FOTBAL O victorie uriașă pentru Poli, care continuă să spere să rămână în elită. Meci capital duminică, în Copou

marți, 07 mai 2024, 03:00
5 MIN
 FOTBAL O victorie uriașă pentru Poli, care continuă să spere să rămână în elită. Meci capital duminică, în Copou

FC Hermannstadt – Politehnica Iași 0-1 (0-0), în etapa a VIII-a a play-out-ului Ligii I de fotbal.

Hermannstadt: Căbuz – Butean, Găman, Ionuț Stoica, Opruț (83 Jipa) – Balaure (72 A. Oroian), Murgia, Mino (46 P. Iancu), Ianis Stoica – G. Iancu (46 D. Paraschiv), Neguț (72 Fonseca). Antrenor: Marius Măldărășanu.

Poli: Lung – Todoroski, F. Ilie, Samayoa, Ispas – Itu (70 Jatoba), Marchioni – Ștefanovici, Roman (88 Bouhenna), Bettaieb (88 Allanzinho) – Harrison (56 Buș). Antrenor: Anthony „Tony” Da Silva.

Cartonașe galbene: Ionuț Stoica (37), Neguț (54) – Itu (34), Lung (90+4), Bouhenna (90+4).

Arbitri: Ionuț Coza; Marius Badea, Adrian Popescu.

0-1, min. 74: Roman i-a „furat” mingea lui Oroian, care a cerut fault, Bettaieb a șutat puternic, ușor lateral stânga, de la 25 de metri, în diagonală și a marcat.

Dusă mult după geamandură de un profesor „atotștiutor”, Leo Grozavu, care, în loc să prefere un parcurs sigur, dătător de rezultate într-un campionat modest, a făcut fel de fel de experimente filosofice, mai toate nereușite, și neredresată în timp scurt de un „salvamar”, Tony, care punctase doar la vorbe, Poli a intrat în meciul de ieri după amiază de la Sibiu în pragul înecului. Calculele erau dure. Dacă Iași pierdea, iar Craiova învingea la Arad, în ultimul meci al zilei, Politehnica era retrogradată cu o etapă înainte de finalul sezonului.

30 de minute oarbe, pâlpâiri pe finalul primului act

Oaspeții nu au rezistat presiunii în prima jumătate de oră a actului întâi, când au trimis un singur șut, abia în minutul 29, și acela foarte departe de poartă, prin Roman. Sibienii, salvați de la retrogradare și fără licență de Europa, care nu au jucat nici ei nimic în primele 30 de minute, s-au trezit primii, oferindu-le celor 3 100 de spectatori câteva picături de fotbal. După o eroare a lui Todoroski, Lung a parat șutul lui Ianis Stoica (34), sibianul reluând apoi peste câteva secunde, din careul mic, cu capul, peste poartă.

Ocaziile gazdelor au trezit-o pe Poli, care a avut un finiș mai bun. Itu (37) a reluat din foarfecă, pe spate, peste poartă, peste patru minute, Roman a avut un gol anulat, iar în minutul 5 de prelungiri șutul lui Harrison, de la 6 metri, a fost deviat în corner.

Astfel, la pauză s-a încheiat cu un corect 0-0, rezultat susținut și de calitatea palidă a meciului, dar și de aspectul lui și statistică: 4-3 la șuturi, 1-0 la șuturi pe poartă, 3-2 la cornere.

Repriza Iașului

Calitatea spectacolului nu a crescut nici în actul doi, care a fost mut în primul sfert de oră. Foamea de puncte a început apoi, treptat, să se simtă. Iași a demonstrat că vrea să continue mariajul cu prima ligă în timp ce Sibiu a arătat clar ca o echipă în vacanță. Primul moment cât de cât mai colorat a apărut în minutul 67, când Itu a reluat cu capul, din careul mic, dintr-o poziție incomodă, peste poartă. Peste un minut, Bettaieb a anunțat că e în zi de șut, Găman blocând însă. Iar după ce Roman și-a încercat și el norocul din afara careului, de două ori (72 și 74), Bettaieb a dat un gol cu o valoare uriașă.

Finalul a aparținut gazdelor, care au avut și o ocazie importantă, Lung intervenind însă salutar la șutul lui Ianis Stoica (86), cel care mai avusese o încercare în minutul 62. Ar fi fost însă nedrept ca Hermannstadt să egaleze după o repriză care a aparținut lui Poli, ce a avut o superioritate zdrobitoare la statistică: 11-3 la șuturi, 3-1 la șuturi pe poartă, 4-2 la șuturi pe lângă poartă, 2-4 la cornere.

