“Casa Verde” i-a făcut albaştri de furie. Suspendarea programului prinde marii furnizori cu magaziile pline, dar blocate. La autoritatea de Mediu s-au scos telefoanele din priză

vineri, 06 octombrie 2023, 01:50
5 MIN
 “Casa Verde” i-a făcut albaştri de furie. Suspendarea programului prinde marii furnizori cu magaziile pline, dar blocate. La autoritatea de Mediu s-au scos telefoanele din priză

Administratorii firmelor ieşene aflate pe lista instalatorilor validaţi de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) ca să monteze sisteme fotovoltaice prin programul Casa Verde îşi pun mâinile-n cap: ştiind din sesiunile anterioare că cererea prin programul de la stat va fi mare, unii şi-au făcut stocuri importante de marfă chiar cu câteva zile înainte ca AFM să anunţe că suspendă programul după o decizie a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de o firmă orădeană care nu a fost validată de instituţie pentru instalarea panourilor.

 

AFM a făcut anunţul pe 26 septembrie, la aproape trei săptămâni de la publicarea listei cu instalatorii validaţi. Din cele 515 firme validate la nivel naţional, 14 sunt din judeţul Iaşi. Niciuna nu mai poate instala sisteme fotovoltaice din fondurile guvernamentale până nu se deblochează programul. Nimeni nu ştie ce trebuie făcut însă până atunci, pentru că AFM nu comunică, se plâng instalatorii. Sunt pe cont propriu.

Situaţia le dă dureri de cap şi celor care s-au înscris în program cu gândul că vor scăpa din iarna asta de facturile uriaşe la utilităţi. Programul se afla în etapa selectării de către solicitanţi a instalatorilor, care trebuiau să analizeze documentele şi apoi să selecteze în aplicaţie solicitanţii eligibili. „AFM la comunicare este zero. Greu reuşim să luăm legătura cu ei. Sunt beneficiari cărora le expiră în doar câteva zile termenul de verificare a dosarelor, acele 30 de zile, iar de când s-a suspendat programul noi încercăm să luăm legătura cu AFM ca să ştim dacă putem să dăm un status dosarului sau nu. Dacă nu le dăm un status în 30 de zile ei riscă să piardă finanţarea. Acum nu ştim ce să facem, sunăm la AFM, dar fără succes. Beneficiarii ne sună la rândul lor, nu ştim ce să le spunem. Nu mi se pare firesc”, ne-a spus Ionuţ Chiriac, administratorul firmei Sun Power Center din Iaşi.

CITEȘTE ȘI: Vezi lista instalatorilor validați la Iaşi în Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice

„Situaţia creată ne afectează foarte mult întrucât programul se afla într-un stadiu foarte avansat”, atrage atenţia şi Andrei Tăbăcaru, administratorul firmei Custom Technologies. „Mare parte dintre beneficiari şi-au ales deja instalatorii cu care doresc să implementeze proiectul, iar noi eram în plin proces de evaluare a dosarelor şi de stabilire a eligibilităţii. Am declarat eligibilitatea pentru aproximativ 90% din dosarele care ne-au fost atribuite şi părea iminentă începerea efectuării montajelor. În calitate de instalatori agreaţi nu am primit niciun fel de informare de la AFM referitor la această suspendare, sau referitor la ce trebuie să facem acum, dacă să continuăm analiza dosarelor beneficiarilor sau nu”, spune administratorul societăţii ieşene.

Pe lângă faptul că firmele şi-au făcut stocuri, au suplimentat în paralel şi personalul pentru a face faţă volumului mare de montaje prin programul de la stat, explică instalatorii. Din judeţul Iaşi s-au înscris anul acesta 3.470 de persoane, dar majoritatea instalatorilor au lucrări în mai multe judeţe.

Beneficiarii primesc o finanţare de la stat de 20.000 de lei. „Întâmplarea face că noi am făcut chiar cu o zi înainte de suspendare o achiziţie importantă de marfă, care să ne asigure componentele necesare pentru jumătate dintre lucrările derulate prin program. De asemenea, ne-am extins capacitatea de instalare prin echipe proprii pentru a reuşi să ne respectăm promisiunile faţă de beneficiari şi să implementăm proiectele în cel mai scurt timp posibil”, susţine Andrei Tăbăcaru, care a adăugat că dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât pe tot parcursul desfăşurării primelor etape ale programului nu au simţit suport sau predictibilitate din partea AFM. „Lăsând la o parte această suspendare, nu am avut nicio certitudine referitoare la activitatea pe care trebuia să o desfăşurăm: date concrete de afişare a listelor cu instalatorii agreaţi şi alegerea acestora de către beneficiari pentru a le fi analizate dosarele, termene clare de la care pot fi începute efectiv montajele şi aşa mai departe. Toată organizarea noastră internă s-a bazat pe diverse declaraţii ai unor oficiali ai AFM, care s-au dovedit în cele din urmă neconforme cu realitatea”, se plânge Andrei Tăbăcaru.

Responsabilitatea de analiză a dosarelor beneficiarilor a fost pusă de AFM “în cârca” instalatorilor, fără nicio cale de comunicare sau de suport în soluţionarea diverselor situaţii ce apar în analiză, mai spun administratorii firmelor ieşene.

„AFM nu comunică, din păcate. Nu există o comunicare directă între noi şi AFM. Dacă ai o problemă, nu ştii unde să suni la ei. Instituţia ar trebuie să comunice cu instalatorii, pentru că noi suntem interfaţa”, este de părere Ionuţ Chiriac. „Sunt atâtea persoane care s-au înscris în program, peste 80.000 de oameni care au tot pe atâtea întrebări, noi, instalatorii, ce ar trebui să le spunem? Dacă tot am fost delegaţi de AFM, responsabili pentru acea analiză a dosarelor, iar ei ne-au dat doar o procedură, patru hârtii… este greu, este nevoie de comunicare. Nu ne putem pune cu justiţia, evident, este o hotărâre judecătorească care trebuie respectată. Acum aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Nici AFM, nici beneficiarii nu pot face nimic, nici noi, doar Curtea de Apel Oradea va decide ce se va întâmpla în continuare cu programul. Dar nu este o situaţie normală”, mai declară Ionuţ Chiriac.

Tot el spune că, în situaţia de faţă, a suspendării programului, sunt şi stocurile o problemă, pentru că firmele s-au aprovizionat ştiind că au fost validaţi ca instalatori, dar, mai mult decât atât, o mare problemă este forţa de muncă. „Toate montajele noi le facem cu angajaţi proprii, cu maşini proprii etc. Acum totul s-a blocat. Din luna mai, de când a început programul, şi până acum, în luna octombrie, a trebuit să îi plătim, chiar dacă au mai fost şi alte lucrări, nu spun nu, însă oricum nu au lucrat la capacitatea maximă. Toţi cei 45 de angajaţi pe care îi avem şi-au primit salariile. Luând în calcul stocurile şi plata salariilor, clar paguba instalatorilor este mai mare în situaţia de faţă. Până acum avem 483 de persoane eligibile pentru Casa Verde”, mai spune Ionuţ Chiriac.

După firma din Oradea, altă societate din Piteşti de instalaţii electrice, respinsă în programul Casa Verde Fotovoltaice 2023, a dat zilele trecute în judecată AFM, solicitând obligarea AFM la validarea firmei ca instalator în program.

Comentarii