Cum lovește războiul la Iași. Scăderi drastice la vânzarea apartamentelor. Creșteri la terenuri
În perioada ianuarie - martie 2022, vânzarile de apartamente au crescut luna de luna, pe (...)
citeste totvineri, 20.05.2022
Mirela P., 18 ani, Iași: „Vă scriu pentru că și eu și prietenul meu, cu care sunt de aproape 2 ani, ne dorim ducem relația noastră la un alt nivel. Deși am o relație bună cu mama mea, îmi este rușine să discut cu ea despre acest lucru. Am vrut să merg la medicul de familie să solicit o trimitere la un cabinet de planning familial, însă mi-a fost frică să nu-i spună mamei. Recunosc că m-am uitat pe mai multe site-uri de acest fel, dar m-aș simți mult mai în siguranță dacă informațiile ar fi primite de la un medic. De aceea, aș vrea să vă rog sămi răspundeți la câteva întrebări: Pot avea încredere în pilula orală? Contraceptivele orale îngrașă? Care este vârstă de la care pot folosi pilule contraceptive? Dacă iau pilule, mai este necesar prezervativul? Se poate face cancer la sân de la pilula contraceptivă? Ce efecte secundare au pilulele contraceptive? Hormonii pe care-i conține pilula contraceptivă sunt periculoși pentru sănătatea mea? Trebuie să fac din când în când o pauză în care să nu mai iau pilule?“
Dr. Irina Cațighera, medic primar planning familial, Maternitatea „Cuza Vodă“, Iași: „M-aș bucura să ne vedem la cabinet, unde am putea povesti mai multe lucruri. Consilierea contraceptivă înainte de începutul vieții sexuale este mai mult decât necesară, în cazul în care o persoană de sex feminin sau un cuplu nu-și dorește o sarcină. Înțeleg și reținerea, firească până la urmă, de a vorbi cu cineva „străin“ despre viața ta intimă. Tocmai de aceea, adresarea către un medic de planificare familială, într-un cabinet de specialitate care se găseste, de obicei, în incinta unei policlinici sau, în cazul nostru, a Spitalului de obstetrică și ginecologie „Cuza Vodă“ reprezintă cea mai bună opțiune, nefiind necesar biletul de trimitere, iar confidențialitatea fiind garantată deoarece prezentarea unui act de identitate nu este obligatorie. Consilierea a fost și va fi întotdeauna gratuită, oferită la cerere și finalizată prin recomandarea unei metode contraceptive care să corespundă, în cel mai scurt timp, nevoilor pacientei.
Contraceptia orală combinată (COC, pilula) este una dintre metodele cele mai utilizate, cu o siguranță contraceptivă apropiată de 100% și indice Pearl (de eșec) sub 1%, în cazul utilizării corecte - o pilulă în fiecare zi, la aceeași oră. Mecanismul său de acțiune se manifestă prin inhibarea ovulației, așadar contactul sexual se va finaliza întotdeauna cu degradarea și eliminarea spermatozoizilor în absența ovulului, celula sexuală feminină. Se poate folosi de la vârste tinere, find preferabil totuși ca administrarea să înceapă după terminarea creșterii, hormonii sexuali interferând cu hormonii de creștere, până în jurul vârstei de 35 de ani, ținând cont de criterii precum starea de sănătate a persoanei respective (absența obezității, a hipertensiunii arteriale, diabetului, afecțiunilor hepatice cronice, tromboembolism în antecedente) și diverse obiceiuri, de exemplu fumatul. De reținut faptul că pilula în sine nu îngrață dar poate stimula, datorită compoziției hormonale, atât apetitul, prin estrogen, cât și retenția de apă, prin progesteron.
Așadar, comportamentul alimentar are un rol major, nefiind recomandat consumul de dulciuri, patiserie, alimente bogate în amidon. Desigur, pilula nu asigură protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, așadar în situatia în care este vorba despre parteneri multipli, implicit absența fidelității în cuplu, se recomandă utilizarea concomitentă a prezervativului. Rolul pilulei în apariția cancerelor hormono - dependente (sân, ovar, corp sau col uterin) este controversat, fiind necesară o administrare continuă de lungă durată. Se au în vedere întotdeauna, în momentul prescrierii, antecedentele heredo - colaterale ale pacientei (un cancer hormono - dependent la rudele de gradul I), precum și prezența unor patologii predispozante (mastoza, fibromatoza uterină, modificări intra - celulare la nivelul colului uterin). Efectele secundare ale contracepției orale sunt evidente, în cazul unei bune toleranțe, mai ales în primele două săptămâni de administrare, manifestânduse prin ușoară senzație de greață, amețeala, cefalee tranzitorie, mastodinie, efecte care, în general, dispar de la sine. În cazul în care persistă sau se accentuează, se recomandă revenirea la cabinet pentru reevaluare.
Să nu uitâm și efectele benefice ale contraceptivelor orale - reglarea ciclului menstrual, ameliorarea/dispariția dismenoreei, tratamentul ovarelor micropolichistice, tratamentul pilozității faciale excesive și al acneei. Monitorizarea pacientei utilizatoare de pilule se face la o lună de la debutul contracepției, cu vizite periodice la cabinet la fiecare 6 luni. Ținând cont de faptul că pilula actionează prin blocarea secreției endogene de hormoni sexuali, implicit a ovulației, fiind practic sursa exogenă de hormoni și determinând un echilibru perfect adaptat necesităților organismului, mai mult, asigurând o protecție împotriva sarcinii, complet reversibilă, oricând la dispoziția pacientei, poate fi considerată metoda optimă de contracepție recomandată adolescentelor și femeilor tinere, pentru a preîntâmpina o sarcină nedorită, pe perioade mai scurte sau mai lungi, o bună toleranță clinică într-un tablou paraclinic optim (colesterol, gliemie, transaminaze în limite normale) făcând inutilă întreruperea administrării pentru perioade de una - două luni, așa cum se recomanda la un moment dat.
