Cine sunt elevul şi profesorul anului la Iaşi? Olimpicii de excepţie, premiaţi la Gala Excelenţei, şi poveştile lor

sâmbătă, 17 februarie 2024, 02:50
11 MIN
 Cine sunt elevul şi profesorul anului la Iaşi? Olimpicii de excepţie, premiaţi la Gala Excelenţei, şi poveştile lor

Elevii din judeţul Iaşi care au obţinut rezultate excepţionale la olimpiade naţionale şi internaţionale din anul şcolar 2022-2023 au fost premiaţi vineri, 16 februarie. În cadrul Galei Excelenţei în Educaţie, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, au urcat pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi 242 de elevi şi 198 de profesori care i-au îndrumat, alături de directorii celor 35 de şcoli unde studiază aceştia.

Unul dintre cele mai aşteptate momente ale evenimentului a fost decernarea distincţiei „Elevul Anului”, respectiv „Gheorghe Asachi” pentru mentorul său. Daniel-Nicolae Hanganu a primit medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Geografie 2023 şi a fost desemnat „Elevul Anului”. Acesta a fost coordonat de Cornelia Mihaela Fiscutean, care a primit distincţia „Gheorghe Asachi”.

Profesoara Cornelia Mihaela Fiscutean: „Pasiunea este ingredientul principal”

Daniel-Nicolae Hanganu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional din Iaşi, ne-a mărturisit că acest premiu oferit de ISJ Iaşi este o încununare a tuturor anilor de muncă şi studiu. „Pasiunea aceasta pentru geografie a apărut în clasa a V-a, când am deschis pentru prima oară un atlas şi m-am gândit cum arată munţii, câmpiile, râurile şi oceanele de pe hartă. Eram curios şi voiam să ştiu cât mai multe, iar odată cu această curiozitate a apărut doamna Fiscutean, care m-a îndrumat şi am ajuns pe acest drum al performanţei”, a precizat acesta.

După atât de multe cunoştinţe acumulate în domeniul geografiei, Daniel ne-a explicat că, pentru el, orice călătorie înseamnă o transpunere a locului prin ochii unui tânâr geograf. „O călătorie într-un loc despre care am citit este mult mai valoroasă. Când ştiu istoria şi geografia locului, o călătorie este mult mai valoroasă. Dacă este vorba despre natură sau chiar despre un oraş, în subconştientul meu, pe lângă ceea ce văd ceilalţi, observ şi clima locului sau sectoarele de economie”, a precizat elevul de la Colegiul Naţional.

Daniel ştie că după terminarea liceului se va axa pe informatică, însă nu plănuieşte să renunţe la geografie. Acesta ne-a spus cum cele două domenii pot fi îmbinate, mai ales când este vorba despre hărţi, cartografie sau colectarea datelor de pe o anumită suprafaţă. „Sunt lucruri care se realizează prin colaborarea dintre geografi şi infroamticieni. Deci, cel puţin în teorie ar exista o metodă prin care să pot combina informatica şi geografia”, a completat olimpicul.

„Elevul Anului” a fost susţinut de Cornelia Mihaela Fiscutean, profesoară de geografie la Colegiul Naţional din Iaşi. De-a lungul timpului, aceasta a coordonat peste douăzeci de loturi de olimpici şi este de părere că toată energia pe care o transmite copiilor se întoarce înapoi către ea. „Tot ceea ce fac este pentru a le creşte lor valoarea, iar aşa îmi creşte şi mie valoarea. Nu mă tem că îmi pierd energia lucrând şi implicându-mă mai mult, pentru că o lumânare nu se stinge, dacă se aprind şi altele de la ea. Doar elevii pasionaţi pot ajunge la un astfel de nivel, pentru că volumul de muncă e foarte mare şi dacă nu ai această propulsie, nu reuşeşti să faci performanţă. Deci, pasiunea este ingredientul principal”, a mărturisit aceasta pentru „Ziarul de Iaşi”.

Pasiune înainte de orice premiu

Pe lângă tânărul care a obţinut Premiul „Elevul Anului”, am mai întâlnit pe holurile Naţionalului ieşean alţi câţiva elevi cu performanţe la olimpiadele şcolare, care ne-au povestit despre pasiunea lor şi despre rezultatele obţinute la competiţii.

Rareş Petrişor Bărnuşcă este elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic „Miron Costin” din Iaşi, iar anul trecut a obţinut Premiul I la Olimpiada Naţională de Argumentare, Dezbatere şi Gândire Critică „Tinerii Dezbat”. El ne-a dezvăluit că participarea la această competiţie nu este întâmplătoare, întrucât adesea are tendinţa de a analiza lucrurile din mai multe perspective. „Pe de o parte, este o reuşită extraordinară atât pe plan personal, pentru că mi-am demonstrat că pot, cât şi pe plan profesional, pentru că mi se deschid foarte multe oportunităţi. Acesta este un moment de bucurie, pentru că am ajuns să apreciez eforturile de pe parcursul verii, care nu au fost uşoare, dar cu perseverenţă am reuşit”, a spus băiatul. După multe ore de studiu, Rareş a ajuns să aprecieze dezbaterea şi critica, explicându-ne că şi-ar dori să continue în această direcţie.

