Bilanţul controalelor în centrele sociale ieşene: un dosar penal, zeci de amenzi şi peste 170 de avertismente

miercuri, 19 iulie 2023, 01:50
3 MIN
 Bilanţul controalelor în centrele sociale ieşene: un dosar penal, zeci de amenzi şi peste 170 de avertismente

Bilanţul verificării celor 75 de unităţi din judeţ care acordă servicii de asistenţă socială duce la relocări, dar aduce şi câteva sute de mii de lei din amenzi

 

Nu mai puţin de 75 de unităţi care acordă servicii de asistenţă socială în judeţ au fost verificate de echipele mixte de control constituite prin ordinul prefectului Bogdan Cojocaru. „Obiectivul nu a fost de a căuta nod în papură cuiva. Aceste controale se fac de cele şapte instituţii care merg în verificări şi în timpul anului”, a spus prefectul Iaşului la prezentarea bilanţului după cele opt zile de verificări.

„Lucrurile sunt departe de a fi la un nivel mulţumitor”, a mai spus prefectul. „Vedem acest lucru şi din numărul mare de avertismente, amenzi şi alte măsuri pe care le-au lăsat specialiştii pentru aceste centre”, a adăugat el, menţionând cele peste 40 de persoane implicate în aceste controale. Amintim că echipele au fost constituite din inspectori ai Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, ai Direcţiilor de Sănătate Publică, respectiv Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, ai Inspectoratelor Teritorial de Muncă, pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean, respectiv de Poliţie Judeţean şi de la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

Au fost verificate şi cele patru centre rezidenţiale cărora le-a fost retrasă licenţa de funcţionare, respectiv „O nouă şansă” (redeschis între timp) şi „Pistruiatul”, din Tg. Frumos, centrul rezidenţial multifuncţional din cadrul Centrului de servicii de incluziune socială C.A. Rosetti şi Centrul pentru îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte din Galata. La acest din urmă centru a fost aplicată o amendă pentru că funcţiona, adică era deja deschis, cu 40 de beneficiari, deşi procesul de licenţiere nu era finalizat.

CITIȚI ȘI: VIDEO Exces de zel politic? Prefectul cere demisii de la vârful CJ în jos după nereguli găsite în centrele de asistență socială

Există şi un dosar de cercetare penală deschis de Poliţia judeţeană în cazul unui centru cu 28 de beneficiari care funcţiona la Măcăreşti, Prisăcani. Cei „internaţi” acolo se aflau în grija unei persoane. Unii beneficiari stau cu chirie, alţii au mutaţie la adresa respectivă, dar toate contractele sunt „pe persoană fizică”. Ancheta poliţiştilor a demarat în urma unei plângeri şi se desfăşoară sub suspiciunea săvârşirii infracţiunii de exercitare a unei profesii fără drept. Cele 28 de persoane, majoritatea imobilizate la pat, se află şi acum în spaţiul respectiv.

Amintim că şi Centrul rezidenţial „Ion Holban” reprezintă o situaţie delicată, după ce licenţa de funcţionare a expirat pe 4 iulie pe motiv că pereţii/ tavanul spălătoriei şi cantinei fostului internat au prins mucegai în urma unor infiltraţii de la acoperiş. De altfel, centrul este în procedură de închidere, ceea ce înseamnă că nu se pot face investiţii de niciun fel. Prin urmare, a fost iniţiat planul de urgenţă pentru relocarea copiilor. Aici sunt 62 de copii cu deficienţe locomotorii pentru care sunt două variante: ori să fie distribuiţi în alte centre, în plasament familial sau asistenţă maternală – după ce anterior li s-a spus că o parte vor merge în căsuţe de tip familial (dar cele trei case a câte 12 locuri vor fi gata abia în câteva luni) –, ori să fie externalizate serviciile de la spălătorie şi de la cantină, iar copiii să rămână pe loc câteva luni. Mutarea lor intempestivă a creat deja câteva drame în centru, pentru că între copii, pe de o parte, şi personalul centrului şi copii, pe de altă parte, s-au creat legături de prietenie. Un răspuns pentru a doua soluţie este aşteptat de la Bucureşti până la finalul lunii.

Până atunci, bilanţul seriei de verificări arată aşa: peste 170 de avertismente şi peste 30 de sancţiuni contravenţionale, totalizând peste 220 de mii de lei. 

Comentarii