VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Eugen Damatar de 63 de ani si sotia Lucia de 60 circulau ieri spre Butea într-un Logan, dinspr (...)
citeste totmiercuri, 29.03.2023
Conducerea Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi a finalizat ancheta în ceea ce o priveşte pe dr. Laura Gheucă-Solovăstru, şefa Secţiei de Dermato-Venerologie de la unitatea medicală, care şi-a ţinut internat tatăl aproape non-stop în spital în ultimii ani.
Conform datelor furnizate de spital, Nicolae Solovăstru a avut 20 de spitalizări în perioada 2016 – 2022, 927 de zile în total, între 15 şi 85 de zile pe tură, iar trei reinternări au fost la distanţă de 2-3 zile una faţă de cealaltă. Şi mama medicului a beneficiat de un tratament similar: între 2016 şi 2022 Rodica Solovăstru a avut 12 spitalizări, între 3 şi 47 de zile, însumând în total 302 zile.
Practic, calculând zilele de spitalizare ale celor doi, aşa cum apar în actele oficiale, părinţii dr. Laura Gheucă-Solovăstru au stat 3 ani şi 4 luni non stop în spital, figurând internaţi timp de 1.229 de zile. Reamintim faptul că acestea sunt doar datele oficiale din registrele unităţii medicale, fiindcă sursele noastre au explicat că tatăl medicului a stat internat perioade îndelungate de timp fără a avea documentaţia de rigoare, fiind îngrijit de personalul secţiei ca la un spital de paliaţie.
Iar motivele invocate de pe fişele de internare sunt din domeniul ridicolului: diagnosticul principal fiind cel de urticarie, fără însă nicio analiză care să-l susţină şi care să impună o spitalizare prelungită.
„Ca diagnostic principal de internare predomină urticaria acută şi cronică acutizată la alimente sau antiinflamatoare, fără a se efectua teste alergologice sau fără a fi susţinut de prezenţa eozinofilelor crescute sau a Ig. E, reprezentând asftel o neconformitate cu protocolul de diagnostic şi tratament al urticariei alergice. Deşi indicatorii de eficienţă ai secţiei din 2018-2022 se menţin la valori optime, totuşi spitalizările prelungite şi repetate nu se justificau după diagnosticul principal de internare, într-o secţie clinică a unui spital de urgenţă”, a declarat dr. Dan Timofte, managerul unităţii medicale, pentru „Ziarul de Iaşi”.
În răspunsul oficial transmis redacţiei noastre, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” confirmă informaţiile din investigaţia „Ziarului de Iaşi”: tatăl medicului Laura Gheucă-Solovăstru era internat la Iaşi doar pentru a fi îngrijit de personalul medical de pe secţie.
„Comorbidităţile cronice prezente: HTA, FA permanentă, AVC sechelar, hemipareză stânga, DZ ADO, purtător cronic de sondă urinară, cu excepţia unui episod de decompensare cardiacă şi pneumonie Sars - Cov2, ce a necesitat 17 zile de îngrijiri în ATI, ar fi putut fi manageriate mai adecvat într-un serviciu de paliaţie sau geriatrie”, a completat dr. Dan Timofte.
Mai mult, acesta a explicat că, din analiza foilor de observaţie „nu reiese justificarea unor spitalizări prelungite”.
Astfel, începând de data de miercuri, 2 noiembrie, dr. Laura Gheucă-Solovăstru nu mai este şef al Secţiei de Dermato-Venerologie, locul său fiind preluat de către dr. Alina Stincanu, medic primar de pe aceeaşi secţie. Ca măsuri, va fi implementat un sistem de alertare la nivelul unităţii medicale care va semnala spitalizările prelungite şi care va analiza lunar necesitatea acestora.
„Vom continua verificările şi din punct de vedere financiar-contabil, iar în situaţia în care se va constata existenţa unui prejudiciu se vor aplica măsurile legale care se impun”, a conchis managerul.
Sursele noastre ne-au transmis însă că, în ciuda anchetei şi a măsurilor dispuse, tatăl medicului este în continuare internat în spital, într-un cabinet privat aflat un etaj mai jos, în aceeaşi clădire cu Secţia de Dermato-Venerologie, fiind îngrijit tot de personalul medical de la secţia ce a fost condusă de dr. Laura Gheucă-Solovăstru.
„Ziarul de Iaşi” a scris pe 29 octombrie, citând mai multe surse din Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi, despre o situaţie greu de imaginat: un medic se foloseşte de angajaţii şi de resursele unităţii medicale pentru a oferi, în ultimii ani, o îngrijire de tip paliativ pentru părinţii săi, dar la Secţia de Dermatologie, şi totul pe banii contribuabililor.
O analiză a publicaţiei noastre arată că o îngrijire similară cu cea primită de tatăl Laurei Gheucă-Solovăstru poate costa, în unităţile private de specialitate, câteva mii de lei pe lună. Însă nu se poate pune problema banilor. Conform declaraţiilor de avere, prof. dr. Laura Gheucă-Solovăstru a încasat în ultimii patru ani, doar din salariile de la Spitalul Sf. Spiridon şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, peste 1,1 milioane de lei. Bani la care se adaugă veniturile obţinute de închirierea unor imobile (36.570 lei), veniturile declarate realizate prin cele patru firme ale familiei (peste 1,1 milioane lei) şi veniturile soţului, fost şef de serviciu în Poliţie, actualmente pensionar la 51 de ani, cu o pensie de 95.000 lei.