Gama de pilule aflate pe piata este generoasă, făcând posibilă adaptarea la particularitățile fiecărei paciente, fapt pentru care colaborarea cu un medic este absolut necesară, uneori adresarea direct în farmacie ducând la erori de utilizare, efecte secundare neprevăzute și chiar eșecul contracepției (apariția unei sarcini)“.
Cuvinte cheie: + pilule contraceptive, ingrasare
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Sepsi a câştigat Cupa României. Va juca în turul doi preliminar al Conference League
Licitaţie pentru patru tronsoane de bloc cu locuinţe sociale în Grădinari
S-a scumpit paza obiectivelor ApaVital. Sunt 24 în total în Iași și Neamț
Catrinel Menghia a mers cu fetița la Festivalul de la Cannes
Bill Gates își deschide un hotel de lux la Vatican. Minim 490 euro pe noapte
Marea Britanie administrează vaccinul împotriva variolei după cazurile de variola maimuţei
Tragere la sorți pentru Roland Garros: ușoară pentru Simona și Sorana, grea pentru celelalte
Belarusul a achiziţionat din Rusia sisteme antiaeriene S-400 şi rachete Iskander
Mircea Lucescu va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea UCB
Mama primului rus judecat pentru crime de război: Nu ar fi fost în stare să o facă!
Grupul de Luptă NATO din România este oficial constituit, anunță MApN
Laurenţiu Reghecampf are al treilea copil cu a treia femeie. Se numește Liam
Cupa României U19 cu steagul și imnul Ținutului Secuiesc pe Giulești!
Parchetul ucrainean cere închisoare pe viaţă pentru primul soldat rus judecat pentru crimă de război
Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării
ANM: Un nor de fum din zona Cernobîl se deplasează către Marea Neagră
Macron vrea un răspuns rapid al UE la cererea de aderare a Republicii Moldova
Ucraina: O fostă parlamentară norvegiană luptă împotriva ruşilor
Franţa a desfăşurat în România un sistem de apărare sol-aer de ultimă generaţie
Un juriu internaţional a decis care sunt cele şase plaje de top de pe litoralul românesc
Un client a sunat la poliţie când a văzut cât costă o ceşcuţă de cafea
Primul soldat rus condamnat în Ucraina: “Ştiu că nu mă puteţi ierta, dar vă cer iertare”
Lege nouă: Românii care fac sex cu animale vor sta până la 7 ani după gratii
Antibiotice Iași lansează 3 produse probiotice la Conferinţa Naţională de Fitoterapie Practică
Lovitură de imagine pentru arbitrajul românesc: Kovacs va arbitra la Cupa Mondială din Qatar
Statele baltice vor mai multe trupe NATO la granița cu Rusia, câteva țări vestice se opun
Şeful de la Infecţioase Iaşi: Momentan nu există niciun caz de variolă a maimuţei
Parlamentul European se pregătește să-l plaseze pe Schroeder pe lista persoanelor sancționate de UE
Schimbare bruscă de discurs a colonelului rus care a criticat armata
Israelul pregătit să atace Iranul care îmbogăţeşte uranium. Se deschide un nou front?
Rachetele Brimstone au intrat în acţiune! Primele tancuri ruseşti distruse
Ce spune Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării, despre transnistreni
Un pui de urs a fost salvat de jandarmi. El a fost dus la un centru de reabilitare (VIDEO)
VIDEO: Parcare periculoasă în Iași: șofer bătut cu pumnii în cap, polițist local dus la spital
Temperatura de luna mai: minus 2,9 grade Celsius la Miercurea-Ciuc
Cântăreaţa Taylor Swift a primit o diplomă onorifică din partea Universităţii New York
Pastila anti-COVID-19 Pfizer, prescrisă tot mai des în Statele Unite
Nicolae Ciucă, întâlnire cu premierul Portugaliei la Palatul Victoria
Atacantul Pierre-Emerick Aubameyang şi-a anunţat retragerea din echipa naţională
O nouă premieră la Opera din Iaşi: „Les pêcheurs de perles” de Georges Bizet
Camion burdușit cu lemne, oprit doar cu ajutorul activiştilor de mediu
Ştefan Vuza, patronul Iasitex, taie în carne vie la Chimcomplex Borzeşti
„Animal Fest” organizat la Universitatea de Științele Vieții din Iași (P)
Tânăr de 25 de ani, spulberat de o maşină în timp ce cobora dintr-un alt autovehicul
Fracturi de șold diagnosticate cu ajutorul inteligenței artificiale
Fabrică de alcool din Rusia, bombardată intens de soldaţii ucraineni
Familia Circo Bellucci ne aduce la viață amintiri din copilărie, la IAȘI! (P)
Tom Cruise, poziţie interesantă faţă de disputa săli de cinema vs platforme de streaming
Lucian DÎRDALANATO în faţa unei noi extinderi |
Codrin Liviu CUȚITARUMetamorfozele lui Eugenides |
Alin ANDRIEȘPolitica monetară şi inflaţia |
Mircea MORARIUDacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.