„Gustul copilăriei”, pe care nu-l mai regăsim: mit sau adevăr? Explicațiile celui mai titrat universitar ieșean în domeniul legumelor

luni, 08 aprilie 2024, 03:00
4 MIN
 „Gustul copilăriei”, pe care nu-l mai regăsim: mit sau adevăr? Explicațiile celui mai titrat universitar ieșean în domeniul legumelor

Cu toții am auzit de fructele și legumele obținute controlat, în comparație cu cele naturale, echivalentele „gustului copilăriei”, care se pare că reprezintă atât o realitate, cât și o dorință de reconexiune cu o perioadă când viața era parcă mai simplă și mai liniștită. Cât adevăr este în expresia „Gustul copilăriei”, pe care astăzi adesea nu-l mai regăsim în ce mâncăm? Ne spune cel mai „titrat” universitar din Iași în acest domeniu.

Am discutat pe larg despre acest provocator subiect cu prof.univ.dr. Vasile Stoleru (FOTO), prorector al Universității de Științele Vieții Iași, un reputat specialist horticol, cu precădere în domeniul „Tehnologii Horticole”. Acesta a prezentat reporterilor “Ziarul de Iași” mai multe argumente privind această poveste. “Bănuiesc că s-au schimbat și gusturile noastre în primul rând, datorită faptului că lumea a evoluat, și nu a rămas în aceeași situație. Vedem, mai ales acum, în cazul copiilor, faptul că ei consumă foarte multe produse procesate, gata preparate, ceea ce nu este foarte bine. Cel mai mare pericol în momentul de față, nu neapărat doar în cazul fructelor și legumelor, este faptul că noi, în general, ca și consumatori, nu ne interesăm de calitatea produselor, adică de ceea ce conține produsul din punct de vedere al calității nutritiv”, a declarat specialistul.

Prof.univ.dr. Vasile Stoleru (FOTO), prorector al Universității de Științele Vieții Iași

De ce a dispărut “gustul copilăriei”?

Așa cum a precizat chiar Vasile Stoleru, gustul echilibrat al celor mai multe fructe și legume de pe piața actuală a dispărut odată cu modificarea compoziției, respectiv introducerea unor noi compuși, soiuri și hibrizi. Astfel de fructe și legume asigură, în schimb, rentabilitate producătorilor.
“Dacă discutăm strict despre fructe și legume, așa este, multe dintre ele, din cauza compoziției care a fost modificată, și aici mă refer în special la introducerea unor noi soiuri, unor noi hibrizi, mai ales din străinătate, care sunt în momentul de față pe piață, nu au această capacitate. Producătorii sunt interesați, mai corect spus, de a obține aceste fructe și legume într-o perioadă foarte scurtă de timp. Atunci apelează la fel de fel de metode. Fie folosesc substanțe chimice de sinteză într-o cantitate foarte mare, fie îngrășăminte sintetice, stimulatori – unii dintre ei sunt destul de periculoși, pot determina anumite boli precum cancerul, modificări alte metabolismului. Asta este o realitate”, a adăugat acesta.

Cum sunt procesate fructele și legumele?

Fructele și legumele, în general, conțin compuși primari și secundari de metabolism. ”În momentul în care îi stimulezi, le grăbești pe cât posibil coacerea, maturarea – compușii se acumulează în partea a doua a procesului de depunere a substanțelor în fructe și legume -, stimulându-i într-o perioadă foarte scurtă, ei nu au cum să se formeze sau acumuleze. Produsele din grădină sau produsele naturale se maturează în ritm lent. Acești compuși secundari de metabolism, dacă dăm exemplu: licopenul pentru culoare roșie ori pentru galben caroten, normal că au nevoie de o anumită perioadă ca să acumuleze”, spune profesorul Stoleru

Raportul calitate-preț face diferența dintre “gustul copilăriei” sau “gustul de celuloză”

Din perspectiva profesorului Vasile Stoleru, fiind obișnuiți cu vechile gusturi echilibrate ale fructelor și legumelor, determinate de raportul dintre glucide și acizi, dar modificând și introducând alte organisme pe piață, pentru că piața a cerut asta (soiuri și hibrizi care să fie rentabili, prețurile nu au crescut foarte mult și atunci producătorul este interesat să scadă costul de producție), de foarte multe ori sesizăm și diferențe foarte mari de preț la raft.

Prof.univ.dr. Vasile Stoleru:

“De exemplu, vedem tomate cu 3-4 lei sau cu 12-13 lei. Tocmai de aici apare din nou diferența, pentru că cel care are preț mare are producție mică, în schimb, fructele sunt de calitate. Și invers, cele care sunt ieftine, probabil conțin foarte mult amidon, care nu se hidrolizează, compuși etc, și atunci normal că au gustul acela de «celuloză» .Toate aceste fructe și legume, mai ales care vin din afară în perioada de iarnă, sunt obținute controlat, artificial. Nu mai zicem de partea de minerale pe care ar trebui să le conțină”, a menționat profesorul.

Cum ne întoarcem la “gustul copilăriei”?

Pentru a ne reconecta cu vechiul gust, specialistul a oferit și câteva sfaturi. “Trebuie să fim mai atenți în momentul în care le achiziționăm, să cumpărăm de la producători pe care îi cunoaștem și care într-adevăr pot să obțină natural fructele și legumele. De ce nu, putem să le vizităm și ferma, pentru că în majoritatea cazurilor producătorii nu se feresc de asemenea lucruri, și există posibilitatea să le realizeze printr-un sistem din ăsta de parteneriat sau colaborare foarte bine pus la punct. Deci gustul copilăriei… cine nu și-ar dori? Toată lumea…”, a conchis acesta.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii