anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cum lovește războiul la Iași. Scăderi drastice la vânzarea apartamentelor. Creșteri la terenuri

GALERIE
blocuri-noi
 • blocuri-noi
- +

Piaţa imobiliară ieşeană a înregistrat un recul puternic în luna aprilie. Creşterea preţurilor la materiale de construcţii şi războiul din Ucraina sunt două dintre motivele principale identificate de specialiştii imobiliari consultaţi de „Ziarul de Iaşi”. Primul motiv a dus la o explozie a preţurilor apartamentelor noi „la cheie” în ultimele luni, iar războiul din ţara vecină i-a determinat pe unii cumpărători să amâne momentul achiziţiei. Şi în aprilie 2021 a fost o scădere a numărului de tranzacţii, dar mult mai mică în comparaţie cu cea de luna trecută. În schimb, o evoluţie pozitivă a fost înregistrată în cazul vânzărilor de terenuri agricoletranzacţiile au crescut cu peste 60% în primele 4 luni ale anului curent faţă de perioada similară a anului trecut. În ceea ce priveşte terenurile intravilane, cu sau fără construcţii, datele Autorităţii de Cadastru arată scăderi pe linie.

În perioada ianuarie - martie 2022, vânzările de apartamente au crescut lună de lună, pentru ca în aprilie să fie înregistrată o scădere de 23% faţă de martie.

Ce spun cifrele

Scăderi au fost şi la celelalte tipuri de tranzacţii în cazul cărora Autoritatea de Cadastru oferă statistici publice: terenuri extravilane agricole (34%), terenuri extravilane neagricole (6%), terenuri intravilane cu construcţii (27%) şi terenuri intravilane fără construcţii (40%). Astfel, pe parcursul lunii aprilie 2022 au fost contabilizate 1.942 de tranzacţii, faţă de 2.837 în martie (scădere de 32%).

În schimb, dacă comparăm primele 4 luni ale anului curent cu perioada similară a anului trecut, ies în evidenţă creşterile în cazul vânzărilor de terenuri extravilane (62% la agricole şi 5% la neagricole), în timp ce la ceilalţi indicatori evoluţia este negativă, respectiv tranzacţiile cu terenuri intravilane (scăderea este 33%) şi apartamente (scădere de 13%). Până la 1 mai anul curent, în judeţul Iaşi erau înregistrate 8.550 de tranzacţii, faţă de cele peste 10.400 din 2021, scăderea globală fiind, astfel, de 18%.

Doar câteva zeci de autorizaţii rezidenţiale în mediul urban

De la începutul acestui an, unele estimări arată că numărul de autorizaţii rezidenţiale din mediul urban a fost de ordinul zecilor, în timp ce în mediul rural de ordinul sutelor. Oficial, Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) a făcut public până acum doar cifrele aferente primului trimestru: 63 de autorizaţii rezidenţiale în oraşe şi 489 în comune. Global, numărul acestora a înregistrat o scădere de aproape 3% faţă de perioada similară a anului trecut. Municipiul Iaşi nu face excepţie de la regulă: de la începutul anului şi până acum, autorizaţiile pentru locuinţe colective noi au stagnat, fiind eliberate mai degrabă avize pentru locuinţe individuale.

De exemplu, pe parcursul lunii aprilie au fost emise autorizaţii pentru 12 case şi niciuna pentru vreun bloc nou. În schimb, au fost câteva zeci de avize pentru racorduri la reţele de utilităţi în cazul unor imobile edificate în trecut. În acelaşi timp, au mai existat avize pentru continuarea de lucrări sau modificări de proiect în cazul unor blocuri în construcţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

La umplut piscina

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.