De Sănătate

Punem punctul pe știi

În Iaşi, avem terapie care vindecă bolnavii cu Covid-19, fără internare

miercuri, 15 decembrie 2021, 12:42
5 MIN
 În Iaşi, avem terapie care vindecă bolnavii cu Covid-19, fără internare

Tratamentul constă în administrarea, timp de o oră, a unei perfuzii cu anticorpi monoclonali. Cei care pot beneficia de o astfel de terapie trebuie să fie în primele 7 zile de la debutul bolii şi să nu aibă saturaţia în oxigen mai mică de 93%.

În acest moment, 346 de ieşeni infectaţi cu Covid-19 s-ar putea vindeca de Covid-19 în doar câteva zile, fără să fie necesar să stea internaţi în spitale şi să facă tratamente cu antivirale. Singurul lucru pe care trebuie să îl facă este să meargă la medicul de familie sau la spital în primele 7 zile de la debutul bolii. O singură doză de anticorpi monoclonali, căci despre aceştia este vorba, pot bloca multiplicarea virusului din organism şi, astfel, pot vindeca persoana infectată.

„Vorbim de vindecare, nu de tratament pe perioade importante de timp. Anticorpii monoclonali se fac într-o singură doză, într-o perfuzie, iar administrarea lor durează circa o oră. Deşi nu este necesară internarea, perfuzia se face doar la spital, pentru ca pacientul să poată fi monotorizat. Absolut oricare persoană eligibilă poate beneficia de acest tratament. Şi când spun eligibilă, mă refer la faptul că persoana infectată cu Covid-19 trebuie să se prezinte la medic în primele 7 zile de la debutul bolii. Şi când saturaţia în oxigen nu este mai mică de 93%, pentru că sub acest procent apar leziunile pulmonare, iar pacientul nu mai poate fi ajutat cu anticorpi monoclonali. Este păcat că oamenii stau atât de mult timp acasă, luând antibiotice după cum cred ei, care cel mai adesea nu-i ajută, când într-o singură oră, dacă vin la timp, se pot vindeca. Repet, se pot vindeca“, a explicat Dr. Vasile Cepoi (FOTO), Directorul Direcţiei de Sănătate (DSP) Iaşi.

Despre anticorpii monoclonali am început să auzim în toamna lui 2020. Mai precis la începutul lunii octombrie 2020, la ştirile care anunţau că preşedintele de atunci al Statelor Unite, Donald Trump, s-a vindecat de Covid-19 în doar câteva zile. Ştiri care au stârnit, cu siguranţă, invidia a miliarde de oameni de pe întreg globul, care se chinuiau în spitale, cu o medicaţie dură, ca şi efecte secundare, să depăşească simptomele chinuitoare ale acestui tip de coronavirus. Chiar dacă, la acel moment, ni s-a spus că este vorba despre un „cocteil de anticorpi experimentali, aflaţi încă în teste“, anticorpii monoclonali păreau să fie panaceul care putea învinge boala la care noi, muritorii de rând, cel mai probabil, nu am fi avut nicicând acces.

Câteva luni mai târziu, amestecul de anticorpi monoclonali, a fost aprobat în Statele Unite, apoi în februarie 2021 a primit şi recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA).

„Pacienţii cu sistem imun slăbit, vor avea nevoie ca pe lângă vaccinare să poată beneficia şi de terapie cu anticorpi monoclonali pentru a fi complet protejaţi“, solicita, la acel moment, accesul la această terapie Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România. În ţară, anticorpii monoclonali au ajuns în noiembrie 2021, iar DSP Iaşi a primit 380 de doze. În mod cu totul surprinzător, în tot acest timp de circa o lună şi jumătate, doar 34 de persoane au făcut acest tratament. Absolut toate s-au vindecat.

„La solicitarea spitalelor s-au administrat anticorpi monoclonali la 13 persoane. Au mai fost 29 de recomandări de la medicii de familie pentru această terapie, dar doar 21 au fost eligibile. Cele 8 persoane care nu au putut beneficia de această terapie depăşiseră cele 7 zile de la debutul bolii, iar imaginile de la computerul tomograf, pe care l-au făcut, arătau că plămânii lor erau deja afectaţi şi, în acest caz, anticorpii monoclonali nu-i mai ajutau. Mai avem 346 de doze şi oamenii trebuie să ştie că absolut oricine, în condiţiile deja menţionate, poate beneficia de această terapie. Este bine că ne aflăm în această perioadă de acalmie a incidenţei bolii şi putem să ne facem planuri, fără să fim presaţi, cum să reacţionăm la un eventual val 5 de îmbolnăviri care ne-ar putea afecta pe oricare dintre noi“, a mai adăugat Dr. Vasile Cepoi.

Potrivit EMA, medicamentul se administrează sub formă de perfuzie şi este recomandat în tratarea pacienţilor care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă risc ridicat de a evolua spre o formă gravă de Covid.

Pentru că în majoritatea statelor lumii solicitările pentru anticorpii monoclonali au depăşit cu mult posibilităţile de achiziţionare a acestora – o singură doză costă 2.000 de euro -, iniţial, în protocolul naţional din România, acest tip de terapie a fost îndreptat către persoanele cu risc crescut, respectiv cele diagnosticate cu hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet, cancer, pacienţi transplantaţi, imunosupresaţi etc.

La acest moment, deoarece există suficiente doze de anticorpi monoclonali, aceştia se pot administra gratuit oricărei persoane eligibile, infectate cu noul coronavirus.

Ce sunt anticorpii monoclonali?

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane. Aceştia sunt anticorpi similari cu cei pe care corpul tău i-ar produce în mod natural ca răspuns la infecţie. Cu toate acestea, anticorpii monoclonali sunt produşi în masă într-un laborator şi sunt proiectaţi pentru a recunoaşte o componentă specifică a acestui virus – proteina spike de pe coaja sa exterioară.

Prin vizarea proteinei spike, aceşti anticorpi specifici interferează cu capacitatea virusului de a se ataşa şi de a intra în celulele umane. Anticorpii monoclonali ajută sistemul imunitar până când acesta oferă propriul răspuns. Această terapie poate fi extrem de eficientă, dar nu este un înlocuitor pentru vaccin, susţin specialiştii.

 

 

Comentarii