De Sănătate

Punem punctul pe știi

Zece zile de testări gratuite în Iaşi pentru depistarea cancerului de col uterin. Unde şi când poţi veni, pe cartiere?

marți, 04 aprilie 2023, 01:50
1 MIN
 Zece zile de testări gratuite în Iaşi pentru depistarea cancerului de col uterin. Unde şi când poţi veni, pe cartiere?

Femeile cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani din municipiul Iaşi pot beneficia, începând cu data de 10 aprilie, de testări gratuite HPV şi Babeş Papanicolau. Anunţul a fost realizat de către Fundaţia Enable, partener al Institutului Regional de Oncologie într-un proiect de 50 de milioane de lei – ONCOPREV – „Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenţie, depistare, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin”. Proiectul este finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020.

Astfel, Unitatea Mobilă de Screening de cancer de col uterin va fi prezentă la centrele de cartier ale Primăriei Municipiului Iaşi, după cum urmează: pe 10 şi 11 aprilie vor fi la centrul din Nicolina, pe 12 şi 13 aprilie vor merge în Păcurari, pe 18 şi 19 în Frumoasa, pe 20-21 în Alexandru şi pe 25 – 26 în Tătăraşi. Vor fi acolo în intervalul 09.00 – 15.00, iar reprezentanţii Fundaţiei Enable spun că doamnele cu vârsta între 25 şi 29 vor face o testare Babeş Papanicolau, iar cele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 64 vor putea beneficia de o testare HPV.

Este necesar doar buletinul şi copia după acesta, fără cardul de sănătate sau trimitere de la medicul de familie. Persoanele care se prezintă pot fi atât asigurate, cât şi neasigurate, trebuie să nu fie avut anterior un diagnostic de cancer de col uterin, să nu aibă simptome de vreun fel, şi să aibă adresa în buletin în unul dintre cele şase judeţe vizate de proiect – Iaşi, Suceava, Botoşani, Bacău, Neamţ şi Vaslui. 

Comentarii