anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

De ce este breasla arhitecţilor din Iaşi anemică, fără impact în sânul comunităţii

GALERIE
arhitecti_Iasi_impact_comunitate
 • arhitecti_Iasi_impact_comunitate
- +

Sintagma „Ordinul arhitecţilor” impune respect. Te trimite îndată cu gândul la ordinele medievale cu ierarhii riguroase, cu respect şi solidaritate între membrii admişi în baza unei selecţii iniţiatice. Şi admiterea în ordinul arhitecţilor se face în urma unui examen profesional pentru obţinerea dreptului de a semna proiecte, dar relaţiile dintre membrii ordinului sunt grevate de dificultăţi. În Iaşi sunt 340 de arhitecţi cu drept de semnătură, creatori orgolioşi cu interese trăite în divergenţă. Prin urmare alcătuiesc mai degrabă un număr decât un grup. Rezultatul acestei stări de fapt este o breaslă slabă, anemică, fără impactul de imagine meritat în viaţa comunităţii. Prin urmare numele de „ordin” nu prea are legătură cu modul real în care relaţionează arhitecţii.

O dată la patru ani preşedintele ordinului se schimbă prin alegeri libere. Numai că funcţia este ocupată prin autopropunere. Candidaţii se autopropun şi, evident, dintre aceştia este ales preşedintele. Cine este ambiţios îşi „cumpără” voturile necesare, într-un fel de campanie electorală fără un traseu transparent. Se întâmplă aşa întrucât vorbim de un grup de arhitecţi mai degrabă omogen, fără personalităţi recunoscute ca atare de membrii grupului. Aşa încât alegerea preşedintelui nu vine dintr-o recunoaştere profesională şi a calităţilor lui manageriale verificate în vreun fel. Deci performanţa activităţii noii echipe în următorii patru ani are un grad înalt de incertitudine. Este logic. Fenomenul e similar alegerilor democratice din societatea mare cu diferenţa că la alegerile politice campania electorală este oficială şi urmează un curs public cu repere clare.

În acest context nu este de mirare că majoritatea arhitecţilor stau pe margine, nu se implică. Dacă participarea celor cu drept de vot se apropie de 30% se consideră un mare succes, ca la recentele alegeri, când cei peste o sută de membrii s-au sufocat de căldură în subsolul unde ordinul arhitecţilor îşi are sediul, într-o lipsă de confort evidentă. Cum ar fi fost o dezbatere cu participarea a măcar 70% dintre membrii într-o sală civilizată, la lumină şi aer, cu teme de discuţie prestabilite?

Concluzia este clară. Preşedintele ales are din start un handicap de reprezentativitate dat de faptul că totuşi marea majoritate a arhitecţilor a rămas afară, nu a participat la votul care dă putere reală. Pentru că, nu-i aşa, puterea reală este dată de alegătorul liber, căruia nimeni nu-i cunoaşte opţiunile.

Într-o normalitate ideală, nu imposibilă, ordinul arhitecţilor din Iaşi ar trebui să fie grupul de creaţie de arhitectură reprezentativă nu numai în această parte de ţară, ci în toată România. Îi suntem datori Iaşului cu acest lucru. Proiectele realizate de membrii ordinului dau conţinut cultural la peste 80% dintre investiţiile din zona de activitate. Ei sunt deci actorii principali, responsabili pentru patrimoniul de arhitectură şi urbanism moştenit şi pentru acela care urmează să se realizeze. Cu toate acestea, după treizeci de ani de existenţă arhitecţii orbecăiesc în acelaşi subsol al dezbinării, fără puterea de influenţă pe care ar trebui să le-o ofere implicarea majoră în cea mai importantă activitate vizibilă a societăţii, arhitectura. La nivel de ordin, arhitecţii se complac într-o delăsare sufocată de lipsa ideilor active, puternice, capabile să ducă activitatea de proiectare într-o direcţie sănătoasă pentru toată lumea.

Sunt multe probleme cărora o organizaţie atât de importantă trebuie să le găsească soluţii. Proiectele cumulate ale tuturor membrilor ordinului gestionează valori de investiţie imense, cu toate acestea, rolul esenţial al arhitectului în utilizarea corectă a resurselor pentru a realiza valoare nu este nici pe departe recunoscut. În consecinţă, foarte rar, mai degrabă niciodată nu sunt asigurate resursele minime necesare pentru ca soluţiile de calitate să fie posibile.

Avizarea, aprobarea autorizarea proiectelor au intrat, de prea multă vreme, într-un proces birocratic fără capăt, ajuns la limita absurdului.

Proiectele realizate la Iaşi nu-şi găsesc locul între creaţiile de arhitectură de prestigiu la nivel naţional, cu atât mai puţin la nivel internaţional. Oare arhitecţii, sau numai arhitecţii poartă această vină?

Imaginea grupului de creaţie al arhitecţilor în viaţa culturală a comunităţii este de multă vreme în agonie. Pare pe calea fără întoarcere a dispariţiei şi nimeni nu este interesat s-o resusciteze.

Grupul important de 340 de arhitecţi cu drept de semnătură din zona Iaşi-Vaslui, nu pare să aibă resurse pentru realizarea marilor proiecte locale de urbanism. De ce oare?

Toate aceste probleme şi multe altele, cer o schimbare radicală de atitudine. Rezolvarea lor nu vine de la sine, pe cărări nedeterminate, ci prin politici coerente puternice, transparente, de grup. Este o adevărată luptă ce urmează în interiorul ordinului pentru a-l face să funcţioneze ca grup şi o adevărată luptă în societate ca acestui grup să-i fie recunoscută importanţa.

La conducerea ordinului arhitecţilor tocmai a fost ales un tânăr membru al ei, domnul arhitect Alin-Enver Hoblea. Să-i urăm succes!

Dr.arh. Ionel Corneliu Oancea este manager al unei companii de soluţii arhitecturale; a fost arhitect-şef al Iaşului

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cătălin ONOFREI

Ochiul care nu mai vede (IV)

Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

opinii

Educaţia colaterală

Briscan ZARA

Educaţia colaterală

Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

Se mărită Adriana!

Cristina DANILOV

Se mărită Adriana!

După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

pulspulspuls

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.