De ce Iașul și Moldova nu vor fi apărate în cazul unei invazii rusești? Poarta Galați – Nămoloasa – Focșani

sâmbătă, 13 aprilie 2024, 03:00
2 MIN
 De ce Iașul și Moldova nu vor fi apărate în cazul unei invazii rusești? Poarta Galați – Nămoloasa – Focșani

Urmăriți o discuție  importantă în studioul TV al ”Ziarului de Iași” pe un subiect care a încins atmosfera în rândul celor preocupați de strategiile militare ale României.

Scenariul unei invazii rusești în țara noastră, simulat și analizat de strategii NATO, a fost prezentat de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al alianței, într-un interviu difuzat săptămâna trecutâ de DIGI TV. Într-o asemenea ipoteză, singura strategie prezentată public a fost aceea a apărării ”țării” pe aliniamentul Focșani – Nămoloasa – Galați.

Aceasta presupune o plecare din start cu ipoteza că ceea ce trebuie apărat în România este sudul țării și, implicit, capitala. Altfel spus, partea de est și nord, adică Iașul și județele Moldovei sunt din capul locului abandonate în proiectele de apărare națională în cazul unui astfel de atac.

”De ce ar trebui să murim noi, ieșenii, pentru cei din sud, dacă ei nici nu se gândesc la apărarea noastră?”, se întreabă Dorin Dobrincu, fondatorul Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei. Dorin Dobrincu, reputat istoric și cercetător la institutul A.D. Xenopol, face un parcurs istoric al strategiilor de apărare bazate pe poarta Focșani – Nămoloasa – Galați, din 1883 până astăzi.

Nemulțumiri exprimate de Mihail Kogălniceanu, folosirea acesteia în sens invers, de apărare împotriva unui agresor de la sud, în primul război mondial, precum și alte detalii care au dus la consolidarea unei paradigme care discriminează, în opinia sa, sunt prezentate cu acuratețe și claritate din perspectivă istorică.

Cine stabilește obiectivele unei strategii militare de apărare și câtă autoritate trebuie să dăm ofițerilor de carieră în fixarea acestora? Ce rol au politicienii? Care sunt efectele din perspectivă aconomică ale unui asemenea mesaj? De ce nici un politician local nu preia tema abandonului Moldovei în cazul unei agresiuni din est? Despre acestea, dar și multe altele, în interviul pe care redactorul șef Toni Hrițac l-a luat istoricului Dorin Dobrincu în studioul ZdITV. (Emisiunea poate fi urmărită în două părți)

Partea I a emisiunii

Partea a II-a a emisiunii

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii