Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

joi, 22 aprilie 2021, 01:50
4 MIN
 Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan.

Jurnaliştii de la Recorder au publicat marţi dimineaţă înregistrări în care secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Gelu Puiu, se laudă că a schimbat prin şantaj 20 de directori din sistemul silvic. „Demnitarul”, cu carnet de membru PNL, îi ameninţa cu controale pe şefii de la ocoalele silvice, neagreaţi de partid, până aceştia cedau şi plecau de bunăvoie. Ulterior, Gelu Puiu îi raporta „execuţiile” ministrului de la acea vreme, Costel Alexe, care se interesa dacă funcţiile din ţară au fost eliberate. La câteva ore după difuzarea înregistrărilor, premierul Florin Cîţu a anunţat că secretarul de stat şi-a dat demisia din minister. Sec, fără niciun fel de precizări.

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan. Era de aşteptat ca premierul Cîţu să prezinte o evaluare a activităţii lui Puiu în minister, să confirme sau să infirme acuzaţiile privind politizarea sistemului silvic, să ceară scuze celor care şi-au pierdut slujbele şantajaţi de un subordonat. Să găsească soluţii ca profesioniştii disponibilizaţi cu sula-n coaste să fie reprimiţi în funcţii. Ca lider al PNL, Ludovic Orban avea obligaţia să prezinte garanţii că aceste acţiuni de intimidare nu sunt specifice partidului, să dispună o anchetă transparentă, cu concluzii publice, în timpul căreia Puiu să fi fost suspendat din PNL. Nu s-a întâmplat nimic. Şi asta în condiţiile în care „călăul” de la Mediu nu e vreun pârlit care a ajuns întâmplător să comită 20 de „execuţii”. CV-ul său şi relatările presei ni-l prezintă pe individ drept un jucător important în structura piramidală a sistemului silvic, un sistem legat ombilical de ceea ce numim „mafia lemnului”. Ca orice politruc respectabil, şi-a început cariera ca muncitor necalificat în 2001, pentru ca 12 ani mai târziu, deja bine înfipt în proptele politice, să urmeze cursurile Institutului Diplomatic Român!? Presa locală din Suceava relatează despre numeroase nereguli descoperite de Romsilva la Ocolul silvic din Vama, condus de Puiu. Acelaşi personaj este văzut ca părintele elaborării cadrului normativ privind transferul de la Romsilva a pădurilor parc către administraţiile locale. Un act normativ care a produs revoltă printre activiştii de mediu care se tem că lemnul va face loc cimentului, că puţinii arbori rămaşi vor face umbră teraselor construite de interlopi apropiaţi de elita publică locală. Despre acelaşi Puiu, publicaţia Puterea relata recent, citând surse judiciare, că ar fi adus pe propietatea din Iaşi a lui Costel Alexe cherestea tăiată ilegal, după ce a comandat lemnul de la primarul din comuna Vatra Moldoviţei. Vă sună ceva cunoscut? E bine, să vezi coincidenţă, chelneriţa din Master a făcut trei zile stagiu în administraţie fix la Primăria Vatra Moldoviţei pentru ca apoi să fie angajată „legal” la ABA Prut.

Săptămâna trecută, premierul Cîţu a dat afară pe uşa din dos, într-un mod vădit umilitor, un ministru al Sănătăţii şi un secretar de stat. Poate că Voiculescu şi Moldovan nu erau suficient de copţi pentru a conduce ministerul, dar nu le putea fi reproşate bunele intenţii şi nici activitatea anterioară în slujba sănătăţii. Săptămâna aceasta, premierul Cîţu i-a oferit unui „călău” din propriul partid o ieşire elegantă din minister. Nu l-a dat afară, i-a dat şansa să demisioneze singur, ca şi când lui Puiu i s-a făcut lehamite de postul din Guvern. Dincolo de dubla măsură cu care a cântărit cele două cazuri, Cîţu a îngropat perfid, în mod netransparent, subiectul politizării din sistemul silvic şi potenţialele legături între PNL şi „mafia pădurilor”. Culmea, opinia publică l-a mai şi felicitat pentru celeritatea cu care a reacţionat la dezvăluirile Record. În paralel, partidul va avea grijă ca sacrificatul Puiu să-şi găsească un post lipsit de grija zilei de mâine pe la „gaterele” din teritoriu.

Comentarii