Cititi si: Caz şocant la „Sf. Spiridon”: şefa secţiei Dermatologie şi-a „cazat” părinţii în spital de trei ani şi îi tratează ca la privat
Cititi si: Noi detalii despre cazul doctoriţei Solovăstru de la Sf. Spiridon. Concluziile primelor verificări la Dermatologie. Ce avere declară şefa secţiei?
Cititi si: Primele reacţii după investigaţia ZDI de la Spiridon: panică la Dermatologie. „Se anunţă controale, fiţi pe fază, NU daţi informaţii despre pacienţi”
Cuvinte cheie: + Solovastru, medic, sefa, sectie, demisa
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
La Iaşi se desfăşoară un concurs naţional pentru elevii cu deficienţe de auz
Un copil de patru luni, la un pas de moarte, adus cu elicopterul la Iași
VIDEO Campioana de la Indian Wells, prima semifinalistă de la Miami
Angela Merkel va primi cea mai înaltă distincţie din Germania, Marea Cruce a Ordinului Meritului
600.000 lei de la Primărie pentru mai multe evenimente ale unor organizaţii private
Iulia Motoc anunță că a câștigat selecția pentru Curtea Penală Internațională
Uniunea Europeană caută metode legale de a bloca exporturile rusești de gaze lichefiate
Competitivitatea regională României în context european: cele 11 butoane roșii de pe tabloul de bord
VIDEO Momentul în care un copac din Copou cade peste stația de autobuz generând flame electrice
Cum mai luptă statele europene cu inflaţia? Portugalia a redus la zero TVA-ul la alimentele de bază
Cine este Toni Greblă, noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente
Ministerul Sănătăţii anunţă că încep înscrierile pentru concursul de rezidenţiat din luna mai
Transformarea spațiilor: Cele mai bune materiale de suport pentru piatra decorativă (P)
MI5 este în alertă maximă. Ameninţarea internă din Irlanda de Nord evaluată la un nivel “sever”
VIDEO: Filmul accidentului de ieri de la Miclăuşeni. Două persoane şi-au pierdut viaţa
Un nou accident feroviar în România: O locomotivă care împingea un tren de marfă a deraiat
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a fost primit de preşedintele Iohannis la Palatul Cotroceni
The Guardian susţine că Putin pregăteşte Rusia pentru un "război veşnic" cu Occidentul
Matt Turner, portarul echipei SUA, a aflat pe teren sexul viitorului său copil
100 de oi au murit într-un incendiu izbucnit la o stână din Măcin
Fundaşul Ionuţ Nedelcearu are viroză respiratorie şi a părăsit cantonamentul de la Mogoşoaia
Accident în zona Ciric. Se intervine la faţa locului pentru a ajuta victimele
Şofer rănit după ce remorca unui camion s-a dezmembrat, din cauza vântului, pe E87
Bărbat, cercetat după ce a spart geamurile unei maşini parcate pe o stradă
Japonezul Ryota Murata, campion WBA la categoria mijlocie, se retrage din activitate la 37 de ani
Evaziune fiscală uriaşă în domeniul financiar: Percheziţii la cinci bănci din Franţa
Ucraina mulţumeşte Regatului Unit pentru tancurile Challenger “fantastice”
Brăţările electronice încep să devină o modă printre bărbaţii din Iaşi
Psiholog criminalist despre cazul de la Alba: În secunda doi, eu spărgeam uşa
Fii omul potrivit la locul potrivit, folosind o mașină de închiriat performantă! (P)
Telescopul James Webb a măsurat în premieră temperatura unei planete “verişoară” cu Terra
Vremea rămâne rece în toată ţara, cu minime negative, brumă şi îngheţ, până joi dimineaţă
Sursă neaşteptată de apă, descoperită pe Lună în “mărgele de sticlă”
Ucraina spune că a doborât 12 drone iraniene lansate asupra Kievului
Continuă polemica privind statuia la David la şcoala din Florida
O nouă comedie românească a debutat pe primul loc în box office-ul de weekend
Care sunt tipurile de bere și ce caracteristici are fiecare (P)
Gruparea Rechinul din Craiova: Au înjunghiat într-o parcare din Cancun o „cârtiță” a FBI
Cosmin PAȘCAL-am întrebat pe robotul Ion cine va câştiga alegerile la Iaşi în 2024A se consemna pentru istorie că până şi versiunile primitive de roboţi plângeau de milă Moldovei. |
Briscan ZARALibertate sau siguranţă? |
Cristina DANILOVRingelmann şi cartofii |
Mihai DORINPe urmele incaşilor (III) |
Doamne fereşte: iaca, citiţi şi vă cruciţi, dragi alegători, cu cine negociază premarele! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.