finală cu 6-3, 6-0 pe Anna Schmiedlova (Slovacia). În meciul de ieri, Kenin a aînvins-o cu 6-3, 3-6, 7-4 pe rusoaica Veronika Kudermetova (110). Sofia şi Simona nu s-au mai întâlnit până acum. 

Tot ieri, Serena Williams (16 WTA) a impresionat învingind-o cu 6-0, 6-2 pe germana Tatjana Maria (74 WTA) în 49 de minute. Americanca a pierdut doar cinci puncte în primul set, pe care l-a câştigat în doar 19 minute. În total, Serena Wiliams a avut 22 de puncte câştigătoare şi doar 11 erori neforţate. În faza următoare, Serena va evolua cu sportiva canadiană Eugénie Bouchard, locul 79 WTA, învingătoare cu 6-2, 6-1 în faţa lui Peng Shuai (China, 128 WTA). Fosta ocuapntă a locului I WTA ar putea juca împotriva Simonei Halep în optimile de finală. Prima jucătoare de Top 10 eliminată este rusoaica Daria Kasatkina (10 WTA), învinsă cu 0-6, 3-6 de elveţianca Timea Bacsinszky (145). S-a calificat în faza a II-a şi canadianca de origine română Bianca Vanessa Andreescu (106). Ea a trecut în primul tur de o americană cu wild card, Whitney Osuigwe (198 WTA) în vârstă de doar 16 ani. În faza următoare, Bianca Andreescu va evolua cu letona Anastasija Sevastova, locul 12 WTA, care a trecut, cu 6-3, 6-1, de germana Mona Barthel (76).

Alte rezultate din turneul feminin: Carla Suarez (Spania ) – Clara Burel (Franţa ) 7-5, 6-2; Daiana Iastremska (Ucraina) – Samantha Stosur (Australia) 7-5, 6-2; Natalia Vihlianţeva (Rusia) – Varvara Lepchenko (SUA) 6-7, 6-2, 6-4; Johanna Konta (Marea Britanie) – Ajla Tomljanovic (Australia) 7-6, 2-6, 7-6; Garbiñe Muguruza (Spania) – Zheng Saisai (China) 6-2, 6-3; Camila Giorgi (Italia) – Dalila Jakupovic (Slovenia) 6-3, 6-0; Madison Brengle (SUA) – Misaki Doi (Japonia) 6-4, 6-0; Karolína Pliskova (Cehia) – Karolína Muchova (Cehia) 6-3, 6-2; Naomi Osaka (Japonia) – Magda Linette (Polonia) 6-4, 6-2; Tamara Zidansek (Slovenia) – Daria Gavrilova (Australia) 7-5, 6-3; Laura Siegemund (Germania) – Victoria Azarenka (Belarus) 6-7, 6-4, 6-2; Hsieh Su Wei (Taiwan) – Stefanie Vögele (Elveţia) 6-2, 6-1; Wang Qiang (China) – Fiona Ferro (Franţa) 6-4, 6-3; Aleksandra Krunic (Serbia) – Zarina Dias (Kazahstan) 3-6, 7-5, 6-1; Elise Mertens (Belgia) – Anna Schmiedlova (Slovacia ) 6-2, 7-5; Anastasia Potapova (Rusia) – Pauline Parmentier (Franţa) 6-4, 7-6; Zhang Shuai (China) – Dominika Cibulkova (Slovacia) 6-2, 4-6, 6-2; Elina Svitolina (Ucraina) – Viktorija Golubic (Elveţia) 6-1, 6-2

 

Comentarii