Deşi este abia în clasa a V-a la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, Cristian Carol Patraș a obţinut Premiul I la Olimpiada Naţională de Muzică, în anul şcolar anterior. Cântă de la vârsta de 5 ani, iar înclinaţia către vioară a venit datorită mamei sale. „Mi-am dorit să cânt la vioară, iar uşor, uşor, am prins această pasiune. Atunci când cânt simt foarte multă dragoste, pasiune şi compasiune. Printre piesele pe care ştiu să le cânt se numără «Adélaïde» de Wolfgang Amadeus Mozart, «Balada pentru vioară» de George Enescu şi «Sonata în Sol minor» de Giuseppe Tartini”, a transmis Cristian pentru „Ziarul de Iaşi”.

Deşi limba latină pare o limbă mai puţin îndrăgită de elevi, Cleopatra Iuliana Darie, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, ne-a povestit cât mult o îndrăgeşte. Aceasta a obţinut Menţiune la Olimpiada Naţională de Limba Latină când era în clasa a VII-a. „Cine m-a introdus în studiul limbii latine a avut un impact mare asupra mea, adică doamna profesoară lângă care sunt foarte mândră să fiu astăzi aici. Ea vede latina ca o limbă care trăieşte în noi chiar prin limba română pe care o vorbim, care este o limbă neolatină. Cred că latina face legătura între toate celelalte obiecte pe care noi le studiem şi mi-ar putea folosi în multe domenii. De exemplu, eu îmi doresc să devin doctor, iar limba latină ajută la învăţarea denumirilor. Totodată, îţi organizează mintea şi te ajută să faci legături. Nu este deloc simplu să traduci o propoziţie din această limbă, astfel că trebuie să gândeşti clar”, a declarat Cleopatra.

Andreea Rotaru a îndrăgit Olimpiada „Lectura ca abilitate de viaţă”, iar când era în clasa a XII-a a obţinut Menţiune la etapa naţională. Tânăra de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” ne-a explicat că, spre deosebire de Olimpiada la Limba română, aceasta se bazează pe lectură, critică şi dezbatere. „Sunt texte la prima vedere, atât literare, cât şi non-literare, iar întrebările pe baza acestora îţi pun în valoare gândirea critică, modul în care ştii să argumentezi şi să compari ideile pe care tot tu ţi le conturezi. La faza naţională apare şi dezbaterea pe baza cărţilor propuse de comitetul olimpiadei”, a precizat Andreea.

Tot de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” l-am găsit pe holurile Teatrului Naţional din Iaşi şi pe Teodor Giurcanu, elev în clasa a XI-a şi Preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor din Iaşi. Acesta a luat Menţiune la Olimpiada Naţională de Biologie şi ne-a explicat cum vizita la un spital l-a îndemnat să urmeze acest drum. „În clasa I, am avut împreună cu clasa o vizită la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi, cumva, s-a legat de mine această dorinţă de a mă implica. Mi-am dorit încă de atunci să devin doctor. Din gimnaziu am început să aprofundez biologia şi încă din clasa a IX-a particip la olimpiadele de biologie, încercând să ţintesc cât mai sus”, a mărturisit Teodor.

David Mihail Popa este elev în ultimul an de liceu la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”. Cântă la corn, iar anul trecut a obţinut Premiul I la Olimpiada Naţională de Interpretare Vocală, Instrumentală şi Studii Teoretice. „Tatăl meu e prim cornist la Filarmonica din Iaşi şi de când eram mic îmi plăcea cum cântă, sunetul şi instrumentul propriu-zis. M-am gândit la acea vreme că ar fi o variantă interesantă. Am avut mai multe instrumente din care să aleg, doar că fiind şi tata în domeniu am zis că mă poate ajută. Îmi doresc să continui studiile în acest domeniu, iar acum sunt în căutarea unui Conservator”, a menţionat David.

Deşi cântă la fagot de trei ani, David Vasiliu a luat Menţiune la Olimpiada Naţională de Interpretare Vocală, Instrumentală şi Studii Teoretice. În prezent, este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”. „Am ajuns într-un punct în care trebuia să aleg dintre trei instrumente – oboi, fagot şi contrabas, iar acesta mi-a plăcut cel mai mult. Nu regret deloc această decizie, iar acum studiez între două şi şase ore pe zi”, a explicat David. Acesta visează să dea la Conservator şi speră să devină cunoscut la nivel internaţional.

