Încă o victimă: Marii arşi nu au nicio şansă la spitalul „Sf. Spiridon“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

Încă o victimă: Marii arşi nu au nicio şansă la spitalul „Sf. Spiridon“

GALERIE
arsi spital
  • arsi spital
- +

O femeie cu arsuri pe 60% din suprafaţa corpului care a fost refuzată de două spitale din Bucureşti a murit la Terapie Intensivă. Nu se ştie când va fi dotată cu echipamente noua clinică de chirurgie plastică. Clinica funcţionează acum într-un spaţiu impropriu.

„Marele Ars” de la Iaşi este pus pe aşteptare. Dacă, în 2016, orizontul de timp estimat pentru îngrijirea bolnavilor arşi într-un spaţiu corespunzător nu trecea mai departe de jumătatea anului 2017, în prezent, situaţia secţiei clinice de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon” este incertă. Un nou termen vehiculat, 2018, se apropie la uşă, în timp ce dotarea clinicii întârzie să sosească la Iaşi. În aceste condiţii, pacienţii cu indicaţie pentru clinica de chirurgie plastică, inclusiv arşii, sunt îngrijiţi în condiţii improprii, într-un spaţiu improvizat încă din 2012. Aici, o ieşeancă de 52 de ani, cu arsuri pe 60% suprafaţă corporală, a murit sâmbăta trecută, după ce spitalele din Bucureşti au refuzat să o preia din lipsă de locuri. „Teoretic, într-o cli­nică dotată corespunzător, şansele unui astfel de pacient sunt mai mari. Practic, nu trebuie să negli­jăm că vorbim despre un pacient cu arsuri importante, fragilitatea acestui tip de bolnav - care prezintă un risc major de suprainfecţie - fiind arhicunoscută“, a precizat profesorul Ştefan Georgescu, director medical la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

O femeie cu arsuri de gradul II pe mai bine de jumătatea corpului a murit sâmbătă la Spitalul „Sfântul Spiridon“. Pacienta cu arsuri pe 60% suprafaţă corporală a rămas internată în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, după ce reprezentanţii spitalelor de profil din Bucureşti au refuzat să o îngrijească. Victima, în vârstă de 52 de ani, din Valea Lupului, a ajuns la spital sâmbătă, 19 august, în jurul orei 14,30. Femeia s-a rănit grav după ce i-a explodat în faţă cazanul cu ţuică. Pacienta a fost transportată în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de un echipaj de prim ajutor SMURD. Potrivit urgentiştilor, victima prezenta arsuri de gradul II pe faţă, abdomen şi torace. Medicii ieşeni au luat legătura, prin 112, cu Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) şi au cerut transfe­rul victimei în Capitală, într-o clinică dotată corespunzător. Din lipsă de locuri pentru un pacient cu arsuri, femeia a rămas sub supravegherea medicilor ieşeni, în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“. „Pacienta a ajuns în UPU după o explozie a unui cazan cu ţuică. Victima pre­zenta o arsură prin flacără pe membre pelviene bilateral, abdomen, torace, facies, pavilioane auriculare bilateral. Pacienta prezenta arsuri pe 60% suprafaţa corporală. Cole­gii mei au sunat la COSU la ora 14.24, dar cum nu sunt locuri pentru pacienţi arşi la Spitalul Bag­dasar-Arseni şi nici la Spitalul Floreasca, pacienta a rămas în clinica de chirurgie plastică de la Spitalul Sf. Spiridon“, a precizat dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD, la momentul internării victimei.
 
După o săptămână de spitalizare în clinica de chirurgie plastică, cu supraveghere în ATI, sâmbătă, 26 august, victima şi-a pierdut viaţa. Potrivit medicilor, cel puţin teoretic, şansele pacientei într-o clinică modernă ar fi fost mai mari. „Dacă pacienta ajungea la Bucureşti, într-o clinică cores­pun­zătoare, poate avea şanse mai mari de supravieţuire. Teoretic, într-o clinică dotată cum trebuie, şansele unui astfel de pacient sunt mai mari. Practic, nu trebuie să ne­glijăm că vorbim despre un pacient cu arsuri importante, fragilitatea acestui tip de bolnav - care prezintă un risc major de suprainfecţie - fiind arhicunoascută“, a precizat dr. Ştefan Georgescu, director medical la Spitalul „Sfântul Spiridon“. El a adăugat că reprezentanţii spitalului au înaintat Ministerului Sănătăţii, încă de la începutul anului, necesarul pentru dotarea clinicii de chirurgie plastică de la Iaşi.
 
„Spitalul a depus la Ministerul Sănătăţii necesarul pen­tru dotarea clinicii. Nu ştiu să spun în ce stadiu se află procedurile de licitaţie, achiziţie, pentru că ele se derulează prin minister, nu de către spital. În acest moment, pa­cienţii cu arsuri sub 20% rămân în clinica noastră, iar cei peste 20% sunt transferaţi, în limita posibilităţilor, către alte clinici dotate corespun­zător“, a adăugat medicul. Clinica de chirurgie plastică a Spitalului „Sfântul Spiridon“ func­ţio­nează în condiţii de provizorat din 2012. Din ianuarie 2017, spitalul are un nou spaţiu destinat clinicii, însă pacienţii încă nu sunt îngrijiţi aici din lipsă de dotare medicală. Pentru aparatura necesară, spitalul are nevoie de 15 milioane de lei, pe care speră să-i obţină de la Banca Mondială. Până la deschiderea noii clinici, pacienţii care au nevoie de terapie în clinica de chirurgie plastică sunt internaţi într-un spaţiu improvizat între clinicile ORL, BMF, Cardiologie şi Oftalmo­logie din spital.
 
  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.