Aţi auzit de “cheia mincinoasă”? Doi ucraineni, prinşi la Iaşi cu o metodă incredibilă de furat din maşini: îţi bruiază propria cheie. Ce e de făcut?

luni, 26 februarie 2024, 02:50
5 MIN
 Aţi auzit de “cheia mincinoasă”? Doi ucraineni, prinşi la Iaşi cu o metodă incredibilă de furat din maşini: îţi bruiază propria cheie. Ce e de făcut?

Doi ucraineni au pus pe jar poliţiştii din Iaşi după ce au reuşit să fure din torpedoul maşinii unui tânăr din Republica Moldova o sumă mare de bani. Poliţiştii i-au căutat timp de o lună pe ucrainenii care, spun poliţiştii, nu aveau cazier şi nici nu sunt refugiaţi. Ucrainenii ar fi dat lovitura fără să ştie că moldoveanul ţine în maşină o sumă aşa mare de bani. “Hoţii au folosit o cheie mincinoasă, care blochează semnalul cheii originale iar maşina nu se mai încuie, deşi proprietarul are senzaţia că portierele au fost blocate atunci când a acţionat telecomanda”, ne-a spus un expert din Iaşi care deblochează frecvent maşini. Iată ce ne sfătuieşte expertul pentru a ne feri de hoţii din maşini.

 

Poliţiştii de la Secţia 3 Iaşi (Centru) au alergat o lună întreagă pentru a-i prinde pe cei doi ucraineni în vârstă de 44 de ani care au dat lovitura. Mai ales că ucrainenii nu figurau ca fiind refugiaţi, şi nu aveau nici cazier. De asemenea, cei doi hoţi par să fi acţionat la întâmplare, şi nu ştiau că proprietarul unui autoturism Volkswagen, de 24 de ani, din Republica Moldova, are atâţia bani în torpedoul maşinii: 90.000 de lei.

 

Aveau toţi banii asupra lor

 

Şeful Poliţiei Municipiului Iaşi ne-a spus că s-a lucrat mult la acest caz. “Am avut o echipă de poliţişti buni de la Secţia 3 care a muncit mult la acest caz. Este interesant cazul. Când hoţii au fost prinşi, aveau banii asupra lor, toată suma furată”, ne-a spus Adrian Stoian, şeful Poliţiei Municipiului Iaşi. “Din cercetări a rezultat că, la data de 16 ianuarie a.c., aceştia, prin folosirea unui dispozitiv improvizat care blochează activarea sistemului de închidere centralizată a uşilor unui autovehicul, prin bruierea semnalului aferent acestui sistem, ar fi sustras din autoturismul persoanei vătămate, un tânăr de 24 de ani, suma de 90.000 de lei”, arată reprezentanţii IPJ Iaşi. Cei doi hoţi au fost reţinuţi de poliţişti pentru 24 de ore, apoi judecătorii au decis arestarea lor pentru 30 de zile, pentru furt calificat.

 

“Istoria” interesantă a acestei metode de furat

 

Metoda furtului din maşini cu ajutorul unei telcomenzi false a fost “brevetat” prin anul 2011. Un expert din Iaşi consultat de către jurnaliştii Ziarul de Iaşi, care are firmă de descuiat autoturisme blocate, ne-a spus zilele trecute că, în prezent, acest gen de telecomenzi se pot găsi pe internet, la preţuri accesibile. “Sunt dispozitive cu care se acţionează asupra unor mecanisme de închidere, fără a le distruge sau deteriora, în scopul de a le dezactiva şi de a avea acces la bunurile din maşină. Se foloseşte un dispozitiv improvizat care blochează activarea sistemului de închidere centralizată a uşilor unui autovehicul, prin bruierea semnalului aferent acestui sistem. Poate fi şi o cheie contrafăcută, multiplicată neautorizat.

Dispozitivul improvizat tip telecomandă folosit pentru bruierea semnalului aferent sistemului de închidere centralizată a autoturismelor are ca efect blocarea activării acestui mecanism, care nu mai trece din poziţia „deschis” în poziţia „închis”. În cazul sistemului de închidere centralizată, mecanismul de închidere este pus în funcţiune prin intermediul unui semnal – undă radio, emis de cheie – emiţător, către un receptor situat la bordul maşinii, care acţionează sistemul de închidere-deschidere a uşilor. De asemenea, semnalul sau unda radio este o componentă a sistemului care asigură închiderea-deschiderea uşilor autovehiculelor, astfel încât, prin bruierea acestuia şi împiedicarea primirii lui de către receptor, se acţionează în mod direct asupra sistemului de închidere centralizată care nu mai este activat”, ne-a explicat Ionuţ Arvinte, speciliast în sistemede de închidere auto.

 

Explicaţii detaliate

 

Acesta mai explică faptul că aceste chei false sunt electronice. “Sunt copii neautorizată a telecomenzii de acţionare a sistemului de închidere centralizată, iar prin folosirea fără drept a unei chei adevărate vorbim şi despre folosirea neautorizată a unui cod pin de deschidere. Dacă, pentru o deblocare mecanică, hoţul trebuie să îşi confecţioneze sau să îşi procure o cheie mincinoasă, în cazul bruierii sistemului de închidere centralizată, autorul va trebui să deţină un dispozitiv care să îi permită să blocheze undele folosite. În cazul autoturismelor, au fost concepute şi există la momentul actual multiple modalităţi de funcţionare a sistemului de închidere centralizată a uşilor: fie clasice – prin utilizarea unei chei efective care acţionează asupra încuietorilor, prin contact fizic (manual), fie prin utilizarea unei/unui chei/dispozitiv de tip telecomandă – caz în care se activează manual comanda de închidere/deschidere, fie prin detectarea de către sistemul maşinii a proximităţii cheii/dispozitivului specific – caz în care se activează automat comanda de închidere.

De altfel, dispozitivele care blochează activarea sistemului de închidere centralizată a uşilor unui autovehicul, prin bruierea semnalului acestui sistem, nu au aptitudinea de a deschide sau de a închide o încuietoare -sistemul de închidere centralizată a autovehiculului, ci doar de a bloca închiderea acestuia prin interpunerea între emiţător (cheia maşinii) şi receptor (autovehicul).

Un infractor care observă când este dată comanda de blocare a uşilor de către un posesor de automobil poate bloca efectul acestei comenzi fără ca cel care a dat comanda să fie conştient de faptul că uşile automobilului au rămas neblocate”, a mai spus Ionuţ Arvinte.

 

Cum să prevenim astfel de tentative?

 

Cum ne putem pune la adăpost faţă de astfel de tentative, în cazul în care ştim că avem valori în maşină? Sfatul specialiştilor, dar şi al oamenilor legii, este ca, atunci când încuiem maşina din cheia cu telecomandă, să nu plecâm de lângă vehicul decât după ce am verificat că uşile chiar s-au încuiat. Pentru că, odată încuiate, dispozitivul de bruiere, în cazul în care a fost pus să acţioneze de un infractor aflat la distanţă şi care vă urmăreşte, nu va putea să şi descuie uşile, accest dispozitiv putând doar împiedica acţiunea de încuiere comandată din cheia din mâna dvs. 

FOTO: diferite tipuri de mecanisme pentru a bruia semnalul de închidere a mașinilor

Comentarii