Vasile Simionaş a trecut prin clipe grele

marți, 08 octombrie 2019, 01:43
3 MIN
 Vasile Simionaş a trecut prin clipe grele

 Simbolul fotbalului ieşean se simte bine după ce a fost operat de anevrism de aortă

 

 

Numele emblematic al fotbalului ieşean, Vasile Simionaş, a depăşit o cumpănă importantă din viaţa sa. Fostul mare jucător şi antrenor a trecut cu bine peste o operaţie la care a fost supus. “În ultima perioadă nu m-am simţit prea bine. În urmă cu cinci luni, doctorii ieşeni Rotar şi Rezuş m-au diagnosticat cu anevrism de aortă. Până la urmă, s-a decis efectuarea unei intervenţii chirurgicale. Mi s-a recomandat clinica Polisano, din Sibiu, a cărei secţie de chirurgie cardiovasculară şi toracică este condusă de doctorul Victor Costache, care este ieşean. Am fost operat pe 25 septembrie, totul a decurs bine. Am mai stat apoi în spital la Sibiu, apoi am plecat la Târgu Mureş, pentru recuperare. Mă simt din ce în ce mai bine, medicii mi-au dat asigurări că luni mă pot întoarce acasă” a povestit Simionaş. El a ţinut să mulţumească public tuturor medicilor şi asistentelor care l-au îngrijit: “Absolut toată lumea, şi de la Iaşi şi de la Sibiu şi de la Târgu Mureş, m-a tratat exemplar. Le mulţumesc tuturor echipelor medicale care s-au ocupat de mine”.

Născut la Iaşi, pe 16 noiembrie 1950, Simionaş a copilărit la Roman şi a debutat în liga a doua la echipa locală Victoria. În iarna sezonului 1967-1968 a trecut la Dinamo Bacău, predecesoarea SC şi FCM. Aici a jucat pentru prima dată în liga întâi, într-un meci disputat de băcăuani cu Pogresul Bucureşti în aprilie 1968. După stagiunea 1968-1969, în care a evoluat la Bacău, într-o trupă cu nume mari, inclusiv Emerich Dembrovschi, s-a întors în oraşul natal, pentru a urma cursurile Facultăţii de Textile şi a juca la Poli. Între 1969 şi 1984, fostul olimpic la matematică a îmbrăcat doar tricoul echipei ieşene, bifând 370 de meciuri la gruparea din Copou. Mijlocaş cerebral, a fost adoptat rapid de un vestiar “greu” al Politehnicii şi, treptat, a devenit liderul echipei ieşene. Simionaş a format alături de Mihai Romilă II unul dintre tandemurile puternice ale unui fotbal românesc care avea în acea perioadă mijlocaşi de calibru: Nicolae Dobrin, Liţă Dumitru, Anghel Iordănescu etc.

După renunţarea la cariera de jucător, “Simi” a devenit antrenor, stând pe banca tehnică în circa 350 de partide oficiale. A condus, printre altele, destinele echipelor Politehnica Iaşi, CSM Suceava, Farul Constanţa, Dacia Unirea Brăila, FC Naţional Bucureşti, Oţelul Galaţi, Astra Ploieşti, FCM Bacău. A bifat promovări cu Poli şi Suceava ori calificări în cupele europene, cu Oţelul, unde a lucrat în perioada 1994-1999, perioadă în care a fost cotat drept unul dintre cei mai buni antrenori din ţară. În ultimii ani Simionaş a ocupat diferite funcţii la Politehnica, coordonând antrenamentele unor fotbalişti ai echipei mari (ultimul exemplu, Kizito, pe care l-a resuscitat vara trecută, când fotbalistul fusese lăsat acasă de antrenorul Flavius Stoican), analizând adversari, jucători sau consiliindu-i pe antrenorii de la Centrul de Copii şi Juniori. (Ovidiu MINEA)

 

 

Comentarii