Deții un teren care nu-ți aduce venit? Nu rata finanțarea: se dau bani frumoși pentru împăduriri! Tot ce trebuie să faci: 78 de ieșeni au aplicat deja

sâmbătă, 06 aprilie 2024, 03:00
4 MIN
 Deții un teren care nu-ți aduce venit? Nu rata finanțarea: se dau bani frumoși pentru împăduriri! Tot ce trebuie să faci: 78 de ieșeni au aplicat deja

Dacă aveți terenuri și nu ați aplicat până acum pentru programul de împădurire, finanțat prin PNRR, nu mai stați pe gânduri! Avantajele sunt multiple. În primul rând, puteți primi până la 26.000 de euro la hectar, plus o primă anuală de 456 de euro/ha, timp de 20 de ani. Până acum, la Iași au aplicat pentru acest program 78 de solicitanți, iar amplasamentele acceptate sunt pe 224 de hectare.

Fermierii care dețin cel puțin jumătate de hectar de teren agricol sau pășune, pot primi bani europeni pentru împădurire. Finanțarea este considerabilă. Se dau până la 26.000 de euro la hectar (ha), plus o primă anuală de 456 de euro/ha, pentru ”sechestrarea dioxidului de carbon”, și nu doar pentru doi, trei ani, ci pentru 20. Fondurile se alocă  prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și s-au pus la bătaie în acest sens în jur de 500 de milioane de euro, bani la dispoziția beneficiarilor publici sau privați, indiferent de tipul de proprietare al terenului pe care se face plantarea, după cum scrie în ghidul de finanțare. Oficialii din Ministerul Mediului chiar îi încurajează pe fermieri să aplice la acest program, pentru că avantajele sunt multiple, după cum ne asigură ei.

”Da, chiar îi încurajez și pe ieșeni să aplice”

”Da, chiar îi încurajez și pe ieșeni să aplice la acest program, pentru că este numai în avantajul lor, din mai multe puncte de vedere, inclusiv, din punct de vedere al creșterii producției la hectar. Cu această perdea forestieră, în jurul suprafeței agricole se previne seceta, degradarea terenului. Studiile au arătat că o suprafață de un hectar, cu barieră forestieră, a produs vreo 4.000 de tone de boabe de porumb/ha, iar suprafața fără perdea forestieră a produs vreo 500 de kilograme/ha. Atât de mare este diferența!”, a explicat pentru ZdI secretarul de stat în Ministerul Mediului, ieșeanul Bogdan Balanișcu.

Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului

Astfel, prin PNRR, la nivel național, se intenționează plantarea a 56.700 ha de pădure și sunt eligibile în acest sens mai multe tipuri de terenuri. Este vorba despre terenuri agricole, degradate, pe fond forestier afectat de calamități naturale sau dăunători, și pășuni.

„Acolo finanțăm tot procesul de împădurire, 100%, în sistem decont. Adică, finanțăm de la întocmirea proiectului de către un inginer silvic, care ia niște probe de sol și vine și spune, aici merg speciile de puieți X, Y, Z, până la împrejmuirea suprafeței cu gard, plantarea puieților și apoi, în primii trei ani de zile, inclusiv, așa cum se face în partea forestieră, completarea acolo unde sunt puieți care se usucă sau întreținere”, a mai informat secretarul de stat de la Mediu. Potrivit sursei citate, procesul de împădurire al unei suprafețe de teren durează trei ani de zile. Și asta pentru că nu se prind toți puieții din prima, ci în procent de 70-80%. Restul se replantează anul următorul.

Așadar, nu vorbim doar despre un simplu stimulent financiar de împădurire, ci de o afacere în toată regula, mai ales în rândul celor care dețin suprafețe mai mari de teren. Singura problemă, dacă o putem numi astfel, este că majoritatea celor care doresc să aplice trebuie să-și finanțeze singuri lucrările din primul an sau, la înțelegere cu executanții lucrărilor, să aștepte decontarea lor de către stat pentru efectuarea plăților către aceștia.

Conform ghidului de finanțare, suprafața minimă eligibilă pentru acest program, este de 0,5 ha în cazul trupurilor de pădure și 0,1 ha în cazul perdelelor forestiere.

În județul Iași au fost 78 de solicitanți pentru împădurirea, prin PNRR

Pentru măsura de împădurire prin PNRR s-au înscris, în județul Iași, 78 de solicitanți, potrivit datelor puse la dispoziție ZdI de către Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava, care coordonează și județul Iași. Tot acesta a mai precizat că amplasamentele acceptate până acum, în județul Iași, sunt pe 224 de hectare, cu mențiunea că au fost și amplasamente respinse de la finanțare, pentru că nu întruneau condițiile, aici fiind vorba de 60 de hectare.

”În acest moment, avem șase proiecte acceptate, din care patru la persoane fizice, două juridice, cu o suprafață totală de aproximativ 48 de hectare”, a mai adăugat șeful Gărzii Forestiere Suceava. Până acum, în județul Iași, cea mai mare suprafață eligibilă, destinată împăduririi, prin PNRR, este de 14,2  hectare. Însă, dacă ne uităm la nivel zonal, în momentul de față, Botoșaniul este în topul împăduririlor, o persoană juridică aplicând pentru o suprafață de 450 de hectare.

Înscrierea în acest program presupune parcurgerea mai multor etape, începând cu crearea contului în aplicația informatică ”Program de gestionare împăduriri”(PGI), care poate fi accesată la adresa de internet: https://impaduriripnrr.mmap.ro/

Tot pe această linie de finanțare, în septembrie anul trecut, a fost lansat și programul de păduri urbane, care contribuie semnificativ la reducerea poluării, dar din păcate, până acum, Primăria Municipiului Iași nu a depus nimic în acest sens, iar linia de finanțare se va închide la sfârșitul lunii.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii