Două greve la Probaţiune, la Iaşi: 7 angajaţi în greva foamei, 14 în grevă japoneză. Am văzut fluturaşii: salarii între 3.700 şi 6.000 lei

joi, 14 decembrie 2023, 02:50
7 MIN
 Două greve la Probaţiune, la Iaşi: 7 angajaţi în greva foamei, 14 în grevă japoneză. Am văzut fluturaşii: salarii între 3.700 şi 6.000 lei

Doua greve se desfăşoară concomitent la Serviciul ieşean de probaţiune. În timp ce miercuri, 13 decembrie, şapte consilieri de probaţiune au intrat în greva foamei, alţii 14 continuă greva japoneză declanşată săptămâna trecută. Greva japoneză e anunţată încă de la intrarea în clădirea care supraveghează persoanele condamnate în cazul cărora instanţa de judecată a dispus amânarea aplicării pedepsei, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau liberarea condiţionată. În interiorul clădirii, pereţii şi uşile sunt “tapetate” cu anunţuri asemănătoare, iar consilierii poartă banderole albe pe braţ, pe care scrie “grevă”.

Birourile angajaţilor aflaţi în greva foamei sunt marcate, de asemenea, cu afişe. Îngrijoraţi sunt şi consilierii de probaţiune, care acuză Ministerul Justiţiei că nu şi-a onorat promisiunile de acordare a unor drepturi şi măriri salariale câştigate inclusiv prin hotărâri definitive în instanţă, dar şi persoanele supravegheate, chemate să se întâlnească în cadrul unui program special cu consilierii desemnaţi fiecăruia.

“Am glicemia 70 (limita inferioară). A fost cineva de la Ambulanţă şi m-a pus un pic pe gânduri”, a mărturisit Lucian Baltariu, consilier de probaţiune aflat în prima zi de grevă a foamei. Însă, a adăugat el, „cred că o să ne dea Dumnezeu putere să continuăm, pentru că suntem motivaţi în sensul ăsta să continuăm greva până când o să ne fie respectate drepturile câştigate prin instanţe, confirmate prin Ordin de Ministru. Şi până la momentul ăsta cel mai trist este că nici măcar nu se interesează Direcţia Naţională de Probaţiune de situaţia noastră. Se pare că nu pasă nimănui de faptul că noi suferim pentru drepturile noastre. Din păcate”.

A ţâşnit apoi din spatele biroului său, cu monitorul pe care e agăţat afişul pe care scrie “Greva Foamei”, pentru că îl aştepta unul din cei pe care îi supraveghează. Greva foamei, cel puţin la Iaşi, nu se face cu întreruperea lucrului. Cel puţin, nu s-a făcut în prima zi. Ar fi dificil, pentru că la Serviciul de probaţiune e un du-te–vino continuu. Persoanele supravegheate sosesc la întâlnirea cu consilierii de probaţiune, sunt pe holuri, sunt în “clasă” – o sală în care, în funcţie de programul pe care îl au de urmat, li se explică diverse chestiuni care îi pot ajuta să se reintegreze în societate.

Colega sa, Cristina Irimia, a ţinut să sublinieze: “În legătură cu faptul că au apărut diferite informaţii în care se susţinea că consilierii de probaţiune au nişte salarii fenomenale, ceea ce ne-am dorit cu toţii de altfel, vă pot prezenta aceste fluturaşii de salarii. Sunt ale colegelor noastre. Salariul acesta este al unei colege care are doar doi ani vechime în probaţiune şi este de 3.700 de lei, cu tot cu norma de hrană, iar acesta este al colegei care are 22 de ani vechime, este pe gradul cel mai mare, nu are unde să se mai ducă de acum, asta e, până aici. Şi are 6.100 de lei. Deci acestea sunt salariile noastre în plată în acest moment. Nu câştigăm fenomenal, câştigăm ca o persoană care lucrează în construcţii, un muncitor calificat. Avem toate interdicţiile judecătorilor, dar nu primim şi beneficiile lor”.

Din spatele unui alt monitor, marcat cu acelaşi însemn de „Greva foamei”, o voce a completat spusele Cristinei Irimia: “Nu ni se decontează chirii, nici măcar medicamente. Nu avem deconturi. Judecători au, şi grefieri au, şi şoferul de la tribunal are decont de vacanţă. Se duce în vacanţă, are trei drumuri dus-întors. Noi nu avem, nu există aşa ceva, pentru că nu avem prevăzut în statut. Avem un statut care de 10 ani stă pe circuitul legislativ. Ni s-a tot promis că o să iasă, o să iasă, o să iasă. Doamna Gorghiu a zis că până pe 15 decembrie va ieşi. A ieşit ieri cel al grefierilor, al consilierului de probaţiune, probabil că e un alt 15. Măi aşteptăm să vedem care”.

Consilierii de probaţiune spun că lor sunt blocate pe un calcul eronat din 2018, deşi au câştigat în instanţă diferite recalculări şi s-au emis ordine de la Ministerul Justiţiei pentru a fi acordate aceste diferenţe. În plus, sunt şi mai amărâţi după ce li s-ar fi spus de la Direcţia Naţională de Probaţiune că ar exista bani pentru oferirea acestor măriri salariale restante, dar aceştia sunt pe o altă linie bugetară şi Ministerul Finanţelor Publice nu a aprobat reutilizarea lor. Potrivit ziarului Libertatea, miercuri, 13 decembrie 30 de consilieri de probaţiune din mai multe servicii din România declanşaseră greva foamei.

„Satisfacţia muncii este, sau apare, în momentul în care (persoanele supravegheate) completează acel chestionar final în care îşi expun părerea despre modul în care s-a desfăşurat acest program de consiliere şi modul în care acest program de consiliere i-a atins la nivel personal şi la nivel social. Aia este satisfacţia mea personală şi profesională”, spune, în plină grevă, Liviu Gânju, consilier de probaţiune din Iaşi.

Ce fac de fapt consilierii de probaţiune şi cum e văzută mişcarea lor de protest de către condamnaţii aflaţi sub supravegherea lor? I-am întrebat chiar pe câţiva dintre cei care erau prezenţi la întâlnirea cu consilierul lor de probaţiune. Iată răspunsurile lor:

  • „Greva consilierilor consider că o să ne afecteze rău şi pe noi. Dacă ei rămân fără bani, fără nimic, ce facem noi după aia?”
  • “Chiar îmi face bună plăcere să vin aici. Despre greşelile pe care le-am făcut… Nu m-a învăţat nimeni despre greşelile pe care le-am făcut eu, şi acum domnul de la Probaţiune mă învaţă ce am făcut, unde am greşit, unde nu mi-am dat seama. Am greşit că am condus fără permis, că m-am apucat de furat, că nu am avut pe cineva care să mă înveţe. Aici m-au învăţat unde am greşit, că trebuie să am o limită unde să mă opresc. M-au învăţat să-mi caut un loc de muncă, să fiu liniştit, să nu mai fac belele. Să merg înainte”.
  • “Ne descoperim pe noi înşine. Descoperim nişte calităţi pe care nu am avut până acum unde să le
  • descoperim. Domnul încearcă să vadă ce ştim fiecare. Suntem la a cincea şedinţă şi chiar pot spune că ne ajută. Descoperim nişte chestii foarte interesante. Despre noi, despre viaţa de zi cu zi, de ce se întâmplă.
  • De exemplu, n-am ştiut de Mona Lisa (n.r. sau Gioconda, celebra pictură a lui Leonardo Da Vinci) ne-a spus că se vede dintr-o parte că zâmbeşte, iar dintr-o parte se vede că e tristă”.
  • „Ne-a ajutat. Ne-a ajutat şi familial, pentru că m-a liniştit mult. M-a liniştit foarte mult pentru că mi-au pus punctul A, punctul B, punctul C. Începem cu asta, continuăm cu asta şi terminăm cu asta. Nu o să fie probleme, bine că nu s-a întâmplat cea mai gravă, bine că eşti aici. Închipuiţi dacă era la închisoare şi etc, etc, etc”.
  • „Cum o să ne afecteze greva? Ne prelungeşte agonia. Noi, cumva, venim cu drag, într-un final venim cu drag, pentru că e plăcut ceea ce descoperim aici, ne ajută să ne reintegrăm în societate şi, totodată, ne-am dorit să nu intre în grevă, să li se dea drepturile pe care le cer şi să meargă programul conform planului”.
  • „Să aibă grijă sistemul ăsta de ei şi să le dea ceea ce cer. Am lucrat în poliţie şi, sincer vă spun, au nevoie, într-adevăr, de mai multă securitate, de siguranţă financiară. Şi, sincer, chiar şi la clădirea asta mă uit, e ciudată de geamurile astea vechi, cu frigul care l-am simţit când am venit anul trecut aici. Trebuie condiţii şi toaleta aia cum arată şi sunt multe discuta şi multe de reparat pe aici”.

„Sincer vă spun, ar trebui ajutaţi. Într-adevăr, discutând şi cu anumite persoane care au mai trecut prin această clădire, ca să spun aşa, au avut multe beneficii sufleteşti, psihice şi nu numai. Într-adevăr, legătura noastră pe care o avem la început cu consilierii, cum e la mine domnul Lucian Baltariu, este una foarte, foarte benefică, credeţi-mă, foarte benefică. Într-adevăr, vii cu emoţii aici, vii cum vii, toate cum le ai pe capul tău. Însă să ştiţi că, într-adevăr, îşi fac treaba foarte bine şi avem nevoie de ei. Simplu”. 

Comentarii