anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

COVID - Atenție mare la simptomele mici! Studii în premieră pe sute de pacienți ieșeni

GALERIE
covid simptome
  • covid simptome
- +

“Ziarul de Iaşi” publică astăzi în exclusivitate primele rezultate a două studii, realizate pe sute de pacienţi, de echipe de specialişti ale Spitalului de Boli Infecţioase. Acestea scot în evidenţă şi alte simptome ale infecţiei cu COVID decât cele foarte cunoscute, şi pe care în mod sigur am avea tentaţia să le desconsiderăm. Este vorba, într-un prim caz, de erupţii cutanate ale pielii ce ar anunţa infecţia. Într-un al doilea studiu au fost evidenţiate unele manifestări digestive, simptome pe care iarăşi le putem lesne neglija.Toate au însă, în descrierea medicilor ieşeni, caracteristici oarecum specifice. Care sunt acestea, cine a coordonat studiile, ce alte rezultate adiacente mai sunt, când trebuie să fim atenţi la ele? 

Ieri, pentru prima dată după două săptămăni, numărul cazurilor noi de infecţie cu noul coronavirus a coborât sub 1.000. La nivel naţional, s-au raportat 823 de noi pacienţi cu COVID 19, dar şi 19 decese. În acelaşi timp, numărul testelor efectuate duminică a fost aproape la jumătate faţă de cel raportat într-o zi de lucru normal din timpul săptămânii. La Iaşi, s-au raportat 19 noi cazuri şi niciun deces. În schimb, situaţia numărului de paturi libere din spitale continuă să fie alarmantă. La Spitalul de Boli Infecţioase, ieri, la ora prânzului, nu mai exista niciun loc liber la saloanele de confirmaţi, iar Compartimentul de Terapie Intensivă avea disponibile doar două paturi. La Spitalul de Pneumologie, de asemenea, din 52 de paturi, toate erau ocupate, iar la Spitalul CFR, din 85 de locuri, doar cinci erau disponibile.

Alertă! Erupţii cutanate inclusiv la copiii

Medicii infecţionişti recomandă în continuare purtarea măştilor de protecţie în toate spaţiile aglomerate, şi obligativitatea spălării mâinilor cu apă şi săpun cât se poate de des. De asemenea, se recomandă evitarea la maximum a atingerii feţei cu mâna dacă nu este dezinfectată. Aceştia reamintesc că virusul se transmite de la persoana infectată prin picăturile eliminate prin tuse sau strănut, iar calea de intrare în organismul sănătos se face prin nas sau gură. Infecţioniştii ieşeni au remarcat în schimb alte semne ale bolii faţă de ceea ce se vehiculează în genere. E vorba de erupţii cutanate care au apărut la unii pacienţi diagnosticaţi cu infecţia cu noul coronavirus.

Cititi si: Centrul vechi al Iașului, îngropat în ruine și țigăneală. Cum s-a împotmolit administraţia locală pe o stradă simbol

Două studii realizate de specialiştii de la Spitalul de Boli Infecţioase, coordonate de directorul medical al instituţiei, Carmen Manciuc, şi medicii Aida Bădescu, Cătălina Mihaela Luca şi Andrei Vâţă, la care au contribuit şi alte cadre medicale, evidenţiază acest lucru. Un prim studiu, realizat în perioada aprilie-iunie, arată că “manifestările cutanate ale infecţiilor virale încep să fie raportate la pacienţii cu COVID-19, aceste manifestări având ocazional valoare diagnostică sau prognostică. Cele mai frecvente manifestări cutanate sunt: erupţiile morbiliforme, urticariere, veziculare, leziuni acrale şi erupţii liveoide. Unele dintre aceste manifestări cutanate apar înaintea semnelor şi simptomelor asociate mai frecvent cu COVID-19, ceea ce sugerează că ar putea prezenta semne de COVID-19”, se arată în studiul respectiv. În lucrare este prins un lot de 76 de pacienţi la care a apărut acest simptom. Potrivit studiului, 14 pacienţi au avut erupţii urticariene, 28 au prezentat rash (urticarie tranzitorie – n.r.), patru cazuri de erupţie morbiliformă (asemănătoare celei care apare la unii pacienţi în urma administrării de antibiotic) , trei cazuri de purpură acrală (aici apare ceea ce infecţionştii numesc degetul COVID – piciorul arată ca un picior degerat), şi alte opt cazuri de exanteme virale (infecţie virală care apare de regulă la copii cu vârste între 6 luni şi 2 ani).

Cititi si: Horodniceanu versus Zămosteanu. O noapte fierbinte, iar azi, un verdict decisiv: liber sau închis!

În studiu se precizează că majoritatea leziunilor sunt pe trunchi, mâini si picioare. Unele manifestări (cum ar fi purpura acrală) pot apărea în cursul tratamentului cu vasopresoare, iar erupţiile morbiliforme sunt manifestări comune ale reacţiilor adverse la medicamente. Vârsta medie a pacientului care a prezentat astfel de simptome a fost 53,6 ani, bărbaţii reprezentând 68% din cazuri. “Am avut astfel de simptome inclusiv în rândul copiilor diagnosticaţi cu COVID 19. Au fost patru astfel de cazuri, toate însă au avut o evoluţie foarte bună şi au fost externaţi ca vindecaţi”, a mai precizat Carmen Dorobăţ.

În al doilea studiu, realizat tot de medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase, se precizează că erupţia cutanată apare la unii pacienţi înaintea oricărui simptom de infecţie COVID-19, iar la alţii pe parcursul internării.

Alt simptom care poate fi trecut cu vederea: durerile digestive

Un alt simptom apărut la unii bolnavii de coronaviroză, citat în unele studii internaţionale, a fost găsit şi la bolnavii internaţi la “Boli Infecţioase” Iaşi. În lucrarea realizată, medicii ieşeni subliniază că unii pacienţi pot prezenta simptome gastrointestinale fără febră, sau manifestări respiratorii care ar putea să fie trecute cu vederea. În lucrarea respectivă s-a analizat retrospectiv cazuistica spitalului, şi au fost evaluate toate cele 198 cazuri confirmate de infecţie cu noul coronavirus internate în perioada 4 martie - 31 aprilie. Din 198 cazuri confirmate de COVID-19, 18 (9,09%) au prezentat manifestări digestive încă la debutul bolii. Pacienţii de sex masculin au depăşit uşor numărul pacientelor de sex feminin (52.6% vs 47.4%). Cel mai frecvent simptom gastrointestinal a fost pierderea poftei de mâncare, urmat de greaţă şi vărsături.

Cititi si: Primarul Chirica și-a faultat deja contracandidaţii? Le-a furat o săptămână de precampanie

Tranzitul intestinal accelerat şi durerile abdominale au reprezentat simptomul prezent la 47.3%, respectiv 26.3% dintre pacienţi. Durata medie de spitalizare a fost de 15 zile, cu recuperare clinică şi paraclinică completă în 17 cazuri, decesul survenind în două cazuri, datorită sindromului de detresă respiratorie acut (SDRA). “Cu toate că manifestările principale în infecţia SARS-CoV-2 sunt reprezentate de febră şi afectare pulmonară, o parte dintre pacienţi se pot prezenta în urgenţă cu patologie digestivă, astfel încât medicii trebuie să aibă o viziune mai amplă asupra etiopatogeniei bolii şi să menţină un nivel ridicat de suspiciunea la astfel de pacienţi. Nerecunoaşterea precoce a acestor pacienţi poate duce la răspândirea involuntară a bolii în rândul ambulatoriilor cu boală uşoară, care rămân nediagnosticaţi şi nu ştiu potenţialul lor de a-i infecta pe ceilalţi”, se menţionează în studiul realizat de medicii ieşeni. Simptomele cele mai frecvente la COVID 19 râmân însă febra, absenţa mirosului şi a gustului şi tusea. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Alexandru LĂZESCU

Opțiunile geopolitice ale Europei în confruntarea dintre America și China

Deşi europenii au evitat până acum, în general, să adopte o atitudine excesiv de contondentă în raport cu China şi nici nu s-au raliat poziţiei americane, pe care totuşi o împărtăşesc în mare parte, au devenit tot mai îngrijoraţi şi mai iritaţi de atitudinea tot mai agresivă a Berlinului.

Filmuletul zilei

opinii

La masa oficială

Nichita DANILOV

La masa oficială

În aparenţă, înfăţişarea bonomă lui Medvedev degaja linişte şi echilibru. Dar asta era doar aparenţă. Căci pixul pe care preşedintele îl învârtea între degete în timp ce stătea în prezidiu exprima destul de multe. Nesiguranţă? Plictiseală? Nerăbdare?

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dana ȚABREA

Viaţa ca teatru, omul ca spectacol

Dacă viaţa ar fi asemenea unei scene de teatru, atunci omul nu ar putea fi decât actor sau spectator. Metafora vieţii ca teatru, în sensul scoaterii din context a replicilor lui Jaques din As You Like It de William Shakespeare, conduce la o interpretare prejudiciată („Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii sunt actori”). 

Ultimele zile

Michael ASTNER

Ultimele zile

După ce petrec săptămâni bune la ţară, la Amnaş, cum-necum vine momentul în care parcă simt că gata, ajunge. Şi asta dincolo de eventualele chestiuni concrete ce-ar fi de rezolvat la oraş. Iar din momentul acela, al fixării datei plecării, ultimele zile capătă un ritm şi-un conţinut al lor: încep să pregătesc curtea şi casa pentru absenţa mea, să fac, adică, oareşce ordine, să fac curat etc.

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Dacia Debut

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.