VIDEO După 71 de ani, regina-mamă Elena se întoarce acasă. Se va odihni alături de fiul Mihai la Curtea de Argeș

vineri, 18 octombrie 2019, 11:25
2 MIN
 VIDEO După 71 de ani, regina-mamă Elena se întoarce acasă. Se va odihni alături de fiul Mihai la Curtea de Argeș

Regina Mamă Elena s-a reîntors acasă după 71 de ani de exil, relateaza TVR, intr-un material semnat Camelia Csiki. S-a stins în urmă cu 37 de ani în Elveţia. Se va putea odihni în pământ românesc, la Curtea de Argeş, alături de fiul ei şi de ceilalţi regi ai României. Este un act de reparaţie morală şi istorică, mai ales că Elena, fiică, soţie şi mamă de regi a stat mereu cu demnitate în umbra lor, dar le-a fost un real sprijin în momentele grele ale istoriei. În exil, Regina Elena a continuat să dăruiască, a fost iubită şi a murit împăcată cu ceea ce i-a dat destinul.

Regina Mamă Elena a plecat definitiv din România în 3 ianuarie 1948 , cu Regele Mihai. Comuniștii primeseseră ordin de la Stalin să scape de Familia Regală. Pentru regină, a fost al patrulea exil.

Regina Mamă Elena i-a fost alături Regelui Mihai şi în exil. La Londra, unde a putut spune lumii întregi că abdicarea sa a fost smulsă prin şantaj, sau în turneul din Statele Unite, unde s-au întâlnit cu preşedintele Harry Truman.

S-a retras apoi la Florenţa, unde avea Villa Sparta.

Principesa Elena, nepoata care-i poartă numele, îşi aminteşte cum a vizitat cu bunica ei muzeele din Florenţa sau grădinile Boboli: "Ţin minte că ne vorbea despre frumuseţile Florenţei, despre cum a ajuns acolo, despre ce s-a întâmplat la război sau chiar înainte de acesta, când a fost forţată să părăsească România. Ne spunea cât de greu a fost acel moment în care a trebuit să-l lase acolo pe tatăl meu. Înţelegeţi cât de trumatizant acel lucru pentru ea."

Villa Sparta se umplea, de Crăciun, cu nepoţi şi cadouri frumoase în jurul bradului. Aici, Regina Elena a educat-o pe nepoata ei, Margareta, să fie regină.

În casa ei din Florenţa, au fost multi oaspeţi regali, actuala regina a Marii Britanii şi soţul ei Filip. Cu ei s-au întâlnit şi în vacanțele din Grecia, unde au fost invitaţii Regelui Paul, fratele Reginei Elena.

Imagini din vacanța de Paște din 1960 au fost filmate chiar de Regele Mihai. Aproape de Tatoi se turna filmul Tunurile din Navarone, cu Gregory Peck, Anthony Quinn, David Niven.

Regina Elena s-a stins din viață la Laussane, în 28 noiembrie 1982. Împietrit de durere, Regele Mihai i-a pus pe sicriu pământ românesc.

În 1992, Institutul Yad Vashem a numit-o oficial "drept între popoare", deoarece, asumându-şi riscul de a-şi pierde statutul regal şi chiar libertatea, Regina-mamă Elena a salvat vieţile a mii de evrei deportaţi sau pe cale de a fi deportaţi în lagărele de exterminare naziste.

Sursa: tvr

Comentarii