Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Advertorial

Diferențe între mănușile de nitril și cele din latex (P)

GALERIE
sanito manusi articol 1
  • sanito manusi articol 1
- +

Mănușile de unică folosință, sau mănușile chirurgicale, sunt indispensabile în orice unitate spitalicească sau clinică medicală, dar și în alte domenii precum cel alimentar, al frumuseții sau în saloanele de tatuaje. De asemenea, în ultimii doi ani, utilizarea acestor mănuși a devenit o obligație, în special pentru unele persoane.

Cel mai adesea auzim vorbindu-se de manusi nitril și mănuși latex. Dar de ce sunt diferite cele două? Există 3 mari diferențe:

1.Nitrilul este mai rezistent la perforare decât latexul;
2.Nitrilul rezistă mai mult decât latexul în medii medicale și alimentare; 
3.Latexul este un material natural, în cazul în care nitrilul și vinilul sunt alternative mai bune latexului sintetic.
 
Până de curând, latexul a fost materialul de bază pentru manusi latex în multe aplicații diferite. Acum, avem câteva opțiuni diferite când vine vorba de mănuși de unică folosință. Mănușile din latex sunt încă utilizate frecvent în unele aplicații medicale. Cu toate acestea, mănușile de nitril devin o alegere din ce în ce mai populară. 
 
Din ce sunt fabricate mănușile de latex?
 
Latexul este fabricat din seva organică de copac, ceea ce îl face un material 100% natural. Nitril, Vinil, Cloropren au fost toate încercări de a copia sau îmbunătăți latexul de la producătorii de mănuși.
Deoarece latexul este natural și provine dintr-un copac, unii oameni sunt alergici la acesta. Dar alergiile sunt în general ușoare și pot fi prevenite cu ușurință. De asemenea, cercetările au arătat că simplă folosire a mănușilor fără pudra poate atenua alergiile.
 
Din ce sunt făcute mănușile de nitril?
 
Mănușile de nitril sunt fabricate din materiale sintetice anorganice derivate din petrol. Nitrilul este alegerea evidentă pentru mulți, mai ales în ceea ce privește artiștii tatuatori. De asemenea, în general, spitalele nu folosesc nimic în afară de nitril de calitate medicală. 

Sunt mănușile din latex mai bune decât nitrilul?

Mănușile din nitril oferă mai multă rezistență la perforare decât latexul și au performanțe mai bune în condiții solicitante.  

Latexul echilibrează confortul și protecția. Este cel mai popular material natural pentru mănuși. Cu toate acestea, sondajele arată că nitrilul rămâne mai popular decât latexul.
Un studiu a constatat că mănușile din latex natural au o protecție excelență cu efect de barieră. Introducerea latexului fără pudră a condus la reducerea reacțiilor alergice în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății. 
Nitrilul este mai rezistent la perforare și protejează de o varietate de substanțe chimice. Chirurgii, tehnicienii de laborator și tatuatorii sunt profesioniști care apreciază materialul nitrilului. 
Laboratoarele și unitățile de cercetare apelează, de asmenea, la rezistență ridicată a nitrilului. 

Pentru ce sunt folosite mănușile de unică folosință?

Mănușile de unică folosință sunt echipamente de protecție personală de unică folosință. Mănușile sunt foarte prezente în domeniul sănătății sau industria serviciilor alimentare. Chiar și înainte de Covid-19, majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății foloseau mănuși de latex sau nitril, alături de Halate vizitator, Halate chirurgicale, Halate unica folosinta. Mănușile de nitril joacă un rol crucial în controlul infecțiilor. 

Principiile sunt mereu aceleași. Mănușile trebuie să fie elastice, menținând rezistență la perforare și structura pe toată durata utilizării. Dacă un material pentru mănuși s-ar rupe cu ușurință, nu ar fi de niciun folos în medii medicale. Pentru majoritatea aplicațiilor, există o mănușă de latex sau nitril potrivită.

Dar mănușile de nitril sunt mai rezistente. Considerat ca înlocuitor de cea mai înaltă calitate pentru latex, nitrilul oferă o rezistență remarcabilă împotriva multor substanțe chimice comune.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri