COVID - Atenție mare la simptomele mici! Studii în premieră pe sute de pacienți ieșeni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 05.03.2021

COVID - Atenție mare la simptomele mici! Studii în premieră pe sute de pacienți ieșeni

GALERIE
covid simptome
  • covid simptome
- +

“Ziarul de Iaşi” publică astăzi în exclusivitate primele rezultate a două studii, realizate pe sute de pacienţi, de echipe de specialişti ale Spitalului de Boli Infecţioase. Acestea scot în evidenţă şi alte simptome ale infecţiei cu COVID decât cele foarte cunoscute, şi pe care în mod sigur am avea tentaţia să le desconsiderăm. Este vorba, într-un prim caz, de erupţii cutanate ale pielii ce ar anunţa infecţia. Într-un al doilea studiu au fost evidenţiate unele manifestări digestive, simptome pe care iarăşi le putem lesne neglija.Toate au însă, în descrierea medicilor ieşeni, caracteristici oarecum specifice. Care sunt acestea, cine a coordonat studiile, ce alte rezultate adiacente mai sunt, când trebuie să fim atenţi la ele? 

Ieri, pentru prima dată după două săptămăni, numărul cazurilor noi de infecţie cu noul coronavirus a coborât sub 1.000. La nivel naţional, s-au raportat 823 de noi pacienţi cu COVID 19, dar şi 19 decese. În acelaşi timp, numărul testelor efectuate duminică a fost aproape la jumătate faţă de cel raportat într-o zi de lucru normal din timpul săptămânii. La Iaşi, s-au raportat 19 noi cazuri şi niciun deces. În schimb, situaţia numărului de paturi libere din spitale continuă să fie alarmantă. La Spitalul de Boli Infecţioase, ieri, la ora prânzului, nu mai exista niciun loc liber la saloanele de confirmaţi, iar Compartimentul de Terapie Intensivă avea disponibile doar două paturi. La Spitalul de Pneumologie, de asemenea, din 52 de paturi, toate erau ocupate, iar la Spitalul CFR, din 85 de locuri, doar cinci erau disponibile.

Alertă! Erupţii cutanate inclusiv la copiii

Medicii infecţionişti recomandă în continuare purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile aglomerate, şi obligativitatea spălării mâinilor cu apă şi săpun cât se poate de des. De asemenea, se recomandă evitarea la maximum a atingerii feţei cu mâna dacă nu este dezinfectată. Aceştia reamintesc că virusul se transmite de la persoana infectată prin picăturile eliminate prin tuse sau strănut, iar calea de intrare în organismul sănătos se face prin nas sau gură. Infecţioniştii ieşeni au remarcat în schimb alte semne ale bolii faţă de ceea ce se vehiculează în genere. E vorba de erupţii cutanate care au apărut la unii pacienţi diagnosticaţi cu infecţia cu noul coronavirus.

Cititi si: Centrul vechi al Iașului, îngropat în ruine și țigăneală. Cum s-a împotmolit administraţia locală pe o stradă simbol

Două studii realizate de specialiştii de la Spitalul de Boli Infecţioase, coordonate de directorul medical al instituţiei, Carmen Manciuc, şi medicii Aida Bădescu, Cătălina Mihaela Luca şi Andrei Vâţă, la care au contribuit şi alte cadre medicale, evidenţiază acest lucru. Un prim studiu, realizat în perioada aprilie-iunie, arată că “manifestările cutanate ale infecţiilor virale încep să fie raportate la pacienţii cu COVID-19, aceste manifestări având ocazional valoare diagnostică sau prognostică. Cele mai frecvente manifestări cutanate sunt: erupţiile morbiliforme, urticariere, veziculare, leziuni acrale şi erupţii liveoide. Unele dintre aceste manifestări cutanate apar înaintea semnelor şi simptomelor asociate mai frecvent cu COVID-19, ceea ce sugerează că ar putea prezenta semne de COVID-19”, se arată în studiul respectiv. În lucrare este prins un lot de 76 de pacienţi la care a apărut acest simptom. Potrivit studiului, 14 pacienţi au avut erupţii urticariene, 28 au prezentat rash (urticarie tranzitorie – n.r.), patru cazuri de erupţie morbiliformă (asemănătoare celei care apare la unii pacienţi în urma administrării de antibiotic) , trei cazuri de purpură acrală (aici apare ceea ce infecţionştii numesc degetul COVID – piciorul arată ca un picior degerat), şi alte opt cazuri de exanteme virale (infecţie virală care apare de regulă la copii cu vârste între 6 luni şi 2 ani).

Cititi si: Horodniceanu versus Zămosteanu. O noapte fierbinte, iar azi, un verdict decisiv: liber sau închis!

În studiu se precizează că majoritatea leziunilor sunt pe trunchi, mâini si picioare. Unele manifestări (cum ar fi purpura acrală) pot apărea în cursul tratamentului cu vasopresoare, iar erupţiile morbiliforme sunt manifestări comune ale reacţiilor adverse la medicamente. Vârsta medie a pacientului care a prezentat astfel de simptome a fost 53,6 ani, bărbaţii reprezentând 68% din cazuri. “Am avut astfel de simptome inclusiv în rândul copiilor diagnosticaţi cu COVID 19. Au fost patru astfel de cazuri, toate însă au avut o evoluţie foarte bună şi au fost externaţi ca vindecaţi”, a mai precizat Carmen Dorobăţ.

În al doilea studiu, realizat tot de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase, se precizează că erupţia cutanată apare la unii pacienţi înaintea oricărui simptom de infecţie COVID-19, iar la alţii pe parcursul internării.

Alt simptom care poate fi trecut cu vederea: durerile digestive

Un alt simptom apărut la unii bolnavii de coronaviroză, citat în unele studii internaţionale, a fost găsit şi la bolnavii internaţi la “Boli Infecţioase” Iaşi. În lucrarea realizată, medicii ieşeni subliniază că unii pacienţi pot prezenta simptome gastrointestinale fără febră, sau manifestări respiratorii care ar putea să fie trecute cu vederea. În lucrarea respectivă s-a analizat retrospectiv cazuistica spitalului, şi au fost evaluate toate cele 198 cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus internate în perioada 4 martie - 31 aprilie. Din 198 cazuri confirmate de COVID-19, 18 (9,09%) au prezentat manifestări digestive încă la debutul bolii. Pacienţii de sex masculin au depăşit uşor numărul pacientelor de sex feminin (52.6% vs 47.4%). Cel mai frecvent simptom gastrointestinal a fost pierderea poftei de mâncare, urmat de greaţă şi vărsături.

Cititi si: Primarul Chirica și-a faultat deja contracandidaţii? Le-a furat o săptămână de precampanie

Tranzitul intestinal accelerat şi durerile abdominale au reprezentat simptomul prezent la 47.3%, respectiv 26.3% dintre pacienţi. Durata medie de spitalizare a fost de 15 zile, cu recuperare clinică şi paraclinică completă în 17 cazuri, decesul survenind în două cazuri, datorită sindromului de detresă respiratorie acut (SDRA). “Cu toate că manifestările principale în infecţia SARS-CoV-2 sunt reprezentate de febră şi afectare pulmonară, o parte dintre pacienţi se pot prezenta în urgenţă cu patologie digestivă, astfel încât medicii trebuie să aibă o viziune mai amplă asupra etiopatogeniei bolii şi să menţină un nivel ridicat de suspiciunea la astfel de pacienţi. Nerecunoaşterea precoce a acestor pacienţi poate duce la răspândirea involuntară a bolii în rândul ambulatoriilor cu boală uşoară, care rămân nediagnosticaţi şi nu ştiu potenţialul lor de a-i infecta pe ceilalţi”, se menţionează în studiul realizat de medicii ieşeni. Simptomele cele mai frecvente la COVID 19 râmân însă febra, absenţa mirosului şi a gustului şi tusea. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Ajutorul” rusesc

Radu POPESCU

„Ajutorul” rusesc

Mai întâi se discreditează orice ajutor venit din partea României şi a Uniunii Europene, chiar dacă este vorba despre un vaccin omologat în Uniunea Europeană şi care este administrat gratuit populaţiei, pentru ca, ulterior, problema apărută să fie „rezolvată” prin importul a 1.000.000 de doze Sputnik din Rusia, vaccin care apoi va fi administrat, doar contra cost şi printr-o reţea comercială privilegiată, tuturor celor care vor să nu se îmbolnăvească de COVID.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

De la un martie la altul

Alexandru CĂLINESCU

De la un martie la altul

După un an la capătul căruia am văzut că, graţie inteligenţei umane, răul îşi are totuşi leac, e cazul să dăm prioritate lucidităţii, să ne dezbărăm de spaimele iraţionale şi să reîncepem, treptat, să trăim. Normal.

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

George PLEȘU

Nevoia de o nouă clădire simbol pentru Iaşi

E timpul ca generaţia noastră să ofere o actualizare a identităţii oraşului prin construirea unei noi clădiri care să devină un reper (landmark) pentru comunitate, un punct de atracţie pentru vizitatori şi o ancoră pe harta regiunii, un atu în competiţia cu alte oraşe de talie similară din această zonă a Europei.

Odiseea, „la feminin”?

Nicolae CREŢU

Odiseea, „la feminin”?

Un titlu de carte, în librărie: Odiseea povestită de Penelopa, Circe, Calypso şi celelalte (Ed. Trei, 2020), de Marilu Oliva, trad. Beatrice Baciu. La ce să te aştepţi oare? Feminism, revendicativ, cu „retuşuri”, fie mai blânde, fie brutale, aduse epopeei homerice? Sau, şi mai rău, vreo tentativă de „rescriere” cu efect de intruziune „naratorială”, voit sau nu, „justiţiar” desfigurator? 

pulspulspuls

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

De ce-o fi dat bani Peni Hill patronului de la feisbuc? Şi cam cât?

Ehehe, cred că nu se poate să nu ştiţi vorba aia a românului, stimaţi telespectatori: găgăuţă, dacă nu-i fudul, parcă nu e găgăuţă destul. Taare dreptate mai are şi românul ăsta necunoscut câteodată, zău aşa... 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.