242 de olimpici la Gala Excelenţei

Cea de-a X-a ediţie a Galei Excelenţei în Educaţie s-a desfăşurat vineri, 16 februarie, la Teatrul Naţional din Iaşi. Festivitatea a început cu imnul de stat al României interpretat de elevele Noemi Onucu şi Denisa-Ştefania Cazaciuc, alături de Orchestra Colegiului Naţional „Octav Băncilă” din Iaşi. Apoi, timp de 30 de minute a urmat un recital susţinut de elevii Colegiului Naţional „Octav Băncilă”, tineri ce au mai bucurat publicul cu un intermezzo muzical şi spre finalul festivităţii.

Moment susținut de Mario Lucaci, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași (profesor coordonator Roxana Ota) – interpretează Transcedental Etude nr. 12 „Chasse-neige” de F. Liszt 

După cuvântul de deschidere al Inspectorului Şcolar General, prof. dr. Luciana Antoci, au urmat mesajele reprezentanţilor autorităţilor locale, al personalităţilor invitate şi al partenerilor oficiali ai Galei, precum secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Sorin Ion, primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, şi prefectul judeţului Iaşi, Petru-Bogdan Cojocaru.

Cinci elevi din Iaşi au obţinut medalii la olimpiadele internaţionale, iar aceştia au fost invitaţi pe scenă alături de profesorii lor coordonatori. Daniel-Nicolae Hanganu, elev la Colegiul Naţional din Iaşi, a obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Geografie, sub coordonarea profesoarei Cornelia Mihaela Fiscutean. Tot la Olimpiada Internaţională de Geografie a participat şi Tudor Sebastian Olariu, care studiază la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, şi a obţinut medalia de argint, sub coordonarea profesorului Florin Iancu. Iustin Balan, elev la Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu” din Iaşi a primit medalia de aur la Olimpiada Europeană de Geografie, fiind coordonat de profesorul Bogdan Dumitraşcu. Doi tineri din Iaşi, ambii îndrumaţi de profesoara Mirela Averikios au ajuns la Olimpiada Internaţională a Elenismului. Este vorba despre Gabriela-Ingryd Radu, de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, care a obţinut medalia de aur, şi despre Tudor Cionca, de la Colegiul Naţional Iaşi, care a primit medalia de bronz.

Universităţile ieşene au premiat câte un elev

La ediţia din acest an, fiecare rector din Iaşi a premiat câte un elev care a performat într-un domeniu în acord cu profilul universităţii. Astfel, reprezentanţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” l-au ales pe Andrei Boacă, elev la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi, care a obţinut Premiul al III-lea la Olimpiada Naţională de Informatică. Damian Anca, elevă la Colegiul Naţional Iaşi, a obţinut Menţiune la Olimpiada Naţională de Biologie şi a fost selectată pentru premiere de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi. Datorită performanţei de la Olimpiada Naţională de Mecanică, unde s-a clasat pe locul I, Ilie Nagrineac, de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iaşi, a fost ales pentru a fi premiat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi. Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” l-a premiat pe Răzvan Buzincu, care studiază la Colegiul Tehnic „Haralamb Vasiliu” Podu Iloaiei şi a luat Premiul I la Olimpiada naţională de tehnologii (cultura plantelor). Daria Bârzu, elevă la Colegiu Naţional de Artă „Octav Băncilă” şi câştigătoarea Premiului I la Olimpiada naţională de interpretare vocală, instrumentală şi studii teoretice, a fost selectată pentru a fi premiată de Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”.

Prefectul Bogdan Cojocaru, deputatul Alexandru Muraru şi Consulul General al Republicii Moldova la Iaşi, Ion Coşer, au premiat şi ei câte un elev din Iaşi, iar o parte dintre olimpici au fost distinşi cu Premiul International Summer School Education, Premiul BRD Iaşi şi Premiile Acvo Apavital Iaşi.

De la Gala Excelenţei în Educaţie nu a lipstit premierea performanţelor managerilor şcolari ieşeni, fiind invitaţi pe scenă unsprezece directori: Camelia Gavrilă, Elena Calistru, Cristina Timofte, Mihaela Pîrpîlă-Gotcu, Gabriela Săndulescu, Anca Dimitriu, Dolores Liana Voinea, Carmen Beatrice Zelinschi, Sabina Elvira Maria Manea, Constantin Chirilă şi Manuel Nicolae Neacşu.

Manifestarea s-a încheiat cu premierea pe unităţi şcolare a tuturor olimpicilor care au obţinut distincţii la olimpiadele şcolare naţionale. Elevii au primit bani, diplome, trofee, cadouri din partea sponsorilor şi cărţi adecvate pentru fiecare segment de vârstă în parte. Fondul de premiere a fost susţinut de Primăria Municipiului Iaşi, Consiliul Judeţean şi de diverşi agenţi economici. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii