Încă o lună până când Moldova va avea un nou sfânt. A ales să moară decât să păcătuiască!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 24.09.2021

Încă o lună până când Moldova va avea un nou sfânt. A ales să moară decât să păcătuiască!

Veronica Antal devine prima femeie română şi primul laic român care este beatificat de către Biserica Catolică.

GALERIE
Veronica Antal
  • Veronica Antal
- +

A mai rămas o lună până când creştinii catolici din Dieceza de Iaşi vor avea un nou „sfânt local“. După ce, în urmă cu patru ani, episcopul martir Anton Durcovici a fost ridicat la cinstea altarelor, acum Veronica Antal devine prima femeie română, prima tânără română şi primul laic român care este beatificat de către Biserica Catolică. 

Operaţiunea a durat în total 15 ani de la întocmirea pentru prima oară a dosarului, coordonată de Episcopia Romano-Catolică din Iaşi. Decizia de beatificare a fost acceptată şi dată de papa Francisc încă de la finele lunii ianuarie a anului curent, iar ceremonia în sine va avea loc pe 22 septembrie la Nisiporeşti, judeţul Neamţ, localitatea natală a acesteia. Liturghia pontificală va avea loc de la ora 11, în biserica romano-catolică „Adormirea Maicii Domnului“ din Nisiporeşti, iar la aceasta vor participa şi cardinalul Angela Amato, trimisul papei Francisc, care a oficiat şi Liturghia pontificală atunci când a fost beatificat episcopul Anton Durcovici, prefectul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, dar şi Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, Înaltpreasfinţitul Miguel Maury Buendia, nunţiu apostolic în România şi Republica Moldova, numeroşi episcopi, pr. Marco Tasca, ministru general al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali.

Drama Veronicăi Antal este una care a devenit legendă în acea zonă a judeţului. Pe vremurile comunismului, în 1958, cenzura religiilor era strictă, partidul desfiinţând de zece ani deja Mănăstirea catolică de la Hălăuceşti, dar şi seminarul teologic. Astfel că tânăra Veronica, care voia să urmeze o cale religioasă în viaţă, a intrat în Ordinul Franciscan, singura ei soluţie pentru a putea fi aproape de biserică. Aceasta era cunoscută de localnicii satelor din zonă pentru că mergea în fiecare duminică câte opt kilometri pe jos pentru a ajunge din Nisiporeşti la biserica din Hălăuceşti unde încă se mai slujea. În seara zilei de 24 august, când se întorcea de la o mare sărbătoare din Hălăuceşti, pe jos, către satul ei, un consătean care mergea la gara din Hălăuceşti pentru a lua trenul ce venea dinspre Bacău a încercat să o violeze, şi, pentru că fata a refuzat, a început să o înjunghie.

Tânărul ar fi revenit şi a doua zi să o înjunghie, de 42 de ori în total, şi a lăsat asupra corpului ei doi strujeni de porumb în semn de cruce. Veronica Antal a murit la 23 de ani, iar ridicarea la rangul de Fericit a acesteia se face tocmai pentru că şi-a apărat „frumuseţea curăţeniei sale şi credinţa în Dumnezeu“, după cum a scris însuşi episcopul de Iaşi, PS Petru Gherghel, într-o scrisoare pastorală publicată în luna martie. „Viaţa şi mai ales curajul ei de a-şi apăra frumuseţea sufletului, alegând să moară decât să păcătuiască, reprezintă, pe drept cuvânt, o mărturie autentică de credinţă, «o credinţă vie, dinamică şi responsabil㻓, a mai scris PS Petru Gherghel. Cauza ei de canonizare a fost deschisă în 2003 în Dieceza de Iaşi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine, ce, cum în 2024

Pavel LUCESCU

Cine, ce, cum în 2024

Cu ochii pe 2024 când au loc toate alegerile posibile, locale, europarlamentare, parlamentare şi prezidenţiale, toate partidele îşi fac calcule. Dar nu toate au şanse să le nimerească pe alea de succes.

Filmuletul zilei

opinii

Drum fără pulbere (V)

Neculai SEGHEDIN

Drum fără pulbere (V)

Canalul Dunărea-Marea Neagră, inaugurat la 26 mai 1984, este cea mai mare lucrare inginerească din România și una dintre cele mai mari din lume. Este un motiv de mândrie pentru noi, dar este și un simbol al durerii, nedreptății și suferinței!

Atenţie, cade tencuiala!

Radu POPESCU

Atenţie, cade tencuiala!

Chişinăul, la fel ca Iaşul, este un oraş frumos şi cu un enorm potenţial neexploatat. „Născut talent, murit speranţă”, cum se mai zice la noi, şi asta în principal din cauza ghinionului chişinăuienilor de a se fi pricopsit de ani şi ani de zile cu o administraţie locală depăşită de situaţie. 

Între şoşocism şi cîţism

Nicolae CREŢU

Între şoşocism şi cîţism

Sunt oare şi oameni inteligenţi, cei care cu adevărat gândesc cu propriile capete şi nu se lasă prostiţi de fabricanţii de „Imagine”, dispuşi să vadă în ubicuu prezenţa şi mai ales „combativa” Şoşoacă un „fenomen” demn de atenţie? 

pulspulspuls

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Iaca ce face dom’ Costel în Casa cu Pătrate când îi are pe procurorii DNA la uşă

Bun, hai că dosarul ca dosarul, iar percheziţiile de ieri aşijderea, dar oare cum se face, dragi comeseni ai rubricuţei noastre, că la mai puţin de o oră după descinderea mascaţilor şi procurorilor DNA de la Bucureşti în biroul lui din Casa cu Pătrate, deci atenţie: după nu înainte, dom’ Costel de la Cejău aruncă pe pagina lui de Facebook această postare haioasă? 

Caricatura zilei

Submarin francez

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.