De Business

Punem punctul pe știi

Vânzările de camere web, maşini de pâine şi laptopuri au explodat pe fondul crizei COVID

Ieşenii care au fost nevoiţi să lucreze de acasă au realizat foarte multe achiziţii de echipamente dedicate.

joi, 16 aprilie 2020, 01:50
2 MIN
 Vânzările de camere web, maşini de pâine şi laptopuri au explodat pe fondul crizei COVID

Creşterea fără precedent a numărului de persoane care lucrează de acasă din cauza pandemiei a generat o cerere consistentă de echipamente IT. Laptop-urile, camerele web şi alte accesorii de suport au dispărut de pe rafturile magazinelor din oraş pe măsură ce ieşenii şi-au construit birouri virtuale. Şi maşinile automate de pâine au stârnit mare interes printre oameni – ceea ce era de aşteptat, având în vedere achiziţia în masă de făină şi drojdie. Bogdan Coman, directorul regional al companiei Flanco, a spus pentru “Ziarul de Iaşi” că stocurile sunt greu de refăcut acum, în condiţiile în care virusul a îngreunat importurile.

Mai mult de atât, acesta arată că previziunile de vânzări au fost zădărnicite în întreaga lume. “De regulă noi facem previziuni de vânzări pe o perioadă mai mare de timp şi discutăm cu producătorii în funcţie de ele, dar cum anul acesta au fost date peste cap, am rămas fără stocuri. Nici producătorul nu mai are cum să ne aprovizioneze, pentru că produce în funcţie de previziunile noastre. Dacă el primeşte comenzi de la mai multe magazine din România pentru camere web, de exemplu, produce o anumită cantitate, nu o dublează, căci nu are unde să vândă ulterior produsele. Aşa se întâmplă în condiţiile unei pieţe normale. (…) În momentul de faţă, în companie mai avem o singură cameră web. La cuptoarele de pâine la fel s-a întâmplat. A fost cererea mare, iar producătorii nu au cum să ne furnizeze altele, cel puţin momentan”, ne-a spus Bogdan Coman, director regional Flanco.

Gabriel Bălăşescu, patronul Giros Company – o firmă locală care livrează componente IT -, arată că lipsa echipamentelor afectează derularea business-ului, multe proiecte ale companiei fiind întârziate din această cauză. “La furnizori stocurile sunt destul de mici sau lipsesc. A fost o cerere foarte mare pe piaţă, într-un timp foarte  scurt. Noi facem proiecte, iar în momentul de faţă le finalizăm mai greu. Având în vedere că majoritatea produselor se fac în China, furnizorii nu au termene fixe de livrare, ori dacă au, s-au dublat faţă de perioada când nu exista criza de sănătate publică. Laptop-urile au dispărut de pe piaţă, probabil pentru munca de acasă, la fel şi camerele web”, a subliniat omul de afaceri Gabriel Bălăşescu.

În schimb, în domeniul consultanţei şi reparaţiei echipamentelor IT, situaţia este diferită. Specialiştii susţin că ieşenii nu mai apelează la fel de mult la serviciile lor comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei. După cum ilustrează şi vânzările, aceştia optează mai degrabă pentru achiziţia device-urilor noi, în loc să le repare pe cele vechi. “Am constatat o scădere pe partea de reparaţii. Se pare că lumea caută în perioada asta echipamente noi, fie că vorbim despre laptop-uri, calculatoare sau altele”, a precizat Mihai Popa, tehnician Artcore Computers. 

Comentarii