De Sănătate

Punem punctul pe știi

Încă o victimă: Marii arşi nu au nicio şansă la spitalul „Sf. Spiridon“

joi, 31 august 2017, 01:50
4 MIN
 Încă o victimă: Marii arşi nu au nicio şansă la spitalul „Sf. Spiridon“

O femeie cu arsuri pe 60% din suprafaţa corpului care a fost refuzată de două spitale din Bucureşti a murit la Terapie Intensivă. Nu se ştie când va fi dotată cu echipamente noua clinică de chirurgie plastică. Clinica funcţionează acum într-un spaţiu impropriu.

„Marele Ars” de la Iaşi este pus pe aşteptare. Dacă, în 2016, orizontul de timp estimat pentru îngrijirea bolnavilor arşi într-un spaţiu corespunzător nu trecea mai departe de jumătatea anului 2017, în prezent, situaţia secţiei clinice de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon” este incertă. Un nou termen vehiculat, 2018, se apropie la uşă, în timp ce dotarea clinicii întârzie să sosească la Iaşi. În aceste condiţii, pacienţii cu indicaţie pentru clinica de chirurgie plastică, inclusiv arşii, sunt îngrijiţi în condiţii improprii, într-un spaţiu improvizat încă din 2012. Aici, o ieşeancă de 52 de ani, cu arsuri pe 60% suprafaţă corporală, a murit sâmbăta trecută, după ce spitalele din Bucureşti au refuzat să o preia din lipsă de locuri. „Teoretic, într-o cli­nică dotată corespunzător, şansele unui astfel de pacient sunt mai mari. Practic, nu trebuie să negli­jăm că vorbim despre un pacient cu arsuri importante, fragilitatea acestui tip de bolnav – care prezintă un risc major de suprainfecţie – fiind arhicunoscută“, a precizat profesorul Ştefan Georgescu, director medical la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

O femeie cu arsuri de gradul II pe mai bine de jumătatea corpului a murit sâmbătă la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Pacienta cu arsuri pe 60% suprafaţă corporală a rămas internată în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, după ce reprezentanţii spitalelor de profil din Bucureşti au refuzat să o îngrijească. Victima, în vârstă de 52 de ani, din Valea Lupului, a ajuns la spital sâmbătă, 19 august, în jurul orei 14,30. Femeia s-a rănit grav după ce i-a explodat în faţă cazanul cu ţuică. Pacienta a fost transportată în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de un echipaj de prim ajutor SMURD. Potrivit urgentiştilor, victima prezenta arsuri de gradul II pe faţă, abdomen şi torace. Medicii ieşeni au luat legătura, prin 112, cu Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) şi au cerut transfe­rul victimei în Capitală, într-o clinică dotată corespunzător. Din lipsă de locuri pentru un pacient cu arsuri, femeia a rămas sub supravegherea medicilor ieşeni, în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. „Pacienta a ajuns în UPU după o explozie a unui cazan cu ţuică. Victima pre­zenta o arsură prin flacără pe membre pelviene bilateral, abdomen, torace, facies, pavilioane auriculare bilateral. Pacienta prezenta arsuri pe 60% suprafaţa corporală. Cole­gii mei au sunat la COSU la ora 14.24, dar cum nu sunt locuri pentru pacienţi arşi la Spitalul Bag­dasar-Arseni şi nici la Spitalul Floreasca, pacienta a rămas în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul Sf. Spiridon“, a precizat dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, la momentul internării victimei.
 
După o săptămână de spitalizare în clinica de chirurgie plastică, cu supraveghere în ATI, sâmbătă, 26 august, victima şi-a pierdut viaţa. Potrivit medicilor, cel puţin teoretic, şansele pacientei într-o clinică modernă ar fi fost mai mari. „Dacă pacienta ajungea la Bucureşti, într-o clinică cores­pun­zătoare, poate avea şanse mai mari de supravieţuire. Teoretic, într-o clinică dotată cum trebuie, şansele unui astfel de pacient sunt mai mari. Practic, nu trebuie să ne­glijăm că vorbim despre un pacient cu arsuri importante, fragilitatea acestui tip de bolnav – care prezintă un risc major de suprainfecţie – fiind arhicunoascută“, a precizat dr. Ştefan Georgescu, director medical la Spitalul „Sfântul Spiridon“. El a adăugat că reprezentanţii spitalului au înaintat Ministerului Sănătăţii, încă de la începutul anului, necesarul pentru dotarea clinicii de chirurgie plastică de la Iaşi.
 
„Spitalul a depus la Ministerul Sănătăţii necesarul pen­tru dotarea clinicii. Nu ştiu să spun în ce stadiu se află procedurile de licitaţie, achiziţie, pentru că ele se derulează prin minister, nu de către spital. În acest moment, pa­cienţii cu arsuri sub 20% rămân în clinica noastră, iar cei peste 20% sunt transferaţi, în limita posibilităţilor, către alte clinici dotate corespun­zător“, a adăugat medicul. Clinica de chirurgie plastică a Spitalului „Sfântul Spiridon“ func­ţio­nează în condiţii de provizorat din 2012. Din ianuarie 2017, spitalul are un nou spaţiu destinat clinicii, însă pacienţii încă nu sunt îngrijiţi aici din lipsă de dotare medicală. Pentru aparatura necesară, spitalul are nevoie de 15 milioane de lei, pe care speră să-i obţină de la Banca Mondială. Până la deschiderea noii clinici, pacienţii care au nevoie de terapie în clinica de chirurgie plastică sunt internaţi într-un spaţiu improvizat între clinicile ORL, BMF, Cardiologie şi Oftalmo­logie din spital.
 
  

 

Comentarii