Urmăribile

marți, 14 mai 2019, 01:51
1 MIN
 Urmăribile

Huiduiţi sau/şi aplaudaţi pe la mitinguri deocamdată regionale, oamenii din politică ne reţin atenţia vrem-nu vrem, mai ales că mass-media, minut de minut, oră de oră şi zi de zi, nu-i scapă din obiective şi din microfoane. Aşa că, sfânt să fii, tot mai calci şi pe alături şi nu ai iertare, dar, dacă ai prietenari, te-a văzut… Dumnezeul presei, căci ţi se trece cu vederea. Ne-a atras atenţia un caz neglijat până acum.

► Iniţial, voiam să fiu îngăduitor cu Doamna Sorina P., ministru al Sănătăţii, chiar pentru pasele lingvistice pe care le face la tot pasul discursiv, mai ales când este vorba de neologisme tehnice folosite în public, de parcă ar fi la o întâlnire cu specialiştii, în sosul jargonului acestora. Ca atunci când, pentru ascultători de profil heteroclit, convocaţi să afle ce este cu tuberculoza, a vorbit, cu linişte superioară, de un obligatoriu "screening privind depistarea maladiei". Iar intenţia îngăduinţei se baza pe faptul că am fost, brusc, cucerit de eventuala prospeţime a unei formaţii bănuită spontană, din prezentarea pe care o făcea Doamna în cursul unei întâlniri cu prolificele mame dintr-o localitate din judeţul Ialomiţa (una din acestea avea nici mai mult nici mai puţin de 13 progenituri).

► Tema era campania de vaccinare de la Ţăndărei, organizată de Minister împreună cu UNICEF şi OMS (că tot mergem pe sigle), iar doamna oficială analiza dificultăţi ale acţiunii, distingând, de pildă, categorii a căror situaţie este mai greu de… gestionat, pentru că "oamenii se mută din loc în loc, nu sunt urmăribili, ca să zic aşa" (râde!; Romtv, 6.05).

► Şi mi-am zis, una caldă, alta rece, dar nu, nu merge! Ce ar putea denota urmăribilele: că Doamna ar fi în stare să aibă, în materie de exprimare, chiar ambiţii, nu că s-ar hămeí; deci, ne-am adus aminte de Domnul Vucea, al lui Delavrancea: "Ha, tătarul, vezi, tătarul, când vrea învaţă tătarul, … poate şi nu vrea!", recte "Ha, moroşanca ajunsă sus, ştie cum stau lucrurile, dar aşa vrea ea!". Adică vrea să ne cam… aburească lexical, să bage în noi ambiţia de a ne ridica la înălţimea D-Sale! Să nu se potrivească invers! (vezi titlul nou al paragrafului de încheiere a articolului).

► Când colo, departe de a fi rodul creativităţii pure, termenul în discuţie, absent în DEX, este unul tehnic, fiind de exemplu, utilizat ca normal şi în corpul explicaţiei cuvântului poprire, într-un dicţionar de termeni juridici: "Sunt supuse executarii silite prin poprire sumele de bani, titlurile de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmaribile datorate debitorului de o a treia persoana…" (/dreptonline.ro/). Iar ce e în drept, pare să facă lege. De exemplu, la rubrica "Obs." din Anexa la o H(otărâre a) C(onsiliului) L(ocal) al unei comune din judeţul Prahova, la persoane cotate drept "debitori insolvabili" se notează "Nu dispune de venituri şi bunuri urmăribile" (/dumbravesti@yahoo.com).

► Propagare. Pe internet, nu am găsit enunţuri din sfera medicinei care să cuprindă derivatul cu -bil în discuţie (de aici râsul semnalat, ce ne dă dreptul să bănuim creativitatea transplantului de ocazie!), dar discursul public pare să fi preluat cu oarecare plăcere şi îndemânare formaţia. Prezent pe bloguri, termenul tehnic poate fi asezonat cu ironia jocului de cuvinte ("oricum suntem urmariti sau urmaribili, dupa caz, prin telefon, mail, mess, GPS…"; /theodialogia.blogspot.com/) dar şi cu dexteritate deosebită, de gurmanzi în observarea implicaţiilor derivării: "Cu fiecare an care trece suntem din ce in ce mai urmaribili, masurabili, cuantificabili. Si previzibili" (/cristianchinabirta.ro/).

► Datorie. Sensul verbului (a se) hămeí, (cu varianta hemeí), mi-e cunoscut din zona Sucevei, dar explicaţia este după M(icul) D(icţionar) A(cademic): "a se ameţi, a se zăpăci", cu atestări doar de la Neculce! Deci, ne-am cam asumat un risc!

► În treacăt. Un soi de … gumari verzui, încreţiţi a opincă, au fost prezentaţi, cu toată seriozitatea, în corpul programului "port popular" de la emisiunea festivă "Fan Urban" a canalului Tvr 1, în ziua de 10 mai, a.c. (ora 13,10). Poate unde credeau că se adresează doar celor de la oraş, care nu au auzit decât, cel mult, expresia "de la vlădică până la opincă"? Dacă vor fi auzit-o şi dacă vor fi înţeles-o.

CU PLUS. Bijuterie recentă din zona intertextualităţii grafice, de campanie electorală: E.U.yes. la vot!

Stelian Dumistrăcel este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi

Comentarii