De Business

Punem punctul pe știi

Jale la o mare fabrică din Iaşi! Vor fi concediați 80% din angajați, până luna viitoare

luni, 15 ianuarie 2018, 03:00
4 MIN
 Jale la o mare fabrică din Iaşi! Vor fi concediați 80% din angajați, până luna viitoare

Societatea, care nu mai are activitate încă de acum aproape trei ani, face un nou pas înapoi: va concedia 260 din cei 339 de angajați câţi mai are înregistraţi.

Lipsa unui contract colectiv de muncă şi încetarea activităţii la Combinatul de Utilaj Greu din Iaşi, mândria industriei comuniste, au dus spre un sfârşit inevitabil: dis­ponibilizări masive. Conform unei în­ştiinţări făcute de administratorul judiciar al debitoarei, Todor Ignaţie, societatea urmează să încheie începând de pe 15 ia­nuarie a.c. contractele de muncă a 260 de salariaţi din cei 339 câţi figurează în prezent pe statusul de plată. Motivele invocate de administratorul judiciar al Fortus vizează starea economico-financiară a socie­tăţii care se află în procedură de insolvenţă din anul 2007 şi în proces de reorganizare din anul 2013 până anul trecut, dar şi faptul că din anul 2015 aceasta şi-a înrerupt activitatea.

„De la data întreruperii activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea întreruptă, au beneficiat de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. La data emiterii prezentei adrese, societatea are 339 de salariaţi (243 muncitori şi 96 personal TESA), din care şase persoane sunt în preaviz“, a precizat Todor Ignaţie în documentul transmis sindicatului Fortus şi reprezentanţilor salariaţilor care nu sunt membri de sindicat, pe 29 decembrie 2017.

Conform listei anexate documentului, vor fi concediaţi 37 de lăcătuşi, 29 de ingineri, 24 de sudori, 23 de strungari, 21 de electricieni, 19 turnători, 16 forjori, 15 frezori, 9 oţelari, 8 modelatori şi între şapte şi o persoană din categoria: economist, fochist, analist, arhivar, casier, cotabil, electronist, şef birou, macaragiu, muncitor necalificat etc. Vor avea „prioritate“ la concediere cei care cumulează două sau mai multe funcţii în societate, cei care cumulează pensia cu salariul şi cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în următoarele 12 luni.

Administratorul judiciar doreşte menţi­nerea unui număr de 73 de salariaţi care, după cum specifică acesta: „vor desfăşura activităţile necesare pentru conservarea bunurilor din patrimoniul debitoarei, în compartimentele şi funcţiile enumerate în anexă. Persoanele afectate de conce­dierea colectivă vor beneficia de termenul de preaziv de 20 de zile lucrătoare. Din luna februarie 2016 societatea Fortus SA nu mai are contract colectiv de muncă, iar contractele individuale de muncă nu prevăd plata de salarii compensatorii“, mai menţionează în adresă Todor Ignaţie.

Acest lucru este confirmat de un răspuns oferit de Inspectoratul Teritorial de Muncă, înregistrat pe data de 23 martie 2016, în care se precizează faptul că salariaţii SC Fortus aveau contract colectiv de muncă, încheiat până pe 5 februarie 2016. Con­cedierile vor fi făcute până pe 13 februarie iar termenul până la care angajaţii au putut veni cu propuneri şi nemulţumiri a fost până joia trecută.

Disponibilizările erau aşteptate de către majoritatea angajaţilor, ţinând cont de situaţia în care se află socie­tatea de 11 ani de zile. Planul de reorganizare a expirat în vară şi se aşteptă anunţarea celui de-al patrulea faliment.

În altă ordine de idei, o bună parte din averea debitoarei a fost vândută ori dată în plată, pentru a se acoperi o parte din creanţele creditorilor. Deşi în decursul anului trecut, angajaţii au mai primit o parte din salariile restante, aceştia mai aşteaptă în continuare şi restul de bani.

„Este o măsură discriminatorie şi abuzivă, având în vedere faptul că activul funcţional urma să fie preluat de AAAS cu tot cu salariaţi. Noi n-am mai primit niciun fel de înştiinţare de la nimeni, nici de la administratorul judiciar, nici de la sindicat. Am rămas ca un geam de sticlă, se uită toţi prin noi şi nu ne vede nimeni. S-a vândut calea ferată, din aceşti bani ni s-au plătit doar un salariu. Nu mi se pare corect, cert este că trebuie să se termine odată şi odată! Vreau să facem o scrisoare deschisă către Tudose (n.r.-premierul ţă­rii), care a afirmat într-o emisiune că sta­tul vrea să recupereze un combinat deva­lorizat şi să-l confere circuitului, cred că s-a referit la Fortus. Vreau să îl rog pu­blic să ne primească într-o audienţă, fără conducere şi sindicat“, a declarat Monica Bene, inginer la Fortus.

Aceasta nu ştia de lista cu posturile care vor dispărea, însă este uimită de faptul că nu este o listă nominală. Se întreabă însă, retoric, cine sunt cei 73 de angajaţi care vor rămâne la Fortus şi ce funcţii ocupă dar şi cine stabileşte cine va fi concediat, administratorul judiciar ori re­prezentanţii societăţii?

„Mă mai interesează ce condiţii de concediere vor fi şi care este protocolul? Zilele acestea, colegii mei sunt la Tg. Mureş unde se negociază contractele de muncă, odată cu creşterea brutului la 1.900 de lei. Dacă suntem concediaţi, se vor face şi lichidările salariale? Pentru că şi noi o să semnăm o fişă de lichidare şi conform Codului Muncii, şi angajatorul trebuie să fie pe zero, adică să nu existe datorii unul faţă de celălalt“, mai adaugă Monica Bene.

Comentarii