De Sănătate

Punem punctul pe știi

Ingineria genetică folosită în tratamentul tumorilor cerebrale incurabile

miercuri, 01 mai 2024, 02:20
3 MIN
 Ingineria genetică folosită în tratamentul tumorilor cerebrale incurabile

Cercetători americani de la Universitatea Purdue dezvoltă și validează un tratament, aflat în curs de brevetare, pentru tumorile cerebrale incurabile de tip glioblastom.

Glioblastoamele sunt aproape întotdeauna letale, cu o durată medie de supraviețuire de 14 luni. Metodele tradiționale utilizate împotriva altor tipuri de cancer, cum ar fi chimioterapia și imunoterapia, sunt adesea ineficiente în cazul glioblastomului.

Sandro Matosevic, lector univ. în cadrul Departamentului de Farmacie industrială și moleculară din cadrul Colegiului de Farmacie Purdue, conduce o echipă de cercetători care dezvoltă o imunoterapie nouă care urmează a fi utilizată împotriva glioblastomului.

Cercetarea condusă de dr. Matosevic, care face parte, de asemenea, din corpul profesoral al institutelor Purdue pentru cercetarea cancerului și descoperirea medicamentelor, a fost publicată recent în revista Nature Communications.

Un tratament pentru glioblastom

Terapiile celulare tradiționale sunt aproape exclusiv autologe, ceea ce înseamnă că au fost prelevate și returnate de la același pacient.

Celulele sanguine de la un pacient sunt modificate genetic cu scopul de a recunoaște mai bine și a se lega de proteinele de pe celulele canceroase, apoi sunt reimplantate la același pacient pentru a se lega și a ataca celulele canceroase. Din păcate, aceste terapii au un efect limitat sau chiar inexistent asupra glioblastomului.

„Noi dezvoltăm o imunoterapie bazată pe celule imunitare noi, modificate genetic, complet disponibile pe piață sau alogene. Celulele alogenice nu provin de la același pacient, ci de la o altă sursă”, a declarat Matosevic într-un comunicat al Universității Purdue.

„În studiul nostru, am obținut – sau mai degrabă am proiectat – celule din celule stem pluripotente induse. Așadar, am eliminat nevoia de sânge și, în schimb, am diferențiat celulele stem în celule imunitare, sau celule ucigașe naturale, pe care apoi le-am modificat genetic”, a precizat el.

Noua imunoterapie Purdue are o sursă cu adevărat disponibilă, spune el.

„Putem să ne imaginăm că avem rezerve nelimitate din aceste celule stem gata să fie proiectate”, a completat Matosevic. „Acest lucru nu necesită ca sângele să fie obținut. Și pentru că acestea sunt celule umane, ele sunt direct utilizabile la pacienții umani”.

Validarea și următoarele etape de dezvoltare

Echipa de cercetare și-a testat tratamentul prin efectuarea de studii pe animale, cu șoareci purtători de tumori cerebrale umane, care au fost tratate prin injectarea directă a celulelor imunitare nou create.

Citiți aici integral ediția Ziarul de Sănătate nr. 5

Studiile preclinice au arătat că aceste celule imune au un comportament remarcabil în ceea ce privește țintirea și eliminarea completă a creșterii tumorilor, potrivit autorilor.

„Am descoperit că putem modifica aceste celule la doze adecvate pentru utilizarea clinică la om”, a mai precizat Matosevic.

Acest lucru este semnificativ, deoarece unul dintre obstacolele majore în calea transpunerii clinice a terapiilor pe bază de celule la om a fost expansiunea slabă și lipsa de potență a celulelor care proveneau direct de la pacienți.

Folosirea unei abordări complet sintetice, gata de utilizare, elimină barierele semnificative în calea fabricării acestor celule, spun autorii.

Următorul pas în dezvoltarea unui tratament pentru glioblastom este efectuarea de studii clinice pentru tratarea pacienților cu tumori cerebrale, inclusiv al celor care nu au fost eliminate cu succes printr-o intervenție chirurgicală.

„Scopul nostru final este să aducem această terapie pacienților cu tumori cerebrale”, a precizat Matosevic. care s-a arătat încrezător că noua imunoterapie are un adevărat potențial de a ajunge la nivel clinic.

În prezent, echipa de la Purdue lucrează cu alți colaboratori, clinicieni și neurochirurgi, pentru a obține finanțare, și a iniția protocoale clinice de tratament.

Autorii potențialei imunoterapii inovatoare pentru glioblastom au depus deja o cerere de brevet la autoritatea americană din domeniu.

Comentarii