De Sănătate

Punem punctul pe știi

Consilierea contraceptivă este gratuită şi nu impune bilet de trimitere. În dialog cu Dr. Irina Cațighera de la Maternitatea Cuza

miercuri, 26 ianuarie 2022, 12:27
4 MIN
 Consilierea contraceptivă este gratuită şi nu impune bilet de trimitere. În dialog cu Dr. Irina Cațighera de la Maternitatea Cuza

Mirela P., 18 ani, Iași: „Vă scriu pentru că și eu și prietenul meu, cu care sunt de aproape 2 ani, ne dorim ducem relația noastră la un alt nivel. Deși am o relație bună cu mama mea, îmi este rușine să discut cu ea despre acest lucru. Am vrut să merg la medicul de familie să solicit o trimitere la un cabinet de planning familial, însă mi-a fost frică să nu-i spună mamei. Recunosc că m-am uitat pe mai multe site-uri de acest fel, dar m-aș simți mult mai în siguranță dacă informațiile ar fi primite de la un medic. De aceea, aș vrea să vă rog sămi răspundeți la câteva întrebări: Pot avea încredere în pilula orală? Contraceptivele orale îngrașă? Care este vârstă de la care pot folosi pilule contraceptive? Dacă iau pilule, mai este necesar prezervativul? Se poate face cancer la sân de la pilula contraceptivă? Ce efecte secundare au pilulele contraceptive? Hormonii pe care-i conține pilula contraceptivă sunt periculoși pentru sănătatea mea? Trebuie să fac din când în când o pauză în care să nu mai iau pilule?“ 

Dr. Irina Cațighera, medic primar planning familial, Maternitatea „Cuza Vodă“, Iași: „M-aș bucura să ne vedem la cabinet, unde am putea povesti mai multe lucruri. Consilierea contraceptivă înainte de începutul vieții sexuale este mai mult decât necesară, în cazul în care o persoană de sex feminin sau un cuplu nu-și dorește o sarcină. Înțeleg și reținerea, firească până la urmă, de a vorbi cu cineva „străin“ despre viața ta intimă. Tocmai de aceea, adresarea către un medic de planificare familială, într-un cabinet de specialitate care se găseste, de obicei, în incinta unei policlinici sau, în cazul nostru, a Spitalului de obstetrică și ginecologie „Cuza Vodă“ reprezintă cea mai bună opțiune, nefiind necesar biletul de trimitere, iar confidențialitatea fiind garantată deoarece prezentarea unui act de identitate nu este obligatorie. Consilierea a fost și va fi întotdeauna gratuită, oferită la cerere și finalizată prin recomandarea unei metode contraceptive care să corespundă, în cel mai scurt timp, nevoilor pacientei.

Contraceptia orală combinată (COC, pilula) este una dintre metodele cele mai utilizate, cu o siguranță contraceptivă apropiată de 100% și indice Pearl (de eșec) sub 1%, în cazul utilizării corecte – o pilulă în fiecare zi, la aceeași oră. Mecanismul său de acțiune se manifestă prin inhibarea ovulației, așadar contactul sexual se va finaliza întotdeauna cu degradarea și eliminarea spermatozoizilor în absența ovulului, celula sexuală feminină. Se poate folosi de la vârste tinere, find preferabil totuși ca administrarea să înceapă după terminarea creșterii, hormonii sexuali interferând cu hormonii de creștere, până în jurul vârstei de 35 de ani, ținând cont de criterii precum starea de sănătate a persoanei respective (absența obezității, a hipertensiunii arteriale, diabetului, afecțiunilor hepatice cronice, tromboembolism în antecedente) și diverse obiceiuri, de exemplu fumatul. De reținut faptul că pilula în sine nu îngrață dar poate stimula, datorită compoziției hormonale, atât apetitul, prin estrogen, cât și retenția de apă, prin progesteron.

Așadar, comportamentul alimentar are un rol major, nefiind recomandat consumul de dulciuri, patiserie, alimente bogate în amidon. Desigur, pilula nu asigură protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală, așadar în situatia în care este vorba despre parteneri multipli, implicit absența fidelității în cuplu, se recomandă utilizarea concomitentă a prezervativului. Rolul pilulei în apariția cancerelor hormono – dependente (sân, ovar, corp sau col uterin) este controversat, fiind necesară o administrare continuă de lungă durată. Se au în vedere întotdeauna, în momentul prescrierii, antecedentele heredo – colaterale ale pacientei (un cancer hormono – dependent la rudele de gradul I), precum și prezența unor patologii predispozante (mastoza, fibromatoza uterină, modificări intra – celulare la nivelul colului uterin). Efectele secundare ale contracepției orale sunt evidente, în cazul unei bune toleranțe, mai ales în primele două săptămâni de administrare, manifestânduse prin ușoară senzație de greață, amețeala, cefalee tranzitorie, mastodinie, efecte care, în general, dispar de la sine. În cazul în care persistă sau se accentuează, se recomandă revenirea la cabinet pentru reevaluare.

Să nu uitâm și efectele benefice ale contraceptivelor orale – reglarea ciclului menstrual, ameliorarea/dispariția dismenoreei, tratamentul ovarelor micropolichistice, tratamentul pilozității faciale excesive și al acneei. Monitorizarea pacientei utilizatoare de pilule se face la o lună de la debutul contracepției, cu vizite periodice la cabinet la fiecare 6 luni. Ținând cont de faptul că pilula actionează prin blocarea secreției endogene de hormoni sexuali, implicit a ovulației, fiind practic sursa exogenă de hormoni și determinând un echilibru perfect adaptat necesităților organismului, mai mult, asigurând o protecție împotriva sarcinii, complet reversibilă, oricând la dispoziția pacientei, poate fi considerată metoda optimă de contracepție recomandată adolescentelor și femeilor tinere, pentru a preîntâmpina o sarcină nedorită, pe perioade mai scurte sau mai lungi, o bună toleranță clinică într-un tablou paraclinic optim (colesterol, gliemie, transaminaze în limite normale) făcând inutilă întreruperea administrării pentru perioade de una – două luni, așa cum se recomanda la un moment dat.

Gama de pilule aflate pe piata este generoasă, făcând posibilă adaptarea la particularitățile fiecărei paciente, fapt pentru care colaborarea cu un medic este absolut necesară, uneori adresarea direct în farmacie ducând la erori de utilizare, efecte secundare neprevăzute și chiar eșecul contracepției (apariția unei sarcini)“.

Comentarii