În jur de 10.000 de studenți cu vize de flotant ar putea vota la alegerile locale, din municipiul Iași

joi, 09 mai 2024, 22:32
3 MIN
 În jur de 10.000 de studenți cu vize de flotant ar putea vota la alegerile locale, din municipiul Iași

Persoanele care nu locuiesc la adresa din buletin și nu au obținut viză de flotant vor putea vota la alegerile locale doar în localitatea de domiciliu. La alegerile europarlamentare vor putea vota chiar dacă sunt în altă localitate și nu au viză de flotant.

Din peste 55.000 de tineri care urmează studii universitare în Iași, așa cum arată datele de Direcția de Evidență a Persoanelor Iași (DLEP), de la începerea campaniei de punere în legalitate cu vize de reședință până în data de 22 octombrie 2023, un număr de aproximativ 10000 de studenți și elevi din 38 de cămine (dintre care, cele mai multe locuri apațin de cele mai mari universități: 7660 la Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi”, 1700 la UMF și 1071 la UAIC) au primit viza de reședință. Echipa DLEP Iași desfășoară această activitate zilnic conform unui grafic stabilit cu administratorii căminelor, actele de identitate aflându-se la administratorii căminelor. Oricum, pentru a putea vota la alegerile locale în localitatea de reședință (Iași) trebuie să fi obținut viza de flotant cu 60 de zile înainte de data alegerilor (termenul limită a fost 10 aprilie). În ce situație se află restul?

CITEȘTE ȘI: Ordinea candidaților pe buletinele de vot pentru municipiu. Avantaje și dezavantaje

Mai sunt studenții chiriași, majoritatea neavând viză de flotant întrucât procedura este mai greoaie, cei care au domiciliul în municipiu și cei care nu sunt din oraș, ci de prin împrejurimi și fac naveta, nu stau nici la cămin, nici cu chirie.

 

,,Noi nu prea ne schimbăm adresa”

 

Spre exemplu Delia G. , studentă în ultimul an la master în cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social Politice a menționat că la alegeri, deși locuiește în Iași de aproape 3 ani, va merge în comuna din care provine pentru a vota.

,,Voi vota la mine în comună și la europarlamentare, chiar dacă stau și studiez în Iași. Chiriașii sunt plecați în străinătate. Parcă știam că pentru a obține viza trebuie să-i anunț, să declare că au chiriaș și multe altele. Asta înseamnă și taxe în plus. Deci nu. Cred că noi oricum nu prea obișnuim să ne schimbăm adresa”, a declarat aceasta.

Și Ionela M., studentă la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științele Vieții, a menționat pentru ,,Ziarul de Iași” că va putea vota doar la alegerile din localitatea de proveniență și europarlamentare.

,,Nu am viză de flotant. În perioada aceea oricum voi fi acasă și voi vota la mine la locale și europarlamentare. Colegii care stau prin cămine au vize”, a menționat tânăra.

 

Calendarul alegerilor 

 

Alegerile locale și alegerile europarlamentare sunt programate pe 9 iunie.

Pe 9 iunie, procesul de votare începe la ora 7:00, atât pentru alegerile locale, cât și pentru alegerile europarlamentare.

Indiferent unde locuiesc, cetățenii primesc în total 5 buletine de vot și o ștampilă.

Astfel, la această dată se votează primarul, consiliul local, consiliul județean, președintele de Consiliu Județean și aleg reprezentanții în calitate de membri ai Parlamentului European (europarlamentari).

Procesul de votare se va încheia în aceeași zi, la ora 22:00.

CITEȘTE ȘI: Locurile din municipiul Iași unde este permis afișajul electoral

Comentarii