Astfel, Iași a scăpat de sentința condamnării la Liga a II-a și are în continuare șanse de a rămâne în prima ligă.

Gol anulat din camera VAR

* Poli a marcat în minutul 41, prin Roman, din careul mare, lateral dreapta. Golul, validat inițial, a fost însă anulat ca urmare a faptului că arbitrii din camera VAR au semnalat că reușita a fost precedată de un ofsaid, la Harrison, cel care pasase decisiv.

La final, Roman a spus că „am jucat cu inima, oamenii din Iași merită o echipă de prima ligă”.

* Accidentat la ultimul antrenament dinaintea deplasării spre Sibiu, mijlocașul ieșean Bordeianu a rămas acasă.

* Rezerve neutilizate la Poli au fost Ailenei, Niga, Martac, Katanec, Saghiri, Gheorghiță, Kabran, D. Ciobanu.

„Rușine să vă fie!”

* Prestația palidă a gazdelor a fost taxată de fanii sibieni. Pe final s-a cântat insistent „Rușine, rușine / Rușine să vă fie!”, mai mulți spectatori apreciind că Hermannstadt nu s-a omorât cu firea în duelul cu Politehnica. Varianta „predării” gazdelor a fost contracarată de căpitanul sibienilor, Ionuț Stoica. Acesta a anunțat că eșecul i-ar putea costa pe jucătorii sibieni primele pentru locurile VII sau VIII. Măldărășanu nu a vrut să comenteze acuzele, motivând că „cine se scuză, se acuză. Știm foarte bine cine suntem ca oameni, nu mă interesează speculațiile”.

* Sibienii nu mai pierduseră acasă în campionat de 18 meciuri, din iulie 2023 (0-1 cu Farul în prima etapă a sezonului), în timp ce Poli nu mai câștigase în deplasare din septembrie 2023, de la duelul cu Voluntari, 2-1.

 Calculele retrogradării

* În etapa a VIII-a a play-out-ului s-au mai înregistrat rezultatele: FC Botoșani – FC Voluntari 0-0, Universitatea Cluj-Napoca – Dinamo București 3-3, Petrolul Ploiești – Oțelul Galați 2-1, UTA – FC U Craiova 3-1.

Clasamentul grupei a doua valorice arăta astfel: 1. UTA (37 de puncte); 2. Oțelul (33 p); 3. Hermannstadt (31 p); 4. U Cluj (30 p); 5. Petrolul (29 p); 6. Botoșani (25 p); 7. Voluntari (24 p); 8. Poli (24 p); 9. Dinamo (22 p); 10. FC U (22 p).

În ultima rundă, duminică, de la ora 21:30, au loc partidele: Poli – Petrolul, Voluntari – U Cluj, Dinamo – UTA, FC U Craiova – Hermannstadt, Oțelul – Botoșani.

La final, în caz de egalitate de puncte, cea mai avantajată echipă dintre ultimele clasate este Voluntari (singura din ultimele cinci care nu a beneficiat de rotunjirea punctelor după sezonul regulat), urmată de Poli, Craiova, Dinamo și Botoșani. În cazul celor patru, care au beneficiat de rotunjire, ordinea este stabilită de al doilea criteriu de departajare, numărul de puncte acumulat în prima fază a campionatului.

Astfel, Iașul este la mâna ei pentru a prinde barajul, o remiză sau un succes cu Petrolul garantând Politehnicii evitarea retrogradării directe. Mai mult, dacă-i învinge pe prahoveni, iar Botoșani și Voluntari nu câștigă în ultima rundă, Poli Iași rămâne în Liga I direct, fără a mai juca baraj.

Declarațiile tehnicienilor

Măldărășanu: „Repriza a doua a fost cea mai slabă de când sunt aici. Asta deși nici prima nu a fost prea bună. Am jucat execrabil în repriza a doua, e normal ca publicul să ne taxeze. Nu aveam voie să pierdem azi”.

Tony: „Băieții au respectat planul tactic, au fost concentrați, tupeiști, cu inimă, cu calitate. Nu mi-a plăcut că am tras de timp în prelungiri, când am luat două galbene, dar suntem cu cuțitul la gât. Dedic victoria suporterilor, pe care-i aștept la ultima finală, cea de duminică, când avem nevoie ca niciodată de sprijinul lor. Meciul a fost echilibrat, Hermannstadt e o echipă bună, cu un antrenor top”.

Comentarii